Küçükbaş hayvan sayısı sağlanan desteklerle artmaya devam ediyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkede küçükbaş hayvan sayısının artmaya devam ettiğini belirterek, "Sürü büyütme ve yenileme, soy kütüğü, halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı ülkesel projesi, çoban istihdamı gibi farklı kalemlerde desteklerin verilmesi şüphesiz hayvan varlığımızın artmasındaki en belirleyici etken." dedi.

Haberler 11.02.2022 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, küçükba hayvanclk verilerine ilikin deerlendirmede bulundu.

Küçükba hayvancln 2006 ylnda destekleme kapsamna alnmasnn sektöre olumlu yansmasyla hayvan varlnda sürekli art kaydedildiini dile getiren çelik, bu desteklerin daha da artrlarak sürdürülmesi gerektiini söyledi.

çelik, küçükba hayvan saysnn 2021 yl itibaryla toplam hayvan varl içindeki orannn yüzde 75,9a yükseldii bilgisini vererek öyle konutu:

Büyükba hayvan saysnda geçen yl bir önceki yla göre yüzde 0,7lik bir düü olmasna karn küçükba hayvan saymz yüzde 6,3 artla 57 milyon 519 bin 204e ulat. Koyun saymz bu dönemde yüzde 7,2 artarak 45 milyon 177 bin 690, keçi saymz da yüzde 3 artla 12 milyon 341 bin 514 oldu. Sektör olarak bu tablodan elbette mutluyuz ancak bu rakamlar yeterli görmüyoruz. çünkü Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann sektörümüz için belirledii nüfus bana bir küçükba hayvan hedefi var. Açklanan istatistiki verilere göre bu hedefe emin admlarla yürüdüümüzü belirtmek istiyorum. Bundan sonraki süreçte hedefe ulamak için Tarm ve Orman Bakanlnn öncülüünde var gücümüzle çalmaya devam edeceiz.

DESTEKLER çETLENDRLEREK DEVAM ETMEL

Küçükba hayvan varlndaki artta barolü oynayan desteklerin çeitlendirilerek devam etmesi gerektiini vurgulayan çelik, Küçükba hayvancln destekleme kapsamna alnd yllarda sadece anaç koyun keçi destei veriliyordu. Bugün destekleme kalemleri artrlarak, sürü büyütme ve yenileme, soy kütüü, halk elinde küçükba hayvan slah ülkesel projesi, çoban istihdam gibi farkl kalemlerde desteklerin verilmesi üphesiz hayvan varlmzn artmasndaki en belirleyici etken olmutur. deerlendirmesinde bulundu.

Daha salkl ve doal beslenme için küçükba hayvancln tüm vatandalar tarafndan önemsenmesini istediklerini dile getiren çelik, özellikle gelime çandaki çocuklarn küçükba hayvan eti ve süt ürünlerini tüketmesinin güçlü nesiller yetitirmenin en kestirme yollarndan biri olduunu ifade etti.

çelik, illere göre küçükba hayvan saylarna ilikin de u bilgiyi verdi:

Türkiyede küçükba hayvan says en fazla olan iller srasyla 3 milyon 384 binle Van, 3 milyon 59 binle Konya, 2 milyon 428 binle anlurfa. Bu illeri Ankara, Diyarbakr, Mersin, Balkesir, Antalya, Ar ve Idr izliyor. lk sralarda yer alan illerde küçükba hayvanclk ciddi bir geçim kayna.

Ana Sayfaya Git