Küçükbaş hayvana milli seferberlik!

Küçükbaş hayvancılık için "milli seferberlik" talebi

Haberler 11.04.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii (TÜDKYEB) Genel Bakan Nihat çelik, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn etkilerini azaltmak için tarm ve küçükba hayvanclkta önlemler alnmas gerektiini belirterek, Gdada sürdürülebilir üretim için tarmda da milli seferberlik ilan edilmeli ve Tarm Bilim Kurulu kurulmal. dedi.

çelik, sadece insan sal ve toplumsal hayatta deil, ekonomide de tüm dünya ve Türkiyeyi etkisi altna alan Kovid-19 salgnnn, küçükba hayvanclk sektörünü olumsuz etkilediini söyledi.

Hayvansal üretim ve gda ihtiyacnn karlanmasnda aksaklk yaanmamas için acil eylem plan uygulanmasnn gerekliliine iaret eden çelik, salgnla mücadelede önem tayan Evde Kal çarsnn koyun eti talebinde azalmaya yol açtn bildirdi.

çelik, Salgnn ekonomiye etkisi küçükba hayvanclk sektörüne de yansmtr. Koyun eti daha çok lokanta ve restoranlarda tüketilir. Lokanta ve restoranlarn geçici olarak kapatlmas, piknik ve mesire alanlarnn yasaklanmas ve vatandalarmzn evlerinden çkmamas koyun etine olan talebi azaltmtr. diye konutu.

- Yetitiricilerimizin desteklenmesi art

Hayvanclkta üretimin ve pazarlamada devamlln çok önemli olduunu vurgulayan çelik, u deerlendirmede bulundu:

Yetitiricilerimiz yatrmlarn heba olmamas adna koronavirüsün getirdii zorluklarla mücadele etmeye çalyorlar. Bu ortamda bata yem fiyatlar olmak üzere üretim maliyetleri artmken, kesim fiyatlarnn dümesi, talebin de azalmas yetitiricilerimizi içinden çklmaz bir duruma itmektedir. Yetitiricilerimizin desteklenmeleri arttr. Zararna üretim yapmaya ilelebet devam edemezler. Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann da hemen her konumasnda vurgulad gibi, salgnla mücadele sürecinde, kendi kendine yeten ve üretimde kesintinin olmad bir ülke olmak artk daha çok önem tamaktadr. Bu durumu devam ettirmeliyiz.

- Hayvanclkta alnmas gereken önlemler

çelik, Kovid-19 salgnnn etkilerini azaltmak için tarm ve küçükba hayvanclkta önlemler alnarak Acil Eylem Plan uygulanmas gerektiini dile getirdi.

Merkez Birlii olarak üretimin sekteye uramamas için alnmas gereken önlemleri deerlendirdiklerini belirten çelik, unlar kaydetti:

Yem bitkisi üretiminin artrlmas için, bunlar kendisi üreten yetitiricilerin yem maliyetlerinin tamam sübvanse edilmelidir. Yem bitkisi üreten yetitiricilere faizsiz, uzun vadeli finansman salanmaldr. Kuzu kesim fiyatlarna müdahale edilmeli, fiyatlarn üretimi etkileyecek düzeylere inmesinin önüne geçilmelidir. Et ve Süt Kurumu piyasaya müdahale etmeli, kesim çana gelmi hayvanlarn etlerini kavurma gibi et ürünlerine dönütürerek raf ömrü uzatlmaldr. Özellikle piyasa ihtiyacnn üzerindeki keçi sütü, keçi yetitiricilerinden alnarak süt tozuna çevrilmelidir. Hayvan pazarlar ile yaklamakta olan Kurban Bayram nedeniyle kurban sat ve kesim yerlerindeki altyap çalmalarna imdiden balanmaldr. Küçükba hayvan yetitiricilerine yönelik sfr faizli iletme kredileri verilmeli, sektörün finansal sorunlar çözülmelidir. Hayvansal üretim yapan yetitiricilerin kredilere bavuru koullar kolaylatrlmaldr. Gdada sürdürülebilir üretim için tarmda da milli seferberlik ilan edilmeli ve Tarm Bilim Kurulu kurulmaldr.

Ana Sayfaya Git