Küçükbaş hayvancılığa yerli ve milli teknolojik destek

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli "Gezen Hibrit Sağım Sistemi ile el değmeden işlem yapıldığından küçükbaş hayvanlarda sağım hijyeni sağlanacak"

Haberler 22.01.2020 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, küçükba hayvanclkta el demeden sam ileminin yaplabilecei yerli ve milli Gezen Hibrit Sam Sistemi gelitirdiklerini belirterek, Sistemle birlikte küçükba hayvanlarda sam ii hem kolaylaacak hem de elde edilen sütün kalitesi artacak, iletme maliyetleri önemli oranda düürülecek. ifadesini kulland.

Pakdemirli, yazl açklamasnda, Bakanla bal Tarmsal Aratrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüü tarafndan kamu-özel sektör proje destekleri kapsamnda Ar-Gesi tamamlanan ve ayn anda 12 ve 24 hayvann samnn yaplabildii iki farkl Gezen Hibrit Sam Sistemi prototipi oluturduklarn bildirdi.

Gelitirilen sam sistemiyle makinenin otomatik olarak kendi kendini temizleyebildiini vurgulayan Pakdemirli, soutma tank bulunduu için salan sütün bozulmadan uzun süre saklanabileceini kaydetti.

- Elektrik olmadan kullanlabiliyor

Pakdemirli, sistemin elektrik olmayan yerlerde de kullanlabildiine iaret ederek, Sistemde yer alan fotovoltaik paneller sayesinde iletme giderlerinin çok önemli bir ksmn oluturan enerji gideri de azaltlm olacak. Traktörler ile istenilen yere götürülebilen bu makineden birden fazla üretici ve elektrik olmayan yaylalardaki vatandalarmz da faydalanabilecek. deerlendirmesinde bulundu.

Sistemin tamamen yerli ve milli olduuna dikkati çeken Pakdemirli, unlar kaydetti:

Gezen Hibrit Sam Sistemi ile el demeden ilem yapldndan küçükba hayvanlarda sam hijyeni salanacak. Ayrca bu sistemde sam tekniiyle hayvann meme sal korunacak. Dolaysyla sistemle birlikte küçükba hayvanlarda sam ii hem kolaylaacak hem de elde edilen sütün kalitesi artacak, iletme maliyetleri önemli oranda düürülecek. Dier taraftan yllardr uygulanmaya çallan ortak makine ekipman kullanmna yönelik örnek bir projeyi de hayata geçirmi olacaz.

Pakdemirli, sistemin koyun yetitiriciliinin ekonomiye katksnn artrlmasnda çok büyük bir alternatif olduunu belirterek, prototip sistemlerin saha denemelerinin yapldn, seri üretime geçilmesi için çalmalarn devam ettiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git