Küçükbaş Hayvancılık Sektör Toplantısı

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiftçilerin hayvanlarına küpe takmaları gerektiğini belirterek, "Eski borçlar, eski parayla söylüyorum 6 katrilyon var. Hesap kitap var. Bakın ben size net söylüyorum. Kanun teklifimiz Başbakanlıkta.." dedi.

Haberler 12.03.2017 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, bir otelde düzenlenen Türkiye Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii Küçükba Hayvanclk Sektör Toplantsnda, hayvanclkta yaptklar desteklerden herkesin yararlanmasn istediklerini söyledi.

Hayvanclkta kayt d istemediklerini dile getiren çelik, Kayt d bir ey istemiyoruz. Yüzde 30 hayvan kaytl deil. Hepsi kayda girecek. çünkü tablomuzu görelim ki ona göre planlama yapalm. 42 milyon deil de 50 milyon hayvanmz varsa ona göre projeler gelitirmeliyiz. Onun için kayt altna girmeleri ve desteklerden yararlanmalar konusunda bize düen neyse yapmaya hazrz. diye konutu.

çelik, 2017 yl itibaryla organik hayvanclk noktasndaki sorunun ortadan kaldrlacan aktard.

Hayvanlarn küpelenmesi iine deinen çelik, öyle devam etti:

Eski borçlar, eski parayla söylüyorum 6 katrilyon var. Hesap kitap var. Bakn ben size net söylüyorum. Kanun teklifimiz Babakanlkta. Geçmile ilgili kimse bir ey takmasn kafasna. Geçmile ilgili her eyi siliyorum. Herkes küpeyi taksn, hayvanlarn kayt altna alsn. Bunla ilgil düzenlemede af diyorsanz af bunla ilgili düzenlemeyi çkartyoruz. Bütün hayvanlarmzn küpelenmesi gerekiyor. Onun için küpe ilerini merkez birliimizle yapacamz protokolle sizlerle beraber yapacaz.

Birlik bakanlarna seslenen çelik, Sizi bakan yapan üreticilerdir. Üretici olmasa birlik bakan olmaz. Üretici olmazsa bakan da olmaz. Onun için biz bakanlk olarak bata üreticinin kymetini bilmek zorundayz. çeri girerken gördüm nasrl eller, çileli eller, toprak kokan eller. Önce üreticimiz. Biz desteimizi kime vereceiz? Üreticinin cebine vereceiz. Bu birlikler bu üreticiye hizmet ettii sürece bu birlii dimdik ayakta tutmak da bizim görevimiz. ifadelerini kulland.

Bakan çelik, birlikler tarafndan hayvan ba yaplan kesintiler nedeniyle yaanan ihtilafa deinerek 2017 kararnamesine bunu koyuyoruz. Bu ihtilaf kapatyoruz. Siz üreticilerle ya bal kaymak gibi olacaksnz. Üreticilerle ihtilafnz olmayacak. Üretici üretimine, siz onlara hizmet etmeye bakn. Biz de size hizmet etmeye bakalm. dedi.

Stopajla ilgili kesintiler konusunun ise Maliye Bakanlyla görüüleceini anlatan çelik, bakanlk olarak mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdi.

Kendi çiftçimizi zengin etme durumundayz

çelik, tüm sektörün birlik ve beraberlik içinde çalmas gerektiini vurgulayarak konumasn öyle sürdürdü:

Bu dayanma içinde 70 milyon, 80 milyon küçükba hayvana ulamamz gerekiyor. Gerek büyükba hayvan gerek küçükba hayvan ithalatlar geçici diyorum. Biz kendi kendine hayvanclkta yeterli olmak durumundayz. Bu sene büyükba hayvanclk ithalatna yüzde 20 kesinti getirdik. Kaç hayvan gelecek, 500 bin mi? Getirmeyeceiz yüzde 20sini içeriden alacaz. Seneye yüzde 30u, yüzde 40 içeriden alacaz. Böylece darya namerde muhtaç olmayan bakalarnn çiftçilerini, hayvanclarn zengin etme gibi bir politikamz olamaz. Kendi çiftçimizi kendi hayvanclkla uraan vatandamz zengin etmek durumundayz.

Geçen yl Genç çiftçi Projesi kapsamnda 107 bin küçükba hayvan datldn anmsatan çelik, desteklemelerin devam edeceini söyledi.

Yeni doum yapan keçiyi srtnda tayan Bilgin

çelik, toplantda, Rizede, yeni doum yapan keçiyi srtnda, yavrusunu ise köpei ile dik yamaçtan köyüne tayan ve aabeyi Ali Rahmann çektii fotorafla sosyal medyann gündemine oturan Hamdu Sena Bilgin ile görütü.

Bakan çelik, Neler yapt dünyaya ibret olacak bir sahne sergiledi. Onun için genç çiftçi destekleme projesinde bu sene bakanlk olarak yapmamz gerekeni yapacamz, burada ifade ediyorum. Artk bir keçi olak deil, 40 tane olacak. dedi.

Bilgin de Bakan çelike teekkür etti.

750 kesimhanenin 385ini kapattk

Daha sonra günlük 250 ba kesim kapasiteli mezbaha açlna katlan Bakan Faruk çelik, burada yapt konumada, üretimin önemine deindi.

Üretim olmadan tüketimden bahsedilemeyeceini belirten çelik, Ama ürettiiniz eyin, yani yaptnz arzn güvenilirlii son derecede önemli. Eer güvenilir deil ise güvenilirliinde bir sorun varsa o arzn tabii ki günümüz dünyasnda ve Türkiyesinde hiç bir anlam ifade etmeyeceini özellikle ifade etmek istiyorum. Özellikle konu gda ve gda ürünleri olunca hijyen ve güvenilirlik ayr bir önem arz ediyor. Hijyene ve güvenilirlie önem vermemiz gerekiyor. diye konutu.

çelik, hizmet sektörünün Türkiyede turizmin de etkisiyle çok ciddi bir anlamda ivme kazandn vurgulayarak unlar kaydetti:

Artk bu hijyen meselesini, hayvann beslenmesinden, kesiminden, kesimhaneden, lokantasna ve sofraya gelinceye kadar bütün zincir halkalarnda korumak ve salkl bir ekilde sürdürmek zorundayz. Medeniyet ve medeni olmak bu, gelimilik bu. Eer biz bunu bu ekilde zincir halkalarn bir yerde aksatacak olursak o zaman hijyensiz ve güvenilir olmayan gdayla insanmz kar karya brakm oluruz ki baka sorunlarda beraberinde getirecek bir durumla kar karya kalrz.

Mezbahalarn çok ciddi bir tartma konusu olduuna dikkati çeken Bakan çelik, Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Biz yeni düzenlemelerle 1 Ocak tarihinden itibaren 750 kesimhanenin 385ini kapattk. çok kii araya girdi. Yani bir müddet daha açk olmas konusunda istekte bulundular. Açk bir müddet daha dursun demek hijyensiz bir ekilde sevkyatn kesimin yaplmas demek. Bu yaplabilecek en büyük yanllkt. Buna müsaade edemezdik. Dolaysyla bu hijyen olarak eksik 385 mezbahay kapatm olduk. deerlendirmesinde bulundu.

çelik, bu alanda denetimlerin sürdüünü dile getirerek Yani göz açtrmayacaz. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. Son günlerde bu kesimhanelerle ilgili gündeme düen baz hususlar var. Onlar kusura bakmasnlar, bizzat bakanlk olarak bizlerin youn denetimleri ve ard arkas kesilmeyen srarc takiplerimizin sonunda ortaya çkardmz özellikle belirtmek istiyorum. Onun için 385 kesimhaneyi kapattk ve bu ekilde hijyen kurallarna uygun kesimhanelerin açlna geliyoruz. eklinde konutu.

Krmz et konusunda yeterli hale gelmek durumundayz

Hayvanclkla ilgili sorunlarn olduuna iaret eden çelik Atmz ve amamz gereken sorunlarmz var. Öncelikle hayvanclk noktasnda kendi kendine krmz et konusunda yeterli hale gelmek durumundayz. Adana buna öncülük yapacak. Mersin, Antalya ve Toroslar buna öncülük yapacak illerin banda geliyor. Bu ithalatn bitmesi gerekiyor. dedi.

Bakan çelik, attklar admlar ve desteklerle krmz et sorununu ksa süre içinde çözmeyi istediklerini belirterek unlar kaydetti:

Desteklerimiz her alanda var. Yeterli deil, bunlar sektör temsilcileriyle konuuyoruz. Hayvancln ve tarmn her alannda rastgele babadan kalma, atadan kalma anlaylarla deil, bilimsel veriler çerçevesinde doru dürüst bu iin yaplmas ve bu ekilde meslek edilmesinin yararl ve üreticisi açsndan son derece karl olaca inanc içerisindeyim. Yok ben atadan böyle gördüm, böyle hayvan keserim, böyle bitkisel üretim yaparm, bu dönem bitti. Yani emei veriyorsak verimi daha yüksek ekilde alacamz ekilde hayvanclkta ve bitkisel üretimde sistemimizi ona göre dizayn etmemiz gerekiyor ki bakanlmz ve il müdürlüklerimiz de bu konuda yannzda olacaklarn bilmenizi istiyorum. Biz hayvanclk yaptm diyeni bir gün bile piman ettirmeyeceiz. Onun arkasnda, yannda olacaz. Onun kazanmas demek 80 milyonun kazanmas demektir.

Beraberindekilerle mezbahay açan Bakan çelik, tesisi gezdi.

Ana Sayfaya Git