Küpelemede pis kokular

Diyarbakır'da hayvan besicileri, taleplerine rağmen büyükbaş hayvanlarına küpe takılmadığını iddia etti. 3 aylık sürede başvuru yapmadıkları için küpe takılmayan her hayvana ceza ödemek zorunda kaldıklarını kaydeden besiciler, yetkililerin sorunu çözmesini istedi.

Haberler 07.03.2020 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda hayvan besicilii yapan Adil Korkut, sistem kapal olduu için hayvanlarna küpe taklmadn öne sürdü. Satt büyükba hayvanlarn gönderemediini belirten Korkut, küpesiz olarak yakalanan her hayvan için 750-850 lira arasnda ceza yediklerini ifade etti. Yetkililere seslenen Korkut, Bizim hayvanlarn yüzde 90 burada küpesiz, hayvanlarmzn sevkini yapamyoruz. Buradan yetkililere sesleniyorum, gerçekten maduruz, zor durumdayz. Bu ie bir el atlmas lazm. Hayvanlarmz küpelemek istiyoruz, sistem yok diyorlar. Küpeli olan hayvanlar da üzerimize alamyoruz. Bu hayvanlar hepsi yetimi, stanbul, zmir, Bursaya et veriyoruz. Sevk olmad için bu hayvanlar gönderemiyoruz ve boynumuzda kalm. Bu hayvanlarn çocuunu borç ile almz, bu hayvanlar gönderemezsek Kurban Bayramnda borcumuzu ödeyemeyeceiz. Bu hayvanlar küpesiz veya sevkini yapmadan arabaya bindirdiimizde yolda yakalanrsa 750 ve 850 TL aras cezai ilem uygulanyor. 100 hayvanda 75 bin lira ceza ilemi uygulanyor. Zaten biz bu hayvanlarda bir ey kazanamyoruz. Yaklak 2 yldr Diyarbakr, Mardin anlurfa, Elaz ve Batman bölgelerinde küpe yaplmyor. Buradan büyüklerimize sesleniyoruz, bu soruna bir çözüm bulsunlar, biz bunu istiyoruz. Dilekçe ile bavurduk ama sistemin kapal olduu söyleniyor. Küpeleme srasnda verilecek cezaya da razyz. Bunu söylememize ramen hayvanlarmz küpelenmiyor dedi.

DOUMUN ARDINDAN 3 AY çNDE KÜPELEME ARTI VAR

Diyarbakr Tarm ve Orman Müdürlüünden yaplan açklamaya göre, sr cinsi hayvanlarn küpe taklarak tanmlanmas, kayt altna alnarak tescil edilmesinin Bakanln ilgili yönetmeliine göre doumundan itibaren en geç 3 ay içinde, ancak 3 aydan önce hayvan doduu iletmeyi terk edecekse iletmeyi terk etmesinden önce gerçekletirilmesi gerektii kaydedildi. Belirtilen yasal süreler içerisinde bavuruda bulunmayan yetitiricilere ait hayvanlarn ise 5996 sayl Veteriner Hizmetleri, Bitki ve Yem Kanununun ilgili hükümleri gerei idari para cezas uygulanarak kayt altna alnd kaydedildi. 2019 ylnda il genelinde 260 bin büyükba ve 530 bin küçükba hayvann küpelenerek kayt altna alnd vurgulanrken, il genelinde küpeleme çalmalarnn yl boyunca devam ettii bildirildi.

Ana Sayfaya Git