Kur korumalı hesaplarda 60 günde 452 milyar lira birikti

Türkiye Ekonomi Modeli ile hayata geçirilen Türk lirası kur korumalı mevduat ve katılma fonu hesaplarında 193 milyar lirası Hazine ve Maliye Bakanlığı, 259 milyar lirası Merkez Bankası destekli olmak üzere toplam 452 milyar lira bakiye değerleniyor

Haberler 19.02.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ekonomi Modeli ile kademeli olarak hayata geçirilen Türk liras (TL) kur korumal mevduat ve katlma fonu hesaplarnda 60 günde 193 milyar liras Hazine ve Maliye Bakanl, 259 milyar liras Merkez Bankas destekli olmak üzere toplam 452 milyar lira bakiyeye ulald.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 20 Aralk 2021deki kabine toplantsnn ardndan Türkiye ekonomisinde yeni finansal alternatifleri ve ekonomik tedbirleri devreye alacaklarn açklamt. Bu dorultuda, döviz kurlarndaki ataklar durdurmak, cari aç dengeye getirerek enflasyonda kalc fiyat istikrarn salamak amacyla uygulanmaya balanan Türkiye Ekonomi Modeli ile kur korumal mevduat ve katlma hesaplar ileme konuldu.

KUR KORUMALI HESAPLARDA 60 GÜNDE 452 MLYAR LRA BRKT

Bu kapsamda, 21 Aralkta yurt içi yerleik gerçek kiilerin döviz tevdiat hesaplarnn ve döviz cinsinden katlm fonlarnn Türk liras vadeli mevduat ve katlma hesaplarna dönümesi halinde mevduat ve katlm fonu sahiplerine salanacak destee ilikin usul ve esaslar belirlendi. Tüzel kiilerin döviz ve altn varlklarnn TL mevduat ve katlma hesaplarna dönüümünün desteklenmesine ilikin düzenleme de 11 Ocak itibaryla yürürlüe girdi.

Döviz tevdiat hesaplar ile altn hesaplarndan TL vadeli mevduata dönüümün desteklenmesi düzenlemeleri hayata geçirilirken bu kapsamda dönüen mevduat ve katlm hesab tutarlar zorunlu karlktan muaf tutuldu. Tüzel kiilerin de TL vadeli hesaplara dönüüm salamas halinde belli koullarda bu mevduatlarn kredilerde teminat saylmas yönünde düzenlemeye gidildi.

Kur korumal hesaplar ve dönüüm yaplan hesaplar üzerinde stopaj oran sfrlanrken döviz kurundaki oynaklk nedeniyle fiyatlamada zorluk yaayan ihracatç ve ithalatç firmalara yönelik döviz satm ihaleleri düzenlenmeye baland.

Söz konusu kur korumal mevduat ve katlma fonu hesaplarnda 2 aylk ksa süre içinde 193 milyar liras Hazine destekli, 259 milyar liras Merkez Bankas destekli olmak üzere bankaclk sektöründe toplam 452 milyar lira kur korumal mevduat/katlma fonu bakiyesi olutu.

Vatandalarn kur korumal TL vadeli mevduat/katlma fonuna ilgisinin yüksek olduu görülürken 733 bini gerçek ve 24 bini tüzel kii olmak üzere kur korumal mevduat ve katlma fonu hesaplar toplamda 757 bin müteri saysna ulat.

Döviz tevdiat hesaplarndan Türk lirasna dönüte 72 milyar liras gerçek kii, 188 milyar liras tüzel kii hesaplar olmak üzere toplamda 260 milyar liralk bakiye olutu. Toplam bakiye içindeki pay ise yüzde 57 seviyesinde gerçekleti.

GERçEK KLER VADEDE 3 AYI, TÜZEL KLER SE 6 AYI TERCH ETT

Söz konusu TL korumal hesaplarda arlkl olarak gerçek kiiler 3 aylk vadeyi seçti. Bu vadedeki hesaplar, 224 milyar lira ile toplam hesap bakiyesinin yüzde 50si seviyesinde gerçekleti.

Tüzel kiilerin arlkl vade tercihi ise 6 ay oldu. Bu vadedeki hesap bakiyesi 176 milyar lira ile toplam bakiyenin yüzde 39unu oluturdu.

Ana Sayfaya Git