Kur Koruması nasıl olacak?

Türkiye'de yeni ekonomi modeli uygulanırken para ve maliye politikalarının eşgüdümüyle tüm araçların etkin şekilde kullanılması hedefleniyor.

Haberler 23.12.2021 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA (AA) - - Türkiyede uygulamaya konulan yeni ekonomi modelinde, para ve maliye politikalarnn egüdümüyle tüm araçlarn etkin kullanm hedeflenirken, açklanan Kur Korumal TL Vadeli Mevduat ürününde detaylar belli oldu.

AA muhabirinin derledii bilgiye göre, Türkiye, yeni ekonomi modeliyle düük faiz ortamnda yatrmlarn desteklenmesini, büyümenin ve istihdamn sürdürülebilir hale getirilmesini, rekabetçi kur avantajyla ihracatn artrlmasn, ithalatn düürülmesini böylelikle de cari açn cari fazlaya dönütürülerek d borca bamlln ortadan kaldrlmasn amaçlyor.

Üretim odakl ihracat önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli uygulanrken, para ve maliye politikalarnn egüdümüyle tüm araçlarn etkin ekilde kullanlmas hedefleniyor.

Bu kapsamda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kabine Toplantsnn ardndan yapt konumada, yeni ekonomi modelinde Kur Korumal TL Vadeli Mevduatn da aralarnda olduu yeni destekleri açklad. Hazine ve Maliye Bakanl da bu yeni ürünün uygulanmasna yönelik detaylar paylat.

Uygulanacak sistemde, gerçek kiilerin Türk liras vadeli hesaplar üzerinde ileyecek faiz ile hesap açl ve vade tarihlerindeki kur deiim oran kyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandrlacak. Kur fark hesaplamalar için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) her gün saat 11.00de Amerikan dolar döviz al kuru yaymlayacak. Vade sonunda kur deiiminin faiz oran üzerinde kalmas halinde oluabilecek fark müteri hesabna Türk liras olarak yanstlacak.

Söz konusu yeni destee ilikin en çok merak edilen 10 soru ve yantlar öyle:

- Soru 1: Kur Korumal TL Vadeli Mevduat sisteminden kimler yararlanabilecek?

Cevap: Yurt içine yerleik gerçek kiiler bu sistemden faydalanabilecek. Tüzel kiiler bu sisteme dahil olamayacak.

- Soru 2: Hesaplar hangi vadelerde açlabilecek?

Cevap: Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 aylk vadelerde olabilecek.

- Soru 3: Vadeden önce hesaptan para çekilebilir mi, çekilirse nema alnabilir mi?

Cevap: Vadeden önce hesaptan para çekilebilir ancak destekten fayda salanamaz. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap, vadesiz hesaba dönüecek, faiz hakk ortadan kalkacak. Hesabn açld tarihteki TCMB kuru ile hesabn kapatld tarihteki TCMB kurundan düük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

- Soru 4: Mevduattan herhangi bir kesinti olacak m?

Cevap: Mevduattan herhangi bir kesinti yaplmayacak, bu ürüne stopaj uygulanmayacak.

- Soru 5: Sisteme birden fazla giri-çk olabilir mi?

Cevap: Sisteme giri-çk için herhangi bir kst yok.

- Soru 6: Tasarruf sahibine getirisi ne olacak?

Cevap: Gerçek kiilerin Türk liras vadeli hesaplar üzerinde ileyecek faiz ile hesap açl ve vade tarihlerindeki kur deiim oran kyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandrlacak.

- Soru 7: Kur Korumal TL Vadeli Mevduat ürününe geçi için her bankaya bavurulabilecek mi?

Cevap: Sisteme dahil olan tüm bankalara bavuru yaplabilecek.

- Soru 8: Halihazrda Türk liras mevduatlar da bu sisteme entegre olabilecek mi? Hesabn açl tarihi dikkate alnacak m?

Cevap: Mevcut TL mevduat hesaplar da bu sisteme dahil olabilecek.

- Soru 9: Halihazrda Türk liras mevduatlarn sisteme dahil olmas için gerçek kiilerin bavuruda m bulunmas gerekecek, yoksa otomatik olarak geçi yaplacak m?

Cevap: Bireysel bankaclk ilemi olduu için tasarruf sahibinin bankaya bavuru yapmas gerekecek.

- Soru 10: Katlm bankalar da bu sisteme dahil olacak m?

Cevap: Katlm bankalar da sisteme dahil olacak, u anda teknik altyap için çalmalar sürüyor.

Ana Sayfaya Git