Kuraklık 41 il'i kapsadı

Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 200 lira hibe verilmesi gerektiği bildirildi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayı kuraklık raporunu açıkladı "Mayıs yağışları yetersiz olunca kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı. Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 200 lira hibe verilmeli"

Haberler 31.05.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, mays yalar yetersiz olunca kuraklktan etkilenen il saysnn 41e çktn belirterek, üreticilere dekar bana 200 lira hibe verilmesini istedi.

Bayraktar, yapt açklamada, Mays Ayna likin Kuraklk Raporunu deerlendirdi.

Mays yalar yetersiz olunca kuraklktan etkilenen il saysnn 41e çktn bildiren Bayraktar, haziranda yalarn yetersiz olmas durumunda bu saynn daha da artacana dikkati çekti.

Maysta kuraklktan en fazla zarar gören ürünlerin arpa, buday ve krmz mercimek olduunun altn çizen Bayraktar, Yeni ekilen msr, eker pancar, patates, nohut, yeil mercimek, çeltik ve yem bitkileri gibi ürünler de kuraklktan etkilendi. kinci ürün ekililerinde de sknt olmas bekleniyor. ifadelerini kulland.

ÜRETCLERE YÖNELK TALEPLER

Kuraklktan etkilenen üreticilere yönelik alnmas gereken tedbir ve talepleri sralayan Bayraktar, unlar kaydetti:

Kuraklktan zarar gören çiftçilere dekar bana 200 lira nakdi hibe kuraklk destei verilmeli. Üreticilerimizin Tarm Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankas ve özel bankalara olan kredi borçlar uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir. Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin borçlarndan dolay elektrikleri kesilmemeli ve sulama ücretleriyle elektrik fiyatlarnda indirime gidilmeli, tarmsal abone grubunda elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV yüzde 1e indirilmelidir. Kuraklktan zarar gören çiftçilere hibe tohumluk datm yaplmal, fide ve fidan destei verilmelidir. Kuraklktan zarar gören üreticilerden bu yl için sulama ücreti alnmamal. Elektrik ve sulama borçlar nedeniyle desteklere bloke konulmasna son verilmeli, borçlar uzun vadeli ve faizsiz ertelenmeli. Yaplandrlan üretici borçlar faizsiz ertelemeye dahil edilmeli. Kuraklk yaayan çiftçilere faizsiz kredi kullandrlmal. Gübre bata olmak üzere girdilere verilen destek artrlmal. 2021 destek ödemeleri bir an önce verilerek kuraklktan zarar gören üreticilere bunlarn can suyu olmas salanmal. Üreticilerimizin Ba-Kur prim borçlar uzun vadeyle faizsiz ertelenmeli ve yüksek olan primleri düürülmeli.

Ana Sayfaya Git