Kuraklık arıcıyı vurdu

Kuraklık arıcıları da vurdu; bal veriminde yüzde 60 düşüş

Haberler 28.09.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaanan kuraklk, bu yl arclar da olumsuz etkiledi. Yeterli polen bulamayan arlar da bal üretemedi, yavrulayamad. Diyarbakr Karacada bölgesinde arclk yapan Cuma Tunç Bal veriminden yüzde 60nin üstünde düü var. Bu yl yüzde 40 bal alnabildi. Yüzde 60 kayp var diyebilirim. Fiyatlar, tüketiciyi de etkileyecek dedi.

Diyarbakrdaki Karacada yöresi, youn bitki örtüsü nedeniyle arclarn en çok tercih ettii bölgelerden biri. Ancak bu yl yaanan kuraklk, bölgedeki bitki örtüsünü neredeyse yok etti. Arclar, özellikle yüksek kesimlere giden yollarn üzerine kovanlarn brakyor.

Arc Cuma Tunç, ülke genelinde yaanan kuraklk nedeniyle dier kesimler gibi kendilerinin de etkilendiini belirterek, unlar söyledi:

Bölgede nisan ayndan sonra hiç yamur yamad. Flora çok zayft. Arclar, tanma imkanlar olduu için birçok artlar zorlayarak ülkenin dier yerine dald. Mesela çukurovadan gelen arclarmz, bölgedeki kuraklk sonucu üçgül çiçeinin olmamas nedeniyle Mu Ovasna, Bingöl Karlovaya, Erzuruma, Vana kadar dald. Yaylalarda da ayn sknty yaadk. çünkü kuraklktan dolay birçok bitki gelimedi. Bunlarn banda gevenden sonra arcnn umut kayna olan tütsü bitkisi dediimiz tütsü dikeni var. O da kuraklktan dolay bu sene yeermedi. Douya giden arclar, tütsünden de bal alamad.

BAL VERMNDE YÜZDE 60 DÜÜ VAR

Diyarbakrda arclkla uraan ortalama bin ailenin olduunu belirten Tunç Bunlarn her kolonisinde tahminime göre, ortalama 350 kovan bulunuyor. Diyarbakrda 150 bin civarnda kolonimiz var. Bunlarn tamam kuraklktan etkilendi. Bal veriminden yüzde 60nin üstünde düü var. Bu yl yüzde 40 bal alnabildi. Yüzde 60 kayp var diyebilirim. Fiyatlar, tüketiciyi de etkileyecek. Nedeni ise arc yeteri kadar ürün alamad. Birçok masraf yapt. Nakliyesidir, içisidir, gittii yerlerde ödedii yer kiralardr. Bunlarn hepsi arcy bir maliyet salad diye konutu.

Ana Sayfaya Git