Kuraklık boyutu araştırılıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı Güneydoğu'daki kuraklığın boyutunu uzman ekiplerle tespit ediyor

Haberler 22.05.2021 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl, Güneydou Anadolu Bölgesinde etkili olan kurakln boyutlarn il ve ilçe müdürlüklerinden uzman ekiplerle tespit ediyor.

klim deiikliinin tarma yönelik olumsuz etkilerini en aza indirmek için Bakanlkça balatlan çalmalar sürüyor.

Meteorolojik kuraklktan çiftçilerin en az düzeyde etkilenmesi için Tarmsal Kuraklk Strateji Eylem Plan kapsamnda faaliyetler yürütülürken, meteorolojik kurakln yerini tarmsal kurakla brakt bölgede de bu durumun tarmsal ürünlere etkisinin tespiti için il ve ilçe müdürlükleriyle sahada inceleme yaplyor.

Tespitlere ilikin raporlar Bakanla sunuluyor.

Diyarbakr Tarm ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ilde tarmsal üretim yaplan alann yaklak 7 milyon dekar olduunu, bunun 4,5 milyon dekarlk ksmnda hububat ve bakliyat yetitirildiini söyledi.

Bu yl yalarda yüzde 47 azalma olduunu belirten Atalar, Bunun etkileri kendisini gösterdi. limizde kuraklk etkileri ortaya çkt. lde iki ay önce 130 personelle hem süne mücadelesi için kontrole hem de kuraklk riskiyle ilgili çalmalara baladk. dedi.

Atalar, kurakln etkilerinin kuzey ve biraz daha rakm yüksek ilçelerinde daha az görüldüünü, güneye doru indikçe arttn belirlediklerini dile getirerek, kuraklkla ilgili genel bir harita çkartldn, bu tespitleri raporladklarn ifade etti.

çiftçilerin kuraklktan daha az etkilenmesi için durumu bildirdikleri DS Müdürlüünün tarmsal sulamada kullanlan suyu kanallara erken braktn belirten Atalar, böylece sulama imkan bulunan çitçilerin ürünlerini suladklarn bildirdi.

Atalar, 600 civarnda teknik elemanla arazide çalmaya baladk. çiftçilerimizin durumunu raporlamak ve tespitleri zamannda yapabilmek için etkin ekilde çalyoruz. Raporlamalar ksa bir süre içinde neticelendireceiz. Her çiftçinin etkilenme oran farkl olduu için çiftçi bazl tespit de yapyoruz. Hasat balamadan bunlar neticelendireceiz. çiftçilerin karlat her türlü sknty yakndan takip ediyoruz diye konutu.

Silvan Projesi kapsamnda yürütülen çalmalara ve çiftçilere sulama sistemleri için salanan hibe desteklere iaret eden Atalar, klime dayal tarmdan vazgeçilerek, kontrol edilebilir tarmn yaplmas amacyla kurakln etkisinin olmayaca tarm modeline yönelik çalmalar sürüyor. ifadesini kulland.

Atalar, kurakln boyutlarna yönelik tespit için çiftçilerin de kendilerine bavuru yapabileceklerini söyledi.

BATMANDA KÖY VE PARSEL BAZLI HASAR TESPT çALIMALARI SÜRÜYOR

Batman Tarm ve Orman Müdürü Mehmet Gün, kent genelinde 600 bin dönüm alanda kuru tarm yapldn bildirdi.

Arlkl olarak buday, nohut ve mercimek üretildiini ifade eden Gün, Ülkemizde son aylarda yaanan meteorolojik kuraklk yerini tarmsal kurakla brakt. Ocak ayndan bu yana kuraklkla ilgili sahadaki çalmalar aralksz sürüyor. dedi.

Hazrladklar raporlar Bakanla sunduklarn dile getiren Gün, il ve ilçe müdürlüklerinin sahada kuraklkla ilgili köy bazl, köylerde de parsel bazl hasar tespit çalmalar yaptn anlatt.

Gün, Batman merkez bata olmak üzere Hasankeyf, Gercü ve Beiri ilçelerinde kuraklk yüzde 60-70lerde, Sason ve Kozluk ilçelerinde ise yüzde 20-30larda. Tarmsal kuraklkla ilgili zarar az riskli, riskli ve çok riskli eklinde kategorize ederek rapor haline getireceiz. Hasar tespit çalmalarmz devam etmekte. Temennimiz kurakln rekolteye fazla yansmamas. diye konutu.

SRTTE YAKLAIK 350 BN DÖNÜM ALAN KURAKLIKTAN ETKLEND

Siirt Tarm ve Orman Müdürü Ergün Demirhan da kentin, önemli bir tarmsal faaliyet alan olduunu belirtti.

Demirhan, 15 ekiple merkez ve Kurtalan ilçesi bata olmak üzere il genelinde hasar tespit çalmas yürüttüklerini dile getirerek, l genelinde 1 milyon 200 bin dönüm alanda tarmsal faaliyet yaplyor. Bunun yaklak 550 bin dönümünde hububat ve bakliyat üretiliyor. Yaklak 350 bin dönüm alann kuraklktan etkilendiini düünüyoruz. Son ürün hasat edilinceye kadar ürün bazl çalmalar sürdüreceiz. dedi.

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin talimatyla bu süreçte de çiftçinin yannda olduklarn vurgulayan Demirhan, bu yl kentte yüzde 40-50 ya azal yaandn söyledi.

çalmalarda ya yetersizliine ramen baz çeitlerde ürün alnabileceinin görüldüünü belirten Demirhan, unlar kaydetti:

Mercimekte geçen seneye göre yüzde 30a kadar ürün kayb yaayacamz tahmin ediyoruz. Budayda skntnn daha büyük olduunu tespit ettik. Özellikle Kurtalan ve Siirtin baz bölgelerinde bu skntnn daha büyük olduunu görebiliyoruz.

Demirhan, Garzan Ovasnn da yer ald Kurtalan ilçesinde 50 köyde çalmalarn sürdüünü, tespitlere ilikin raporlar Bakanla sunduklarn bildirdi.

Ana Sayfaya Git