Kuraklık kahve tiryakilerini de vurdu

Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya'da kahve ağaçlarının kuraklık ve dondan zarar görmesi ile kahvenin fiyatı iki ayda 100 liraya dayandı.

Haberler 14.10.2021 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Dünyann en büyük kahve üreticisi olan Brezilyada kahve aaçlarnn kuraklk ve dondan zarar görmesi nedeniyle üretimi azalan kahvenin fiyat 2 ay içinde 100 liraya çkt. letmeciler, sorunun devam etmesi durumunda kahve krizinin yaanabileceini belirtti.

Tüm dünya kuraklkla mücadele ederken, iklim artlarndaki olumsuzluk kahve üretimini de vurdu. Dünyann en büyük kahve üreticisi olan Brezilyada yüz binlerce kahve aac, iklim krizinin yol açt kuraklk ve don nedeniyle zarar gördü. Bir ton kahvenin fiyat geçen sene 30 bin lirayken, bu sene 60 bin liraya yaklat. Kilosu austos aynda 60 lira olan kahvenin bugünkü fiyat 100 liraya yaklat. 100 gramlk paketlerde satlan Türk kahvesi ise son bir yl içinde 6 liradan 10 liraya yükseldi.

Kahve lüks tüketim ürünü olmaya doru ilerliyor

Yaklak 40 yldr Diyarbakrda kahve sektöründe hizmet verdiini belirten Halil Yalaz, yeni mahsulün fazla olmamas halinde kahve krizinin yaanabileceini söyledi. Yalaz, Geçtiimiz ocak ay itibaryla kahve fiyatlar raflarda yüzde 50 ortalamasyla fiyat geçileri gördü. Bu fiyat artlar 2022nin ikinci çeyreine kadar da devam edecek gibi görünüyor. Böyle devam ederse kahve lüks tüketim ürünü olacak. Sorun tamamen kahvenin anavatanndan kaynakl bir durum olduu için gözümüz iklim koullarnn düzelmesi ve yeni mahsulün fazla gelmesinde. Bu süreçte baz iletmeler kahve stoklamaya balad ama uzun vadede kahve saklamak kahvenin bayatlamasna ve salk açsndan zararl durumlarn olumasna sebep olur dedi.

Ana Sayfaya Git