Kuraklık kapıda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımdaki kuraklık sorununa işaret ederek, salgın süreciyle 2021'de gıda riskinin büyük boyutlarda olacağını ileri sürdü.

Haberler 11.12.2020 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, Tarmda Kuraklk Raporuna ilikin açklamada bulundu.

klim deiikliinin en önemli sonuçlarndan birinin de kuraklk olduunu bildiren Bayraktar, Önlem alnmazsa, gelecekte bu durum tarmsal üretimi sekteye uratacak, gda güvenlii endiesini tamamza neden olacaktr. uyarsn yapt.

Bayraktar, kuraklk riski nedeniyle 2021in bu yldan daha büyük risk tadna iaret ederek, Ülkemizdeki kuraklk, üretimi olumsuz etkileyecektir. Aralk ortalarna kadar ya alamazsak, risk daha çok artacaktr. ifadesini kulland.

Kuraklk nedeniyle üretimleri düen ülkelerin ihracat yasa getirebileceini aktaran Bayraktar, Türkiyenin buday bata olmak üzere bitkisel ve hayvansal ürünlerde ihracat yasaklaryla karlaabileceini kaydetti.

KURAKLIK UYARISI YAPTI

Bayraktar, bu nedenle buday gibi stratejik ürünlerde bir miktar stok yaplmas gerektiine dikkati çekerek, öyle devam etti:

Kurakln boyutlar artarsa, paramz olsa dahi, ürün bulmak mümkün olmayacaktr. Yerli ve milli üretimden baka çaremiz yoktur. Ülkemizde bo toprak kalmamaldr. çiftçimizin terk ettii bo, ekilmeyen topraklar üretime kazandrlmaldr. çok acil olarak tedbirler almalyz. Sulanmayan alanlarn sulamaya açlmas bata olmak üzere, yapsal sorunlara odaklanmal, üreticilerimizin bu dönemde zaten yüksek olan elektrik ve su maliyetleri daha da artaca için acil olarak elektrik ve sulama ücretlerinde indirime gidilmeli, üreticilerimize verilen destekler artrlmaldr. Devam eden pandemi riski sürecine bir de kuraklk riskini eklediimizde, 2021 ylnda gda riskinin çok daha büyük boyutlarda olacan söyleyebiliriz. Tedbirlerini almayan ülkeleri, 2021 ylnda zor günler bekliyor.

Sonbaharda ekilen kuru tarm kapsamndaki ürünlerin su beklediini belirten Bayraktar, Türkiyede kuru alanlarda yetitirilen buday, arpa, kanola ve krmz mercimek gibi baz temel ürünlerin kuraklktan etkilenme snrna gelinmitir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git