Kuraklık korkusu!

Diyarbakır ve bölgesinde, geçtiğimiz yıla göre yağış oranlarının yarı oranda azalması çiftçileri tedirgin etti. Kuraklık tehlikesinin baş gösterdiği bölgede tek ümit tohumların zarar görmeden yağışların bir an önce başlaması.

Haberler 07.01.2018 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda geçtiimiz yln aralk ayna göre ya orannn yüzde 83 orannda dümesi, çiftçileri tedirgin etmeye balad. Güneydou Anadolu Bölgesinde geçtiimiz yln aralk ayna göre yüzde 82,8 orannda azalrken bu oran Diyarbakr özelinde yüzde 83,2ye çkt. Sonbahar aylarnda da beklenen yan gelmemesi çiftçileri kara kara düündürmeye balad. Aralk, ocak ve ubat aylarnda da beklenen yalarn gelmemesi, kuraklk tehlikesini daha fazla ortaya çkaracak. Yamur duasna bile çkmay düünen çiftçilerin tek ümidi ise, toprakla buluturduklar tohumlarn zarar görmeden yala bulumas.

YÜZDE 10 CVARINDA

Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, önceki yllara göre u ana kadar yüzde 10 civarnda bir ya yadn söyledi. skenderolu, Yalarn eksik olmas üreticileri ve tüketicileri strese sürükledi. Bunun ötesinde barajlarmzda bo durumda. Kurakln olmas, doal felakettir üretici ve tüketicilerimiz için skntl olacaktr. çiftçi bu mevsimde, üst gübre atyor budaya. imdi gübre alnm fakat araziye atamyoruz kuraklktan dolay, yamurun olmamasndan dolay. Baz ksmlarda yamur hiç gelmedii için tohum olduu gibi arazide. Yeermedii için bitki yok. Diyarbakr genelinde yaklak olarak 5,1 milyar lira gelir var. Önümüzdeki aylarda zarar kestiremeyebiliriz ama bu ciddi bir sorun ortaya çkaracaktr. çiftçi ve üreticilerimizin mutlaka TAHSM sigortalarnn içine mutlaka kuraklk sigortasn eklemeleri gerekmektedir dedi.

YAMUR SBEKLENYOR

Diyarbakrda çiftçilik yapan Askeri Kaçmaz ise, bu sene yalarn çok geciktiini belirterek, öyle devam etti:

Geçen sene bu vakitler kar bile yamt. Bu günlerde umudumuz var ya için. iki aydr tohum ekmiiz ve hala tohum olduu gibi yerin altnda ve kupkuru. Böyle giderse zarar olacak. Yamurun yamamas ciddi bir kurakla neden olabilir. u anda yüzde 10a kadar tohum zarar gördü. Eer yamur yamazsa tohum çürümeye balayacak. Zaten bu sene kurak gidiyor, tohumun birçou da bozuldu. Belki yeni batan ekmek isteyenler olur ama zaman geçti, Allahtan umut kesilmez.

GDEREK DÜÜYOR

Diyarbakr Meteoroloji Bölge Müdürlüünden alnan verilere göre, 1 Ekim 2017 ila 3 Ocak 2018 arasnda bölgelerin alansal ya durumlarna göre Güneydou Anadolu Bölgesinde normale göre yüzde 56,6 2016ya göre ise yüzde 43,8 orannda azalma yaand. 1-31 aralk 2017 tarihleri arasnda Güneydou Anadolu Bölgesinde normale göre yüzde 74,1 önceki yla göre ise yüzde 82,8 orannda bir azalma meydana geldi. 1-31 Aralk tarihleri arasnda Diyarbakrda normale göre yüzde 69,1 önceki yla göre ise yüzde 83,2 orannda azalma yaand. Bu azalma 1 Ekim 2017 ile 3 Ocak 2018 arasnda normale göre yüzde 49,8 önceki yla göre ise yüzde 39,3 orannda gerçekleti.

Ana Sayfaya Git