Kuraklık ve zamansız yağış verimi düşürdü

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, kuraklığın yüzde 20, zamansız yağışın ise yüzde 10 oranında verimi düşürdüğünü belirterek, yağış nedeniyle ürün kalitesinin de düştüğünü ve ciddi mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi.

Haberler 20.06.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kzltepe Hububat Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter, hububat üretimi ile ilgili deerlendirmelerde bulundu. Öter, kurakln yüzde 20, zamansz yan ise yüzde 10 orannda üretimi düürdüünü belirterek, Tüccar ve çiftçilerimiz gerçekten yüksek bir rekolte bekliyordu. Sulu alan Kzltepe-Mardin ovamzn yüzde 80ne tekabül ediyor. Kurak bir sene geçtii için yaklak yüzde 20si telef olmutu. Ama yüzde 80 sulu alan vard. Kurak geçen bir senenin sonunda, mays aynn sonlarna doru Budayn tam kurumaya geçtii, suya ihtiyaç olmad dönemde beklenmedik sert yamurlar yad ve baaklarn kuruduu bir dönemde budayn kalitesini düürdü. Ayrca buday yatrd. Topraklarda döllenmeyi etkileyici bir atmosfer olutu ve bu da verimi etkiledi. Verimde geçen seneye göre yüzde 10 düü yaand. Geçen sene sulu alanlarda 700 ile 800 kilogram ürün alnan bölgelerde bu sene ancak 600 kilogram ürün alnd dedi.

Asl darbe kalitenin dümesi oldu

çiftçilere en büyük darbeyi kalitenin dümesinin vurduunu anlatan Öter, TMOnun belirledii fiyatlar herkes makul karlad. Yüzde 12lik bir fiyat verdi ve 30 yla yakn bu sektörde çalyorum, ilk defa TMO mays aynda fiyat açklad. Bize 12lik verdikleri fiyat art birinci marka dediimiz, yüzde 10,5 altna dümeyen buday proteini için. Birinci snf kaliteli buday için 1,50 kuru fiyat veriliyor. Ama gelin görün ki zamansz yaan yamurda o kalite düüklüünden dolay yüzde 80-90 birinci snf kalite budayn içine girmiyor. Yaklak yüzde 9 bir protein deeri söz konusu. Bu da TMOnun alm kriterlerine göre 2nci snfa düüyor. 2nci snfa düünce yemlik diye tabi ediliyor ve 870 kurua düüyor. Yüzde 90 bu ekilde. Biran önce TMO yetkilileri, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl madur olan çiftçi için fiyatlarda düzenleme yapmal diye konutu.

Buday nasl satacamz bilmiyoruz

Hububat Merkezinde komisyonculuk yapan Mehmet Selim Tademir ise bu yl elde edilen budayn yüzde 90nn yemlie gideceini anlatarak, unlar söyledi:

Biz ne çiftçiyi tutabiliriz ne yemlie gönderebiliriz. Öyle elimizde kalyor. Büyüklerden rica ediyoruz bize yardmc olsunlar. Verim düüklüü geldii için zarar oldu. Bu buday nasl satacamz bilmiyoruz.

Ana Sayfaya Git