Kurban alırken bunlara dikkat!

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlike hayvan pazarlarında hareketlilik de artmaya başladı. Veteriner Hekim Sinan Dilsiz, kurbanlık almak isteyen vatandaşların önce hayvanın tüylerindeki parlaklığa dikkat etmesini tavsiye etti. Dilsiz, "Tüyleri parlak olan hayvanların eti genellikle kaliteli, vücudu sağlıklı olur. O hayvan iyi beslenmiştir. Tüyleri bozuk olan hayvanların akciğerlerinde sıkıntı olabiliyor" dedi.

Haberler 11.07.2020 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yl boyunca meralarda ya da ahrlarda beslenen büyük ve küçükba kurbanlklar canl hayvan pazarlarnda sata çkarlmaya baland. Sk pazarlklarn yaand sat alanlarnda imdi iyi kurbanl seçme zaman geldi. Besiciler, satlarn henüz istenilen düzeyde olmamasndan yaknd. Geçen yla göre satlarda azalma olduunu belirten besiciler, bayramn yaklamasna ramen pazarda bir canllk olmadn söyledi. Pandemi nedeniyle fiyatlarda yükselme olmasna ramen ne alc ne de satclarn henüz pazara inmediini belirten besiciler, Piyasa hiç iyi deil, iki haftadan beri tek hayvan bile satlmyor. nallah bayrama yakn canlanr temennisinde bulundu.

KURBANLIK SEçMNDE DKKAT EDLECEK HUSUSLAR

Veteriner Hekim Sinan Dilsiz, vatandalarn kurbanlk alrken nelere dikkat etmesi gerektiini tek tek anlatt. Kurbanlk seçiminde hayvanlarn önce salkl olup olmadna baklmas gerektiini vurgulayan Dilsiz, Kurbanlk alrken hayvann önce salkl olup olmadna, kurban için elverili olup olmadna dikkat etmeli. Eti nasl, çok yal m, vücut kondisyon skoru dediimiz deerlendirmeler var bunlara baklmal. 1den 5e kadar vücut kondisyon skorlar var. Vatandalar vücut kondisyon skoru 3 olan hayvanlar tercih ederlerse iyi hayvan alm olurlar. Bizim için kötü hayvan çok zayftr. Bunlarn kondisyon skoru 2 ile 2,5 arasndadr. Bunlara kötü hayvan diyorlar. 3-3,5 aras vücut kondisyon skoru olan hayvanlar normal hayvan olarak bilinir. Bunlar ya tam etli ya da tam etli deil denilen hayvanlar içeriyor. 3,5-4ten yukar olan hayvanlar çok yal çok kilo alm hayvan olarak deerlendirebiliyorlar dedi.

HAYVANIN DI GÖRÜNÜMÜNE DE DKKAT EDLMEL

Kondisyon skoru 4 üzeri olan kurbanlklarn tercih edilmesi halinde yan öbek öbek ekillendiinin görüleceini kaydeden Dilsiz, öyle devam etti:

Etin içinde mermerleme dediimiz bir düzen var. Onun içinde yan dalm olmas hayvann kesimden sonra etinin lezzetine etki eden en önemli faktördür. Besi hayvanlar ya da mera da otlayan hayvanlarn vücut kondisyon skorlar 4 olmasna ramen birinin etinin tad dierine göre farkldr daha lezzetlidir. Gezen hayvanlarda kondisyon skoru 4 olduunda ette mermerleme ekillendiinde ya oran dald için etin tad güzeldir, lezzetlidir. Besi hayvanlarnda hayvan olduu yerde beslenip kurbana ya da kesime götürüldüünde mermerleme istediimiz ekilde olmuyor. Belli bölgelerde yalanma ekilleniyor. Bu da yan et içinde dalmamasndan dolay lezzetin az olmasna sebep oluyor. Hayvann d görünümüne dikkat edilmesi gerekiyor. Srtlarna baktnzda yuvarlak bir ekil çiziyorsa bunlar yal hayvanlardr. Bu hayvanlarn kilosu iyi olur ama etinin lezzeti biraz daha düük olur. Hayvann but yapsnn, vücut yapsnn, tüy yapsnn güzel olmas gerekiyor. Dardan baktnzda tüy yapsnn parlak olmas gerekiyor. Tüyleri parlak olan hayvanlarn eti genellikle kaliteli, vücudu salkl olur. O hayvan iyi beslenmitir. Ar beslenme varsa yalanma vardr. Tüyleri bozuk olan hayvanlarn akcierlerinde sknt olabiliyor. Ya da bit, pire görülüyor.

MERADA YETEN HAYVANLAR HER ZAMAN DEAL KURBANLIKTIR

Merada beslenen hayvann daha salkl ve etinin de daha lezzetli olduunu söyleyen Dilsiz, Hayvanlar beslenme yönünden deerlendirildiinde merada beslenen hayvanlar yeil otu kendiliinden meradan aldklar için etlerinde gerekli mineraller, vitaminler, iz elementleri dengeli ekilde dalm gösterir. Besi yaplan hayvanlarn yemlerinde protein, karbonhidrat bakmndan yüksek deerler vardr. Vitamin mineral bakmlndan daha düük deerler vardr. Bu deerlerin düük olmas etin kalitesine, tadna etki eder. Tadnn az olmasna sebebiyet verir. Sadece yemle beslenmi olan hayvanlarda protein ve enerji bakmndan yüksek olduundan kas yaps yüksek olur, etin kalitesi düük olur. Merada yetien hayvan her zaman ideal bir kurbanlk ayn zamanda salkl bir kurbanlktr. Hayvann d görünümünün etinin lezzetine etkisi var. Merada otlayan hayvanlarn eti daha iyi daha kalitelidir. çerde olan hayvanlarn et kalitesi biraz daha düüktür diye konutu.

KESM RAPORUNA DKKAT EDLMEL

Veteriner Hekim Sinan Dilsiz, dii hayvanlarn kesiminin ülkemizde kanunlarla yasak olduunu vurgulad. Damzlk deerini yitirmemi, damzlk olarak kullanlan hayvanlarn kesiminin yasak olduunu belirten Dilsiz, Ancak biz yine de bu hayvanlar kurban pazarlarnda görebiliyoruz. Damzlk deeri bitmemesine ramen, eti, cüssesi ve ekonomik deeri yüksek olmasndan dolay satlan hayvanlar var. Bunlara kar en iyi tedbir veteriner hekimlerin gebelik muayenesidir. Zaten hem belediyelerde hem de mezbahalarda kesimden önce veteriner hekim raporu istenmektedir. Kesim raporu olmayanlarn kesimi yasak. Alclar bunlara dikkat etmeliler dedi.

Ana Sayfaya Git