Kurbanınızı doğru seçin!

Kurbanlığı doğru seçmenin yolu "küpe kontrolü"nden geçiyor

Haberler 10.07.2021 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban Bayramna günler kala pazarlarda hareketlilik artarken, vatandalar alacaklar kurbanlklarn bilgilerini TÜRKVET, HaySag, Küpe Sorgulama gibi mobil uygulamalardan veya https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ adresinden kontrol edebiliyor.

20-23 Temmuzda kutlanacak Kurban Bayram dolaysyla Türkiyede yaklak 1 milyon 350 bin büyükba ve 3 milyon 700 bin civarnda küçükba hayvan hazr durumda bulunuyor.

Bayramn yaklamasyla pazar yerlerinde görücüye çkan kurbanlklarn fiyat bölgelere ve hayvann cinsine göre deiiklik gösteriyor. Küçükbata fiyatlar 2 bin liradan balarken, büyükbata bu rakam 10 bin liradan 30 bin liraya kadar çkyor.

Kurbanlk hayvanlar küpelenerek, ulusal veri tabannda kayt altna alnyor. Böylece, tüketicilere alverilerinde güven ortam salanrken, hayvanlar hakknda da bilgi edinebilme imkan douyor.

Tüketiciler, TÜRKVET, HaySag, Küpe Sorgulama gibi mobil uygulamalardan veya https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ adresi üzerinden, hayvanlarn tür, rk, cinsiyet ve ya gibi bilgilerine kolayca ulaabiliyor.

HAYVANLARIN KÜPELENMES VE KAYIT ALTINA ALINMASI ÖNEML

Türk Veteriner Hekimleri Birlii (TVHB) Merkez Konseyi Bakan Ali Erolu, AA muhabirine, kurbanlk hayvan seçiminde en önemli konunun, hayvann salk durumu olduunu söyledi.

Vatandalarn kurbanl satn almadan önce küpe sorgusunu yapmalar gerektiini belirten Erolu, Küpe demek, hayvann kontrolden geçtii, kayt altna alnd ve hareketlerinin izlendii anlamna geliyor. Veteriner hekimler sahada gerekli kontrolleri yaptktan sonra hayvanlar kayt altna alyor. Hayvanlarn küpelenmesi ve kayt altna alnmas önemli. Hayvan sat yerlerine gelen bütün hayvanlarn kulak küpesi olmak zorundadr. Küpesiz hayvanlarn buralara giriine izin verilmez. dedi.

Erolu, büyükba hayvanlarn il içi sevklerinde kulak küpelerinin ve pasaportlarnn, küçükba hayvanlarn da kulak küpelerinin ve nakil belgesinin bulunmasnn zorunluu olduunu bildirdi. Ali Erolu, iller aras sevklerde ise bunlara ilaveten veteriner salk raporunun bulunmas gerektiini dile getirdi.

KESLEN KAYITSIZ KURBANLIK HASTA çIKARSA TAZMNAT VERLMEZ

Kurbanlk hayvan almadan önce kulak küpelerinin ve bu belgelerin kontrol edilmesi gerektiini vurgulayan Erolu, öyle konutu:

Mesela ben Elazda yayorum ve Ankaraya hayvanlarm götüreceim. Onun için il/ilçe tarm ve orman müdürlüüne müracaat ediyorum. Hayvanlar resmi veteriner hekimler tarafndan muayene ediliyor ve gerekli kontrolleri yaplyor. Alar tamamlanm, salkl bulunan hayvanlar için veteriner salk raporu düzenlenerek sevklerine izin veriliyor. Sevk öncesinde hayvan nakil araçlarnn temizlik ve dezenfeksiyonu yaplyor. Hayvan tayan araçlarn dezenfeksiyonundan pazar yerine gelinceye kadar kontroller gerçekletiriliyor. Eer aracn dezenfeksiyon belgesi yoksa bu araçla hayvan tamak da yasak. Bunlarn hepsinin cezai yaptrm var.

Erolu, hayvanda burun ve salya aknts, gözya, zor nefes alma, öksürük ve ishal gibi belirtiler varsa ve hayvan yem yemiyorsa veteriner hekimlere haber verilmesi ve kurbanlk olarak alnmamas gerektiini dile getirdi.

Bir vatandan köyde kendi besledii bir kurbanl kesmesi veya satmas durumunda hangi kriterlerin aranacana ilikin de bilgi veren Erolu, unlar kaydetti:

Vatanda, bu hayvann alarn yaptrmamsa, hayvan veteriner hekimin hiçbir muayenesinden geçmemise kurban edilmesindeki sorumluluk tamamen vatandaa ait. Hayvan kesilip bir hastalkla karlalrsa ceremesini vatanda çekecek, belki hayvan imha edilecek. Kayd olmayan hayvanda hastalk çkarsa hayvan sahibi devletin verecei tazminattan yararlanamaz.

KÜPELEME NEDR?

Büyükba hayvanlar doumlarndan itibaren 3 ay, küçükba hayvanlar ise 6 ay içinde ve doduklar iletmeden ayrlmadan önce küpelenerek kayt altna alnyor.

Bu sürelerin almas durumunda ise cezal küpeleme ve kayt yaplyor. Küpelenmeyen ve kaydedilmeyen hayvanlarn bir iletmeden baka bir iletmeye hareket ettirilmesine izin verilmiyor.

Küpelemeyle hayvan hareketlerinin kontrolünün salanmas, hastalkl hayvanlarn hareketinin önlenmesi, hastalklarn yaylmasnn önüne geçilmesi ve salkl gda elde edilmesi hedefleniyor. TÜRKVET Hayvan Kayt Sisteminde, hayvanlarn bulunduu iletme, iletme sahibi, iletmenin bulunduu adres, tür, rk, cinsiyet bilgileri ile doum, hareket ve ölüm tarihi bilgileri tutuluyor.

Ana Sayfaya Git