Kurbanlık hareketliliği

TARIM Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, dövizdeki artışın kurban fiyatlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Haberler 20.08.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban Bayramna bir gün kala, kurbanlk satlarnda hareketlilik yaanyor. Kurban Bayram için kurulan hayvan pazarlarnda küçükba kurbanlk fiyatlar bin ile 2 bin 500 TL, büyükba kurbanlk fiyatlar ise 5 bin ile 15 bin TL arasnda deiiyor. Son dönemde dövizdeki kur artnn fiyatlara yansmad belirtildi.

TARIM-KOOP Genel Bakan Mehmet Özkurnaz, kurdaki artn fiyatlar etkilemeyeceini belirterek, hayvanlar yüksek fiyata satmaya çalan satclara kar vatandalar uyard. Kurbanlklarn yetitirilmesi srasndaki harcanan giderlerin, kurdaki art öncesi yapldn belirten Özkurnaz, öyle konutu:

Küçük ve büyükba kurbanlklarmz zaten sata sunulmutur. Bu nedenle kurban fiyatlarna baktmzda bin lira ile 2 bin 500 lira küçükbata, büyükbalarda da kilosuna göre ve bakmna göre özellikle bölgemizde, dada yetien, doal beslenen hayvanlarmzn kilosu az olduundan, 5 bin ile 15 bin liraya kadar fiyatlandrlyor. Besiye çekilen hayvanlarmzda yaplan masraflar belli. Belli bir fiyat ile hayvanlar alnm, bunlarn besileri belli bir ekilde yaplm. Bu nedenle dolarn yükselmesi, euronun yükselmesi kurbanda satlacak hayvanlarn fiyatlarn etkilemez. Zaten üreticimiz de önceden hayvanlarn besisini hazrlamtr. Üreticimizin kayb olmayacak. Kurban kesecek bireylerin de herhangi bir zarar olmayacak. Et fiyatlar da belli u an piyasada.

YERL ÜRETM YAPTIIMIZ ZAMAN DOLAR KURBANI ETKLEMEZ

Kurulan pazarda yetitirdii kurbanlk hayvanlar satan Yusuf Türkan (20), Döviz kurunun kurban fiyatlarn etkilememesinin nedeni, kurbanllar kendi arpamzla, yoncamzla besliyoruz. Fenni yem vermiyoruz, fenni verdikleri için diyorlar ki kurbanlarda dolar artacak. Böyle bir ey yok. Dolar kurundaki artn Türkiyede kurbanlklar ile hiçbir alakas olmadn düünüyorum. Ben kendim üretici olarak, bu hayvanlar 3 ay önce alyorum. Yonca ile besliyorum. Arpa ile besliyorum. Kendi yerli üretimimizi yaptmz zaman hiçbir ekilde dolar kuru, kurban etkilemez dedi.

Ana Sayfaya Git