Kurbanlık hayvan varlığı açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye genelinde kurban olarak kesilebilecek toplam 1,2 milyon büyükbaş ve 3,8 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu belirterek, "Mevcut hayvan varlığımız, ülkemizin 2018 yılı kurbanlık ihtiyacını karşılayacak seviyededir" dedi.

Haberler 06.08.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pakdemirli, yaklaan Kurban Bayram öncesi yürüttükleri hazrlklar anlatt. Kurbanlk hayvanlarn hayvan pazar, canl hayvan borsas, hayvan park ve panayrlarnn yan sra kurban hizmetleri komisyonlarnca alnan kararlar dorultusunda belirlenen geçici kurbanlk hayvan sat yerlerinde alnp satlabildiine iaret eden Pakdemirli, hafta ba itibaryla komisyonlarca belirlenen yerlerde satlarn balayacan bildirdi.

Pakdemirli, Bilindii üzere Kurban Bayram nedeniyle hayvan hareketlerinde önemli bir art yaanyor. Bu süreçte bakanlmzca hem hayvan sevk ve nakillerinde hem de kurban sat ve kesim yerlerinde her tür tedbiri alm bulunmaktayz. diye konutu.

Veteriner hekimler araclyla illerdeki kurum ve kurulularla i birlii içinde bu çalmalar yürüttüklerini vurgulayan Pakdemirli, bu dorultuda menelerinde salgn veya bulac hastalk bulunan, kayt altna alnmam, kula küpesiz, büyükba hayvanlar için pasaportu, küçükba hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanlarn sevklerine, alnp satlmalarna ve kesilmelerine izin verilmediini dile getirdi.

D HAYVANLARIN KESMNE MÜSADE ETMEYECEZ

Pakdemirli, önleyici çalmalardaki temel amaçlarnn, vatandalarn dini vecibelerini yerine getirirken salkl hayvanlardan elde edilen etlerin tüketimini salamak olduuna dikkati çekerek, Sürdürülebilir bir hayvanclk için damzlk dii hayvan varlnn artrlmas büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla gebe veya damzlk deeri olan dii hayvanlarn kurban sat yerlerine girilerine ve kurbanlk olarak kesilmesine müsaade etmeyeceiz. ifadesini kulland.

Türkiyede halen 16 milyon 105 bin büyükba ve 44 milyon 329 bin küçükba bulunduunu belirten Pakdemirli, geçen ylki Kurban Bayramnda Türkiye genelinde toplam 817 bin 805 büyükba ve 2 milyon 720 bin 271 küçükba hayvann kesildiini aktard.

Pakdemirli, bu yl ise ülke genelinde kurban olarak kesilebilecek toplam 1,2 milyon büyükba ve 3,8 milyon küçükba hayvan bulunduunun altn çizerek, Dolaysyla mevcut hayvan varlmz, ülkemizin 2018 yl kurban ihtiyacn karlayacak seviyededir. Et ve Süt Kurumu (ESK) ayrca kurban dönemi için tedbiren bu yl da vakf ve dernek gibi sivil toplum kurulularnn kurbanlk ihtiyacn karlamak amacyla hayvan tedariki çalmalarn yürütmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

KURBANLIK BLGLERNE MOBL UYGULAMADAN ULAILABLECEK

Vatandalarn da bu hassasiyetle davranmalar ve damzlk nitelii tayan dii hayvanlar tercih etmemelerini isteyen Pakdemirli, kurbanlk hayvan alacaklarn https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr internet adresinden ya da HaySag adl mobil uygulamayla cep telefonlarndan küpe numarasn girerek hayvanlarn yan, rkn, cinsiyetini ve a bilgilerini sorgulayabileceklerini bildirdi.

Bekir Pakdemirli, bakanlkça hazrlanan Kurban Rehberi ile vatandalarn bilgilenmelerini saladklarn belirterek, rehberde kurbanlk konusunda dikkat edilmesi gereken noktalarn detayl bir ekilde yer aldn kaydetti.

Ana Sayfaya Git