Kurbanlıklar yola koyuldu

Türkiye'nin "canlı hayvan deposu" olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Ankara ve İstanbul başta olmak üzere batı illerine Kurban Bayramı öncesi büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevkiyatı başladı.

Haberler 07.08.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinden bat illerine Kurban Bayram öncesi büyükba ve küçükba hayvan sevkiyat balad.

Türkiyenin canl hayvan deposu olan bölgedeki besiciler, uzun ve zahmetli bir sürecin ardndan kesime yetitirdikleri kurbanlklarn, hayvan pazar ve canl hayvan borsasnda sata çkard. Burada canl olarak kilogram tüccarlar tarafndan 17-18 liraya satn alnan büyükba ve küçükba hayvanlar, yüklendikleri tr ve kamyonlarla sata sunulacaklar Ankara ve stanbul bata olmak üzere bat illerine naklediliyor.

Her gün 300 büyükba gönderiyoruz

Diyarbakrn çarkl Mahallesinde tra yüklenen 500ü akn büyükba hayvan, Ankara, stanbul, Bolu ve zmite gönderildi.

Besici Abdullah Ikta AA muhabirine, 40 yldr aile olarak havan tüccarl yaptklarn, bayram öncesi Ankara, stanbul, Bolu ve zmite kurbanlk gönderdiklerini söyledi.

Trla hayvanlar 24 saat yolculuun ardndan stanbula ulatrdklarn aktaran Ikta, Her gün 300 büyükba gönderiyoruz. Bu bayram öncesi 3 bin 500 büyükba götüreceim. Kurban sat yerlerinde sata sunuyorum. 350-400 kilogram arlndaki büyükbaa talep oluyor. Bu arlktaki hayvann fiyat yaklak 12 bin lira civarnda oluyor. dedi.

- Bingölden sevkiyat

Bingöl merkeze bal Yukar Aaçeli köyünde kamyonlara yüklenen kurbanlklar da Bursa, zmit ve stanbula doru yola çkarld.

Besici Muhittin Türkmen, Kurban Bayram için özel olarak yetitirdikleri büyükba hayvanlar bayram öncesi satmak üzere Bursa ve zmite götüreceini belirtti.

Selahattin Kayan da kurbanlk için özel besicilik yaptn, satn ald buzalar 2-3 yl besleyerek, Kurban Bayram öncesi sata hazr hale getirdiini aktard.

Bingöl Damzlk Sr Yetitiricileri Birlii Bakan Doan Koç, kurbanlklarn yüzde 60nn dou illerinden karlandn dile getirdi.

- Kurban kesecekler erken alsn

Diyarbakr Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Birlii Bakan Abdullah çetinkaya da bayramn yaklamas dolaysyla bölgedeki besicilerin stanbul ve Ankaradan youn kurbanlk talebi aldklarn söyledi.

Canl hayvanlarn kilogramnn 17-18 liradan borsada sata sunulduunu belirten çetinkaya, Kurbanda 4 milyon civarnda küçükba, 1 milyon da büyükba kesimi yaplyor. Bunun yaklak 3 milyonu bölgeden karlanyor. Kurban kesecekler erken alsn, bayrama yakn kurbanlk azalacak, dolaysyla fiyat yükselecek. eklinde konutu.

Türkiye Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii (TÜDKYEB) Genel Bakan Yardmcs Ali lba, Türkiyede her yl resmi verilere göre 3 milyonun üzerinde kurban kesildiini ancak kayt dyla bu rakamn 5 milyona yaklatn söyledi.

Köy ve mezralar ile mahalle aralarnda kesilen kurbanlarn kaytlara girmediine iaret eden lba, Özellikle Anadoluda kayt d kurban kesimi çok fazla. Kayt d da dahil edilirse Türkiyede yllk kesilen kurban 5 milyona ulayor. Her yl yaklak 1 milyon büyükba, 4 milyon ise küçükba kurban ediliyor. diye konutu.

Kurbanlklarn büyük bölümünün Dou ve Güneydoudan temin edildiini aktaran lba, Doudan 3 milyonu akn kurbanlk batya gönderilecek. Kurbanlklarn sevkiyat balad. Van, anlurfa, Diyarbakr, Siirt, Mu ve Batmandan her gün yüzlerce araçla binlerce büyükba ve küçükba hayvan, Kurban Bayram dolaysyla batya gönderiliyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git