Kurbanlık heyecanı

Yurdun batısına kurbanlık sevkiyatının sürdüğü Diyarbakır ve Siirt'te, besiciler pazara getirdiği hayvanlarını sıkı pazarlıkların ardından satıyor.

Haberler 19.07.2021 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR / SRT - Diyarbakr ve Siirtte pazarlarda Kurban Bayram öncesinde balayan hareketlilik ve satlar besicileri sevindiriyor.

Kn ahrda beslenen, yaz aylarnda ise yüksek rakml yaylalarda otlatlan ve özenle baklan hayvanlar, günün ilk klaryla pazarlara getiriliyor. Yurdun batsna kurbanlk sevkiyat sürerken Diyarbakr ve Siirtte de pazara getirilen kurbanlklar sk pazarlklarn ardndan satlyor.

Salgn tedbirlerinin uyguland satlarda pazarlk srasnda tokalama yerine çubukla temas kurulmas dikkati çekiyor.

Bayramn yaklamasyla artan hareketlilikten memnun olan besicilerden bazlar imdiden kurbanlklarn tamamn satt.

- Bu yl daha fazla kurban kesileceini tahmin ediyoruz

Diyarbakr Tarm ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakrn 2 milyon 700 bine yakn hayvan varlyla Türkiyede hayvanclk bakmndan önemli bir yere sahip olduunu söyledi.

Kentten Türkiyenin çeitli illerine hem canl hem de et olarak sevkiyat yapldn dile getiren Atalar, yaklak bir aydan bu yana bat illerine hayvan sevkiyatnn sürdüünü belirtti.

Atalar, bu yl kurbanlk hayvan saysnn geçen yl kesilen hayvan saysndan daha fazla olduuna iaret ederek, htiyaçtan daha fazla hayvanmz mevcut. Pazara baktmzda da hayvan fiyatlar oldukça makul seviyede. Bu yl kurbanlk yönüyle herhangi bir olumsuzluk yok. yi bir sezon yayoruz. Bu nedenle bu yl daha fazla kurban kesileceini tahmin ediyoruz. dedi.

- Kurban keseceklere tavsiyeler

Vatandalarn kurbanlk alrken küpelerine dikkat etmesi gerektiini anlatan Atalar, küpe numarasyla Türkvet mobil uygulamasndan hayvan hakkndaki bütün bilgilere ulalabileceini bildirdi.

Kurbanlk seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkati çeken Atalar, Hayvann tüylerinin parlak ve canl görünmesi, zayf olmamas, gözlerinin parlak olmas gerekir. Özellikle herhangi bir uzvunun eksik olmamas, hayvann boynuzu varsa krk olmamas lazm. Burun aknts, ishal ve yüksek atein olmamasna da dikkat edilmeli. diye konutu.

- l merkezinde 10 kesim noktas belirlendi

Atalar, hayvanlarn belirlenen yerler dnda kesilmesinin uygun olmadn ve aksi halde cezai müeyyidelerin uygulanacan, bu kapsamda il merkezinde yaklak 10 noktada hayvan kesimi için yer tahsisi yapldn kaydetti.

Özellikle salgn sürecinde hijyene daha da dikkat edilmesi uyarsnda bulunan Atalar, Rastgele kesim uygun deil, gerekli müdahaleleri yapacaz. Bayram süresince 60 veteriner hekim ve ziraat mühendisi görevlendirdik. Arkadalarmz sahadalar. Her tarafta hayvan satlamayacak, il merkezinde belirlenen 5 noktada satlar gerçekleecek. ifadelerini kulland.

- Kurbanlklarn tümünü satt

Diyarbakr Canl Hayvan Borsasnda sat yapan besicilerden Sddk Erta da bu yl 60 küçükba kurbanlk beslediini söyledi.

Erta, geçen yl hayvanlar satmakta zorlandklarn dile getirerek, Bu yl fiyatlar iyi. Bütün kurbanlklarm sattm, elimde kalmad. çok ükür, memnunuz. Bu yl sat hzl yaptk. eklinde konutu.

Tekin Dere de hayvanlarn satmak için kente geldiini, geçen yla göre fiyatlarn uygun olduunu belirterek, Vatandalarn talebi var. 20 küçükba hayvandan 15ini sattm. dedi.

- Siirt

Siirtte de besiciler, Kurban Bayram öncesi hayvanlarn satmak için sabahn erken saatlerinde Siirt Belediyesi Hayvan Pazarnn yolunu tutuyor. Besiciler normalleme süreciyle Kurban Bayram öncesi satlarnn artmasndan umutlu.

Besicilerden Mehmet Aslanc, 40 yldr hayvan pazarna geldiini dile getirdi.

Bayramn birinci ve ikinci gününde satlarn artmasn beklediklerini ifade eden Aslanc, bu yl fiyatlarda geçen seneye göre fark olmadn aktard.

Zübeyir Sevilgen de baz müterilerin kurbanlk almak için son günü beklediine iaret ederek, Bayramn son gününe kadar satlarn daha da artmasn umut ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git