Kurbanlıklara yakın markaj!

Kayıt altına alınmamış, küpesiz ve pasaportsuz hayvanların satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek.

Haberler 08.06.2022 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Tarm ve Orman Bakanl, yaklaan Kurban Bayram öncesi kurban kesimi ve hareketliliklerinde uyulmas gereken usul ve esaslar tespit etti.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, Kurban Bayram nedeniyle hayvan hareketlerinde önemli bir art olacandan, bulac ve salgn hayvan hastalklarna kar yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alnabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi, özellikle ap hastalnn yurt içi hayvan hareketlerine bal olarak yaylmasnn önlenmesi kapsamnda uyulmas gereken kurallar belirlendi.

ESASLAR BELRLEND

Mükellefiyetleri yerine getirmeyenler ile yasak ve kstlamalara uymayanlar hakknda 5996 sayl Veteriner Hizmetleri, Bitki Sal, Gda ve Yem Kanunu hükümleri kapsamnda ilem yaplacak.

K urbanlk hayvan sat yerleri ve iller aras hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastaln bulamas ve yaylmasnn önlenmesi amacyla alnmas gereken tedbirler ve uyulmas gereken kurallar öyle sraland:

- Menelerinde salgn veya bulac hayvan hastal bulunan, kayt altna alnmam, küpesiz ve yanlarnda sr cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanlarn sevklerine, alnp satlmalarna ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek.

- Kurbanlk hayvanlarn tanmasnda kullanlacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasnda temizlenerek dezenfekte edilecek.

- Hayvanlarn nakil vastalarna ar yüklenmeleri, nakliye srasnda yaralanma veya gereksiz yere ac ve strap çekmelerine neden olabilecek nakil vastalaryla sevkleri yaplamayacak.

- Kurbanlk olarak sevk edilecek hayvanlarn resmi veteriner hekimler tarafndan muayene ve gerekli kontrolleri gerçekletirilecek, salkl bulunan hayvanlar için veteriner salk raporu düzenlenerek iller aras nakline müsaade edilecek.

- Veteriner salk raporu olmadan iller aras hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanlarn kesiminin yapld kesimhane sahiplerine idari para cezas uygulanacak.

- Kurbanlk hayvan sat yerlerinde bulac, salgn hastalk veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüünde, hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi görevliler ve serbest veteriner hekimler bu durumu mahallin mülki idare amiri veya Tarm ve Orman Bakanl il veya ilçe müdürlüklerine bildirecek.

- Hayvanclk iletmelerinden dorudan yaplan satlar hariç kurbanlk hayvanlar, hayvan pazar ve canl hayvan borsasnn yan sra Kurban Hizmetleri Komisyonunca alnan kararlar dorultusunda belirlenen kurbanlk hayvan sat yerlerinde ve özel kurbanlk kesimi yaplacak iletmelerde alnp satlacak. Bu tür önceden belirlenen yerlerin dnda kurbanlk hayvan alm ve satmlarna müsaade edilmeyecek.

- Vatandalarmz kurbanlk hayvanlarn, ehir ve kasabalarda Tarm ve Orman Bakanlndan artl onay/onay belgesi alm kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonunun önceden belirledii kesim yerlerinde kesilecek. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarnda kurbanlk hayvan kesimine izin verilmeyecek.

- Kurban kesim yerlerindeki atklarn, kan ve dier organlarn herhangi bir çevre kirliliine ya da hastalklara sebep olmalarnn engellenmesi için gerekli önlemler alnacak.

KURBANLAR YAKIN MARKAJDA

- Kesimhanelerde kesilen kurbanlk sr cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlarn kulak küpeleri Tarm ve Orman Bakanlnca belirlenen usul ve esaslar gereince imha edilecek, kesilen hayvanlarn veri tabanndan düümleri yaplacak, sr cinsi hayvanlarn pasaportlar en yakn il/ilçe tarm ve orman müdürlüüne kesim tarihlerinden itibaren 7 gün içinde teslim edilecek.

- Komisyonun belirledii yerler dnda ve köylerde kesilecek kurbanlklarn kulak küpeleri ve pasaportlar, vatandalar tarafndan köy muhtarna veya il/ilçe tarm ve orman müdürlüklerine teslim edilecek.

- Gebe veya damzlk nitelii tayan dii hayvanlarn kurbanlk hayvan sat yerlerine girilerine ve kurbanlk olarak kesimlerine izin verilmeyecek.

Ana Sayfaya Git