Kurbanlıkların kimlikleri "cep"ten öğrenilebilecek

Tarım ve Orman Bakanlığınca kurbanlıkların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabileceği "HaySag" mobil uygulaması vatandaşların kullanımına sunuldu.

Haberler 26.07.2018 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlnca, kurbanlklarn tür, rk, cinsiyet ve doum tarihi bilgilerinin sorgulanabilecei Hayvan Sal ve Refah (HaySag) Mobil Uygulamas vatandalarn kullanmna açld.

Kurban Bayram yaklarken Tarm ve Orman Bakanl da bilgilendirme, kontrol ve denetleme çalmalarna hz verdi.

Güvenilir ve salkl kurbanlk hayvan satn alnabilmesi için teknolojiyi ön plana çkaran Bakanlk, bunun için birçok platformu vatandalarn kullanmna sundu.

Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET) kaytl hayvanlarn tür, rk, cinsiyet ve doum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacyla Bakanlk tarafndan https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfas hazrlanarak kullanma açld. Söz konusu bilgiler e-Devlet üzerinden de sorgulanabiliyor. Bakanlk tarafndan ayrca hayvanlarn tür, rk, cinsiyet ve doum tarihi bilgilerinin aranabilecei Hayvan Sal ve Refah (HaySag) Mobil Uygulamas gelitirilerek kullanma açld.

Söz konusu uygulama cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da küpe numaras girilerek hayvana ilikin bilgilere ulalabilecek.

- Kurban kesimine ilikin bütün bilgiler rehberde

Öte yandan, kurbanlk hayvan sevklerinde, alm ve satm ile kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilikin hazrlanan kurban rehberi güncellendi. 500 bin rehber, 50 bin afi bastrlarak il müdürlüklerine datlmaya baland. Rehberde HaySag mobil uygulamas hakknda bilgilere de yer verildi.

Gda ve Kontrol Genel Müdürlüünce hazrlanan rehberde, kurban edilebilecek hayvanlarn özellikleri, salkl hayvanlarn belirgin görünüleri, kurbanlklarn yalar ve ya tayini için önemli bilgiler bulunuyor.

Rehberde, küçükba ve büyükba hayvan hareketlerinin youn olduu bu dönemde hayvan hastalklarnn yaylma riskine kar alnmas gereken tedbirler, uyulmas gereken kurallar ve hayvan sahiplerinin sorumluluklarna ilikin bilgiler de yer alyor.

Kurbanlklarn bakm ve beslenmesine ilikin bilgilerin yan sra bunlar alacak kiilerin, hayvanlarn besi durumunu tespit edebilmesi için püf noktalar da rehberde dikkati çekiyor.

Rehberde, kurbanlk hayvanlarn nakliye ve dinlendirilmesiyle kesimi srasnda dikkat edilmesi gereken hususlar, gerekli dini merasim bilgileri, deri yüzme ve tuzlama, karkas parçalama, iç organlarn çkarlmas ve sonrasnda tüketmeden önce etlerin dinlendirilmesi ve saklanmasna ilikin ayrntl bilgi yer alyor.

- Güvenilir kurban için siz de teknolojiyi seçin

Rehberlerin kurban sat ve kesim yerleri ile cami çklarnda vatandalara datlmasna, hazrlanan 50 bin afiin de kamu kurumlarna, toplu tama araçlarna, kamuya açk alanlara, kurban sat ve kesim yerleri ile vatandalarn görebilecei yerlere aslmasna baland.

Söz konusu afilerde Küpe numarasn sorgulayn, kurbannz güvenle aln, Güvenilir kurban için siz de teknolojiyi seçin sloganlar dikkati çekiyor.

Ana Sayfaya Git