Küresel piyasalar teşvik beklentileriyle pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda, ticaret savaşına ilişkin ABD'den tedirginlikleri azaltan açıklamaların gelmeye devam etmesi ve merkez bankalarının ekonomiyi destekleyeceğine dair beklentilerle pozitif bir seyir izleniyor.

Haberler 21.08.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küresel piyasalarda, ticaret savana ilikin ABDden tedirginlikleri azaltan açklamalarn gelmeye devam etmesi ve merkez bankalarnn ekonomiyi destekleyeceine dair beklentilerle pozitif bir seyir izleniyor.

ABDnin geçen hafta çine yönelik ek gümrük vergisi artn 15 Aralka kadar ertelemesi ve ABD Bakan Donald Trumpn hafta sonu çin ile durumun oldukça iyi olduunu ve görümelerin sürdüünü açklamasnn ardndan, dün de ticaret sava konusunda gerilimi azaltan açklamalar gelmeye devam etti.

ABD Ticaret Bakan Wilbur Ross, dün yapt açklamada, ABDde baz telekom irketlerinin çinli Huaweiye baml olduunu, bu nedenle Huaweiye uygulanan yaptrmlarn 90 gün ertelenmesinin uygun görüldüünü belirterek, ertelemenin 19 Kasm civarnda sona ereceini söyledi.

ABD tarafndan ticaret savana ilikin endieleri yattran bu admlar atlrken, küresel çapta makroekonomik verilerin kötü gelmeye devam etmesi ile resesyon endieleri gündemdeki yerini koruyor.

Bu gelimelerle merkez bankalarndan ekonomiyi destekleyici admlarn gelecei beklentileri piyasalarda giderek dillendirilirken, Trump da dün Twitter hesabndan yapt paylamda Fed oldukça ksa bir süre içinde, belki de parasal gevemeyle birlikte faizleri en az 100 baz puan düürmeli. Eer bu yaplrsa ekonomimiz çok daha iyi olacak. ifadelerini kulland.

Bu kapsamda çin Merkez Bankas da irketlerin borçlanma maliyetlerini düürmeye ve ABD ile olan ticaret sava nedeniyle yavalayan büyümeyi desteklemeye yardm etmek için bir dizi faiz oran reformu açklad.

Söz konusu gelimelerle dün New York borsasnda Dow Jones endeksi yüzde 0,96, S P 500 endeksi yüzde 1,21 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,35 deer kazand. ABD 10 yllk tahvil faizleri yüzde 1,59 seviyelerine yükselirken, dolar endeksi 98,4 civarndaki yatay seyrini sürdürdü.

Analistler, ticaret sava konusunda tedirginliklerin azalmasnn risk itahn artrdn belirterek, ABDden art arda gelen admlara karn çinin mevcut duruunu sürdürdüüne iaret etti.

Öte yandan Trumpn Fede ilikin eletirilerin sürmesinin ardndan, Fed Bakan Powelln cuma günü Jackson Hole konferans kapsamnda yapaca açklamalarn öneminin arttn aktaran analistler, konferansn Fedin gelecek dönem politikalarna ilikin aktif iletiim kanal olarak kullanlp kullanlmayacann takip edileceini söyledi.

Avrupa tarafnda pay piyasalar, merkez bankalarnn parasal tevikleri artrabilecei ve Almanyada mali önlemlerin sklatrlmas yönünde admlar atlaca beklentileriyle dün günü yükselile tamamlad. Almanyada DAX 30 endeksinde yüzde 1,32lik, ngilterede FTSE 100 endeksinde yüzde 1,02lik, Fransada CAC 40 endeksinde yüzde 1,34lük ve talyada FTSE MIB 30 endeksinde yüzde 1,93lük yükseli yaand. Avro/dolar paritesi ise dün 1,11in üzerini test etmesinin ardndan bugün 1,10 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, Almanya Merkez Bankasnn (Bundesbank) Alman ekonomisinin resesyonun kysnda olabilecei uyarsnda bulunduu bir raporda, hükümetin tevik paketi duyurmaya hazr olduu sinyalinin verildiini, bunun da pay piyasalarn desteklediini bildirdi.

Avrupa Merkez Bankasnn da eylül aynda bilanço genilemesi, faiz indirimi ve dier teknik ayarlamalar içeren yeni bir destek paketi açklamasnn beklendiini anmsatan analistler, bunlara karn Avrupada siyasi belirsizlikler ve Brexit kaynakl risklerin sürdüünü vurgulad.

Asya tarafnda, bugün pozitif havann sürdüü görülürken, çinde anghay bileik endeksi yüzde 0,16 ve Japonyada Nikkei 225 endeksi yüzde 0,48 deer kazand.

Yurt içinde Borsa stanbulda BIST 100 endeksi, dün güne yükselile balamasnn ardndan 96.700 puan test ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn zorunlu karlklar kredi büyümesiyle ilikilendirmesi ile düüe geçti. Endeks, özellikle bankaclk sektörü hisselerine gelen satlarla 95.000 puan snrna kadar gerilerken, günü de yüzde 0,47 düüle 95.286,18 puandan tamamlad. Dolar/TL ise dün yüzde 1,4lük artla 5,66ya kadar yükselmesinin ardndan, bugün 5,64 dolaylarnda seyrediyor.

Analistler, TCMBnin son adm ile TL kredi art orannda yüzde 10 ila 20 arasnda büyüme yakalayan bankalara zorunlu karlk oranlarnn daha düük, bunlara ödenen faiz/nemann daha yüksek uygulanacan belirterek, bu kararn bankaclk sektörü tarafnda çok pozitif karlanmadna iaret etti.

Bugün yurt içinde konut sat istatistiklerinin, yurt dnda ise Almanyada Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin takip edileceini aktaran analistler, teknik açdan BIST 100 endeksi için 95.000 seviyesinin destek, 96,500 puann ise direnç konumunda bulunduunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler öyle:

09.00 Almanya, temmuz ÜFE (aylk)

10.00 Türkiye, haziran ay özel sektörün yurt dndan salad kredi borcu

10.00 Türkiye, temmuz ay konut sat istatistikleri

12.00 Avro Bölgesi, haziran ay inaat üretimi

Ana Sayfaya Git