Kuru soğan tarlada güldürüp, markette ağlatıyor

Adana'da hasadı devam eden kuru soğanda fiyat tarlada 60 kuruşa, market ve pazar raflarında 2-3 liraya düştü.

Haberler 18.05.2020 - 23:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede 7 Ocakta yaymlanan teblile tüketici fiyatlarnn dalgalanmamas için ihracat Tarm ve Orman Bakanlnn ön iznine balanan kuru soanda, hasadn balad döneme kyasla fiyatlar geriledi.

Adanada, hasadn balad nisann ilk haftasnda tarlada 2,5-3 liraya, raflarda ise 5-6 liraya satlan kuru soann fiyat, yaklak 1,5 ay içinde tarlada 60 kurua, market ve pazarda ise 2-3 liraya dütü.

Yüreir Ziraat Odas Bakan Mehmet Akn Doan, Türkiyede yaklak 700 bin dönüm alanda kuru soan ekildiini söyledi.

Adanada da 33 bin dönümde ekilen kuru soann hasadnn nisan aynn ilk haftasnda baladn belirten Doan, Adanada hasat sürüyor, yaklak 170 bin ton rekolte bekliyoruz. Hasat, hazirann ilk haftasna kadar devam edecek. Erkenci kuru soan klk deildir, depoya girmez. Depoya girdiinde de fazla beklemez. Bu soanlarn raf ömrü uzun deil, hemen tüketilmesi gerekiyor. diye konutu.

VERM ARTTI FYAT DÜTÜ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde, baz iletmelerin faaliyetlerine ara verilmesiyle soan tüketiminin dümesinin, fiyatlarn gerilemesinde etkili olduunu aktaran Doan, öyle konutu:

Geçen yl soanda hastalk nedeniyle verim düüklüü vard. Piyasaya 5-6 liradan girmiti. Bu yl ayn ekim alanlarnda verim iki katna çkt. Rekoltenin fazla olmasndan dolay soan fiyat tarlada 2,5-3 liradan balad. Tüketimin de az olmas nedeniyle o günden bu yana fiyatlar 60-70 kurua dütü.

Soan üreticisi Güner Ate de bu yl soanda verimin yüksek olduunu, fiyatlarn da dütüünü ifade etti.

Kovid-19 nedeniyle tüketimin azalmasna deinen Ate, Hasat yaptmz soan çuvallarla tarlada duruyor. dedi.

Ana Sayfaya Git