Kurumlar vergisi yüzde 20’ye iniyor

Kurumlar Vergisi’nde indirim için 30’un üzerinde ülke uygulaması incelendi. Sektörel ve alan bazlı çalışmayla vergi yükü hafifletilecek.

Haberler 17.04.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn kademeli olarak düürüleceini açklad Kurumlar Vergisinde yeni sistem için 30un üzerinde ülke uygulamas incelendi. letmeler, iktisadi kurulular, sermaye irketlerinin önünde büyük engel olan geçici olarak yüzde 22ye çkarlan Kurumlar Vergisini birçok ülke 2020de aa çekmeye hazrlanyor. Sektörel ve alan bazl çalmayla vergi yükünün hafifletilmesi planlanyor. Bu kapsamda Bakanlar Kuruluna vergiyi dörtte üçe kadar indirim yetkisi verilebilecei belirtiliyor.

LK ADIM YÜZDE 20

Kademeli indirim modeli kapsamnda öncelikle geçici olarak yüzde 22ye çkarlan orann 20ye düürülmesi bekleniyor. Vergi Konseyi, indirim yaplacak sektör ve oranlar üzerinde senaryo çalmalar yaparken, kurumlar vergisinin rekabet edilebilir seviyeye çekilmesi hedefleniyor.

DÜNYA NDRM ATAINDA

Birçok ülke uluslararas yatrmlardan daha fazla pay almak amacyla kurumlar vergisi yükünü hafifletmek için indirim oran ve takvim açklad. rlanda, Macaristan, Bulgaristan gibi birçok ülke bu vergiyi aa çekti. Birçok ülke de gelecek yln sonuna kadar kurumlar vergisini aa çekeceini açklad. Kurumlar Vergisi indirimi sadece Türkiyede deil birçok dünya ülkesinde de gündemin ilk srasnda yer alyor. Fransa yüzde 34.4 olan bu vergiyi 2020e kadar yüzde 28e, Belçika yüzde 34ten 20ye, Avustralya 2026 ylna kadar oran yüzde 30dan 25e indirmeyi planlyor.

En düük kurumlar vergisi yüzde 9 ile Macaristanda alnyor. Bu oran Almanyada yüzde 31, Meksika ve Japonyada 30, Portekizde 29.5, Yunanistanda 29, Yeni Zelandada 28, talyada 27.8, Lüksemburgda 27.1, Kanadada 26.7 orannda uygulanyor. Avusturya, Hollanda, spanya, ilide yüzde 25 olan Kurumlar Vergisi, Norveçte yüzde 24, Danimarka ve sviçrede yüzde 22. Estonya, Finlandiya, zlanda, çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovenya, Letonya ve rlandada ise yüzde 20 ve altnda uygulanyor.

NDRMLER YATIRIMI ARTIRIYOR

Türkiye 2006 ylnda kurumlar vergisi orann yüzde 33ten yüzde 20ye indirirken, bunun yatrmlar üzerinde çok olumlu etkisi oldu. Vergi Konseyi, bütün örnekleri dikkate alarak sektörler ve indirim oranlar üzerinde senaryo çalmalar yapacak. ndirimin genel veya sektörel mi olaca nihai çalmada vergi gelirlerinin sürdürülebilirlii dikkate alnarak ekillenecek. Kademeli indirim küçük iletmelerin sermayesini artrmasn salarken halka açlmasn da tevik edecek.

Ana Sayfaya Git