Kuyumcular Hakkari'de "birlik" istedi

Türkiye'deki kuyumcu oda ve dernek başkanları Hakkari'de bir araya gelerek, "Türkiye Kuyumcular Birliği"nin kurulması taleplerine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek çağrısında bulundu. Sektör, birliğin hayata geçirilmesi ile işi ehline vermek, sektörde denetimi artırmak ve kayıt dışını bitirmek istiyor.

Haberler 22.05.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aralarnda stanbul, Ankara ve zmir bakanlarnn da olduu kuyumcu oda ve dernek bakanlar, Türkiye Kuyumcular Birlii toplantlarn Hakkaride gerçekletirdi. Üç gün süren toplantlarda bakanlar, önce Van, ardndan Hakkaride esnaf ile bir araya gelerek, bölgeye olan güvenlerini gösterdi, birlik ve kardelik mesaj verdi.

Türkiyedeki kuyumcu oda ve dernek bakanlar, geleneksel hale getirdikleri ehir bulumalar kapsamnda stanbul, Diyarbakr, Antalya ve Trabzonun ardndan bu kez önce Van ziyaret etti, ardndan da Hakkaride bir toplant düzenledi.

Borsa Gold sponsorluunda gerçekletirilen etkinlikte, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, ei Funda Toprak, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odas (HATSO) Bakan Servet Ta ve Hakkarili kuyumcu ve i adamlar tarafndan karlanan heyet Türkiyedeki kuyumcu esnafnn birlik çats altnda toplanmas talebinde bulundu.

Hakkari Valisi Toprak karlama töreninde oda bakanlarna bölge hakknda bilgi verirken, ehri ziyaretlerinden duyduu memnuniyeti dile getirdi. Karlama töreninin ardndan gerçekletirilen toplantda oda ve dernek bakanlar Hakkari Ticaret ve Sanayi Odas Konferans Salonunda bir araya gelerek Türkiye Kuyumcular Birliinin kurulmasyla ilgili çalmalar deerlendirdi.

Bakanlar, toplantda yasallamas için Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkçiye sunulan birlik taslann gelecei ve Meclisten geçmesi için izlenmesi gereken yol ve yöntemleri konutu.

-stediimiz tek ey bar

Ziyarete öncülük eden stanbul Borsa Gold Yönetim Kurulu Bakan Sabahattin Ba, bölgeyle ilgili duyulan güvenlik endiesi hakknda deerlendirmelerde bulunarak, düzenlenen geziyle farkndalk oluturmak istediklerini, bölge halknn istedii tek eyin bar olduunu söyledi.

Hakkarinin stanbul, Ankara, zmir, Edirne ve Trabzondan bir fark yok diyen Ba, 16 Nisanla birlikte cennet ülkemizde yepyeni bir sayfa açld. Biz de kuyumcular olarak bu yeni sayfaya yeni bir eyler yazmak ve anlatmak istedik. Hepimiz kardeiz, ülkemiz bir, vatanmz bir. Bu güzel ülkemizi ileriye götürmek, yüzlerin gülmesini, gülümsemesini salamaktr en önemli görevimiz. dedi.

- Kuyumculardan Cumhurbakan Erdoana çar

stanbul Kuyumcular Odas Bakan Norayr ler konumasnda Türkiyenin geride brakt referandum sürecine atfta bulunarak, unlar kaydetti:

16 Nisandan sonra Türkiye yeni bir yola girdi. çalanlar ve aileleriyle birlikte 1,5 milyonluk büyük kuyumcu ailesi olarak Türkiyemizin daha güzel yarnlara kavumas için elimizi tan altna koymaya hazrz. Sektörün 30 yllk hayali olan birlik kurma süreci için Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoana Hakkariden bir çar yapmak istiyoruz. Sektörümüzün 30 yllk hayali olan Türkiye Kuyumcular Birliinin kurulmas konusunda destek bekliyoruz.

Bu konuda Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoandan bir randevu talebimiz vard. Biz, daha çok i, a salamak, ülkemizin 2023 hedeflerine daha büyük katk salamak amacyla birlik kurmak istiyoruz. i ehline vermek, sektörde denetimi artrmak, kayt dn bitirmek için birlik olmak istiyoruz. 30 yldr bu meslei yapm ustalarmzn kuyumculuu brakarak büfe açmasn, taksici olmasn durdurmak amacyla bu birlie ihtiyacmz var.

- Birlik tasla

Toplantda verilen bilgiye göre birliin kurulmasna ilikin yasa tasla sektörün yllardr biriken ve çözüm bekleyen sorunlarna merhem olacak maddeler bütününden oluuyor. Taslak, TBMMde yasalatktan sonra yürütmenin salkl olumas için birçok konuda yönetmelikler hazrlanacak. 18 meslek birliinin kurulu aamasnda olduu gibi, tüm oda ve dernekleri emsiyesi altna alacak olan bir birlik kurulacak.

Taslak uyarnca Dernekler Yasasna tabi olan kuyumcu dernekleri de odalara dönüecek ve birlik çats altna girecek. Ticaret ve sanayi odalarna üye olan kuyumcular da yeni kurulacak bu yapnn içinde temsil edilecek.

Kuyumculara göre, Türkiye Kuyumcular Birlii hayata geçtiinde tüm Türkiyede tek ses olmu ve güçlü yaptrm olacak bir yap ortaya çkacak. Mevcut uygulamada olduu gibi paras olan herkes, artk kuyumcu olamayacak. Sadece ehil olanlar kuyumculuk yapabilecek.

Kuyumcu maazalarnn da artk belli standartlar olacak. steyen istei yerde kuyumcu maazas açamayacak. Avrupada olduu gibi kuyumcu enflasyonunun önüne geçmek amacyla nüfus younluuna göre kuyumcu dükkan açlmasna izin verilecek. Taslak uyarnca eczanelerde olduu gibi pazar günlerinde de her mahalle ve semtte Nöbetçi Kuyumcu uygulamasna balanacak.

- Kuyumcularn Van ziyareti

Hakkari öncesi Vana da bir gezi düzenleyen oda ve dernek bakanlar burada esnaf ziyareti gerçekletirerek, Van Valisi brahim Tayapan ile bir araya geldi. Sektör ile ilgili Valiye bilgi veren kuyumcular birlik ve beraberlik çarsn Vanda da yapt.

Van Valisi Tayapan ise ziyaretten çok memnun olduklarn belirterek, Kuyumcularn birlik çabalarn destekliyoruz, Vana gelmeleri bizim için çok sevindirici. Ülkemizin her yeri bizim, hepimiz bu ülkenin çocuklaryz. stanbulda bizim, Vanda bizim. Biliyorsunuz ülkemizde terörle ilgili skntlar olsa da vatandamzn mal ve can güvenlii önceliimiz. Bunun için ciddi tedbirler uyguluyoruz. Vatandamzn sosyal hayatn etkilemeden, onlara belli etmeden her türlü önlemi alyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git