Kuyumcular: Uzun vadede altına yatırımın tam zamanı

Son aylarda altın piyasasındaki dalgalanmaların yatırımcılarda veya borç-alacak ilişkisi olanlarda bir tedirginliğin oluşturduğunu gözlemleyen kuyumcular, sürece ilişkin önemli tavsiyelerde bulundular.

Haberler 29.08.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gerek tüm dünyay etkisi altna alan Covid-19 salgn, gerek ülkeler aras meydana gelen baz polemikler ve gerekse merkez bankalarnn yürütmü olduu politikalar, altn piyasasnda hareketlilie sebep olduu belirtilirken yatrmclarn bu süreci salkl bir ekilde deerlendirmeleri gerektii öneriliyor.

Diyarbakrn merkez Kayapnar ilçesinde kuyumcu iletmecilerinden Recep Ay, altn fiyatlarna etki eden 2 argüman olduunu söyledi.

Bu argümanlara açklk getiren Ay, Birincisi dolardr. 2ncisi ise altnn dolar karsndaki para birimi olan ons deeridir. Bu ikisi, altna yön verir, altnn yükseliini ve düüünü belirler. dedi.

Altnda dalgalanmann nedenlerine de dikkat çeken Ay, Altn, dünya genelinde az bulunan bir maddedir. Miktarnn belli olmas ve doal bir kaynak olmas sebebiyle deer kazanyor. Ayn zamanda talebin artmas durumunda da altn deer kazanyor. Özelikle krizin olduu aamalarda ve Covid-19un olduu bu zamanlarda herkes güvenli bir liman aryor. u an ise dünyada en güvenilir yatrm arac altndr. O yüzden altn her zaman yükselir ve yükselme trendinde bulunur. Düü olsa bile uzun vadede yükseli olacan düünüyoruz. ifadelerini kulland.

Altn, bulduu seviyeyi unutmaz ve hiçbir zaman da düecek bir meta deildir

Altn fiyatlarnn yükselmesinin yatrmclar endielendirmemesi gerektiine vurgu yapan Ay, u ekilde konutu:

Daha önce cumhuriyet altn alan kii, parasnn deeri kaybolmasn diye u an çeyrek altn alyor ve asla parasnn deeri kaybolmuyor. Altn genel olarak bulduu seviyeyi unutmaz ve altn düecek bir meta deildir. Özelikle uzun vadede hep yükseleceini ön görüyorum. Altn yorumcular ve ekonomistlerini dinlediimizde bile bizi destekleyen ve tatmin edecek sözcüklerle karlayoruz. Bu anlamda altnn yükselmesi yatrmclar korkutmasn. Yatrmclara tavsiyem altn alsnlar.

Merkez Balar ilçesi kuyumcularndan Serdar Ermac ise Covid-19 salgnn altn fiyatlar üzerindeki etkileri hatrlatarak, u an görünürde özellikle malum hastalktan dolay uluslararas ons deeri yükseliyor. Bir dier husus da dünya çapnda Covid-19dan dolay ve ülkeler aras anlamazlklardan kaynakl olarak genelde merkez bankalarnn altna yönelmesidir. Bu yönelim, altna olan arz ve talebi etkiliyor. Doal olarak talebin artmasyla da fiyat yükseliyor. ifadelerini kulland.

Altn, uzun vadede genel olarak yükselmektedir

Altn fiyatlarnda merkez bankalarnn da etkisi olduunu söyleyen Ermac, Dünya çapnda oluan sorunlardan dolay altn yükselie geçiyor. çünkü sava belirtileri olmas halinde merkez bankalar stoklamasn altn üzerinden gerçekletiriyor. Bu da yine altnn yükseliine sebep oluyor. dedi.

Uzun vadede altnn yükselite olduunu belirten Ermac, Yani bugün altn 5-10 puan düebilir fakat uzun vadede genel olarak yükselmektedir. Son 3-4 sene içerisinde ele alndnda yllk yüzde 25 ile 35 aras arta geçmitir. eklinde konutu.

Yatrmclara da önemli tavsiyelerde bulunan Ermac, son olarak unlar söyledi:

Altn alacaklar frsat kollasnlar. çünkü u an piyasa dalgaldr, inili çkldr. Altn almay düünenler bunu frsat bilerek süreci deerlendirebilirler. Bence u anki fiyatlarda makul düzeydedir. Belki bir veya 1,5 buçuk ay yine bu ekilde devam edebilir ama uzun vadede yine yükselecektir. Altn yatrmclarnn uzun vadeli yatrmda bulunmas lazm. Ksa vadede yatrmn yaplmamas daha iyi olur. çünkü ksa vadeli yatrmda, ihtiyaç durumunda altnn nakite çevrilmesi neticesinde zarar söz konusu olabilir. Yani yatmclar, hesaplarn ayrntl yaparak altn alsnlar.

Ana Sayfaya Git