Lav yolu izole rotası oldu!

Sönmüş volkanik dağ olan Karacadağ'ın eteklerinde, kraterlerden çıkan lavların oluşturduğu plato, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde bisiklet ve doğa tutkunlarının tercihi oldu.

Haberler 12.10.2020 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19 tedbirleri kapsamnda artan izole tatil aray, kent merkezlerinden uzak, doa ile iç içe olan rotalarn önemini arttrd.

Diyarbakr ve anlurfa snrnda yer alan, tarihsel süreçte faaliyetini çeitli aralklarla sürdüren, son faaliyetini 100 bin yl önce gerçekletiren 1957 metre yüksekliindeki Karacadadan çkan lavlarn oluturduu 120 kilometrelik bazalt plato, bu süreçte doa yürüyüü ve bisiklet tutkunlarnn vazgeçilmez adreslerinden biri haline geldi.

Doal yüzey yaps ile farkl bir yürüyü keyfi yaatan, yüzlerce volkanik maara ile iple trmanma ve fotoraf çekimi gibi birçok imkan sunan lav yolu, doal kaynak sularyla da serinletiyor.

Son zamanlarda bisiklet gezginlerini de cezbeden bu zorlu arazi, özellikle hafta sonlar doa tutkunlarna ev sahiplii yapyor.

- Doal bir oluum

Diyarbakrda doa gezileri düzenleyen Pedaldalar Bisiklet Kulübünün programna katlan kamu görevlisi Ahmet Bilecik, zorlu parkurda bisiklet sürmenin keyfini çkardklarn söyledi.

Salgn sürecinde gerekli önlemleri alarak doa gezilerine katldklarn ifade eden Bilecik, Karacadadaki lav yolunu bisikletle gezdiklerini belirtti.

Bilecik, Buras sanki dünyann dnda bir yer gibi. Doal oluan maaralarda serin ve temiz bir hava soluma ans var. Sanki daryla hiçbir balants yok. Fotoraf merak olan arkadalarmz da çok güzel kareler yakalad. dedi.

- Herkese tavsiye ediyorum

Yüzme antrenörü ve bisiklet tutkunu çimen Yalnklnç da kulüp olarak ehirler aras turlar ve ksa performans turlarnn yan sra doa gezileri de düzenlediklerini anlatt.

Lav yolu bölgesini ilk olarak kefe geldik. imdi de arkadalarmzla buralar geziyoruz. diyen Yalnklnç, Burann çok farkl bir atmosferi var. Uzaydaymsn gibi bir his yaratyor. Diyarbakrn gelip görülecek çok güzel yerleri var. Ülkemizdeki herkese tavsiye ediyorum. diye konutu.

Doa fotorafçs Sedat Hatsar ise lav yoluna ilk kez geldiini ve hayran kaldn aktard.

Doal bir güzellie sahip olan ve bilinirlii az olan bölgeye tüm fotoraf tutkunlarn davet eden Hatsar, çok güzel fotoraflar çektiklerini, bölgeye tekrar geleceklerini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git