Lavantalar kadın eliyle!

Silvan ilçesinde tarımda ürün çeşitliliğini artırmak ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında ilk lavanta ekimi Mesil Kepolu'nun 70 dönümlük tarlasında yapıldı. Silvan ilçesinde ilk kez ekimi yapılan lavantalar, kadın eliyle toprakla buluştu.

Haberler 26.11.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Bölge Kalknma daresi Bakanlnn yüzde 70 hibe sunduu Silvan Tarm Ürünlerinin çeitliliini Artrlmas Projesi kapsamnda 70 dönümlük tarlada lavanta ekimi yapld. Yeilköy Mahallesinde düzenlenen lavanta ekim törenine Silvan Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Ömer Faruk çelik, lçe Tarm ve Orman Müdürü Nejat Arslan, çiftçiler ve davetliler katld. Törende konuan Kaymakam çelik, Silvanda önemli ürünlerin yetitiini belirterek, ürün yelpazesinin artrlmas amacyla bugün ilk kez lavanta ekimini yaptklarn söyledi. Kaymakam çelik, Bu süreçte Tarm ve Orman Müdürlüümüzle birlikte çok çalmalar yaptk. Ziraat mühendisi arkadalarmz deiik bölgelere gönderdik. stiare toplantlar yaptk. Verimlilii yüksek olan lavantada karar kldk. Bugün itirakçimiz Mesil Kepoluna ait tarlada ekimini yaptk. Burada elde edeceimiz sonuçlara göre önümüzdeki yl çiftçilerimizi yönlendireceiz. Biz inanyoruz ki lavanta Silvan ilçemize çok yakacak ve uyum yaayacak bir bitki dedi.

KADIN ELYLE TOPRAKLA BULUTU

Silvan Tarm ve Orman Müdürü Nejat Arslan da lavantalarn tamamen organik usullere göre yetitirileceini söyledi. Arslan, Katma deeri yüksek tbb aromatik bitkilere göre bir ilk olacak. Burada elde edilecek gelir, katma deer ile birlikte çiftçilerimize kar salayacaz. Silvan Baraj Sulama Projesinin devreye girmesiyle birlikte bölgemizde var olan ürün çeitlilii artrlacaktr. Lavanta giritik projemiz GAP daresi tarafnda kabul edilip uygulamaya geçildi. Bundan sonra bölgemizde tbb aromatik bitkiler yetitirmek, bunun ilemesini yapp, tesislerde ham maddesini elde ederek çiftçilerimizin gelir düzeyini artrmay hedefliyoruz. 60-70 dönüm arazi üzerinde uygulama yapyoruz. Bu arazilerde elde edeceimiz gelir yüksek olacak. Ürünler birinci yl çiçek açmaya balayacak. ikinci üçüncü ylda pik yapacak. Hasat verdikten sonra kurutulacak. Entegre tesislerinden ya çkarldktan sonra sata sunulacak diye konutu.

Konumalarn ardndan lavantalar topraa ekildi.

Ana Sayfaya Git