Lice, bal üretimini artırmak istiyor

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yıllık 35 ton olan organik bal üretiminin artırılması hedefleniyor.

Haberler 23.09.2017 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKya yönelik baarl operasyonlarn ardndan tarm ve hayvanclk alannda bölgenin potansiyeli ortaya çkyor. Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn desteiyle Diyarbakrn Lice ilçesinde halkn arcla olan ilgisi artyor. lçede yllk 35 ton organik bal üretiminin artrlmas hedefleniyor.

Gda, Tarm ve Hayvanclk lçe Müdürü Nevzat Yldz, illçede arclkla uraanlarn 2 bin 500 kovan olduunu söyledi.

Licedeki bitki florasnn arclk için çok uygun olduunu, arclarn hiçbir katk maddesine ihtiyaç duymakszn bölgede yetien endemik türler üzerinde arlarn yetitirdiini aktaran Yldz, bal üretiminden çok memnun olduklarn belirtti.

BAL ÜRETMN ARTIRMAK

Elde edilen bala ilginin youn olduunu, kovan bana 13-15 kilogram bal elde edildiini anlatan Yldz, arclk yapanlara desteklerin devam ettiini bildirdi. Yldz, Üretimin daha ileriye tanmas için vatandamza destek vermeye devam edeceiz. Balmzn Lice bal olarak piyasada yer almasn istiyoruz. Üretim belli bir seviyeye çkarsa patent alnmas için vatandalarmza destek olacaz. dedi.

Bakanln verdii desteklerle ilçede arcla olan talebin arttn dile getiren Yldz, ilçenin arcla elverili olmas nedeniyle üreticileri tevik ettiklerini sözlerine ekledi.

Hobi olarak balad arcl severek yaptna iaret eden Kutbettin Gözen, 10 yl önce tek kovanla balad arclkta imdi 300 kovan olduunu söyledi.

nsan saln da düünerek bu ii yaptn aktaran Gözen, unlar kaydetti:

Arlar 2 bin 400 rakml yaylaya götürüyoruz. Yaylada arlar kekik ve gevenle besleniyor. Kazanç salyoruz. Bu ii severek yapyorum. eker hiç kullanmyoruz. Balmz organiktir. Ylda 500 ile 700 kilogram arasnda bal alyoruz.

Ana Sayfaya Git