Lisanslı depolama!

Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yarısına yakınının gerçekleştirildiği Şanlıurfa'da Ticaret Borsası tarafından hazırlanan proje kapsamında yaptırılan ve kısa bir süre içinde faaliyete geçmesi beklenen 20 bin ton kapasiteli lisanslı pamuk deposu "beyaz altının" kalitesini ortaya çıkaracak.

Haberler 15.05.2017 - 08:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda sulu tarmn yaygnlamasnn ardndan ekim alan artan ve beyaz altn olarak nitelendirilen pamuk, bölge çiftçisinin gözdesi haline geldi.

Tekstil, ya sanayi ve hayvanclk sektörüne ciddi oranda ham madde salayan pamuk, yllarca yeterli kapasitede ileyecek ve depolayacak tesisin bulunmamas nedeniyle üreticisine beklenen düzeyde ekonomik destek salayamad.

anlurfa Ticaret Borsas (UTB) sorunun çözümü için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile AB destek programlarna uygun olarak hazrlad anlurfa Pamuk Lisansl Depoculuk Projesi kapsamnda ina edilen depo tamamland. Yaklak 10 milyon avroya mal olan proje kapsamnda yaplan depo, 20 bin ton kapasiteli olarak ilgililerin hizmetine sunulacak.

Kapasitesiyle Türkiyenin en büyük lisansl pamuk deposu olma özelliini tayacak tesisin, lisans ilemlerinin ardndan hizmete girmesi amaçlanyor. Ürünün kalitesi ve ilenebilirlik orann artracak sistem sayesinde bata çiftçi olmak üzere tüccar ve sanayici pamuktan daha fazla ekonomik destek alm olacak.

Pamuunu daha iyi koullarda saklayabilecek çiftçi, istedii zaman ürününü elektronik senet karlnda kredi olarak da kullanma imkanna kavuacak.

- Ekonomik destek salayacak

UTB Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, AA muhabirine yapt açklamada, bölge çiftçisine depo sayesinde önemli bir ekonomik destek salayacaklarn belirterek, üreticilerin ellerinde bulundurduklar pamuun sat dönemini bütün bir yla yayabileceini söyledi.

Depoya alnan ürünün laboratuvar koullarnda standardnn tespit edileceini dile getiren Kaya, bu sayede anlurfa pamuunun kalitesini de ortaya çkaracaklarn anlatt.

Kaya, anlurfada yaklak 206 bin hektar alanda pamuk üretildiini ve ülkenin lif pamuk ihtiyacnn yüzde 44ünün buradan karlandn hatrlatarak, sulamaya açlan arazilerin artmasyla bu rakamn daha da artacan ifade etti.

Bölgede, çok kaliteli pamuk yetitirildiini ancak bu ürünün hasattan sonra yaanan ilemler nedeniyle kalitesinin dütüünü vurgulayan Kaya, lisansl pamuk deposuyla bu sorunun ortadan kalkacana iaret ederek, unlar kaydetti:

Yaklak 5 yldr lisansl depo ile ilgili çalmalar yapyoruz. anlurfa sadece pamuk anlamnda deil, hububat anlamnda da önemli bir potansiyele sahip bir yer. Bu anlamda ürünlerin muhafazasyla ilgili her zaman skntlar vard. çiftçilerimiz hasat zamannda depo sorunu olduundan ürünlerini hemen satmak durumunda kalyorlard. Lisansl depolar olduu zaman bu sorunlar ortadan kalkyor. Bizde bunun için çalma balattk. Türkiyenin pamuunun yarya yakn burada üretiliyor, pamuk ülkemiz açsndan stratejik bir ürün, tekstilin ham maddesi, tekstil anlamnda ülkemizin ihracat yüksek seviyede, halen pamuun yarsn ithal ediyoruz.

- Sulamaya açlan araziler

anlurfada sulamaya yeni açlan araziler bulunduunu, Suruç Ovasnn da bunlardan biri olduuna iaret eden Kaya, hükümetin bölgeye yönelik çok büyük yatrmlar olduunu dile getirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn IPA birimine bal AB destek programlar kapsamnda bu konuda proje hazrladklarn anlatan Kaya, Zaten borsa olarak bizim bütçemiz buna yetmezdi, bunlar çok büyük projeler. 20 bin ton kapasiteli pamuk deposu yaptk. Bunlar hem çiftçimiz hem sanayicimiz bakmndan ihtiyaç olan projelerdi. htiyacn yannda birde ürünün kalitesini ortaya çkarmak önemli. Pamukta yllardr hep Ege pamuu kaliteli diye söyleniyor, evet Egede kaliteli pamuk var ama oradan daha kaliteli pamuk anlurfada var ve lisansl depoyla ürünün kalitesini ortaya çkaracaz. eklinde konutu.

Mehmet Kaya, söz konusu deponun tamamlandn vurgulayarak, lisansla ilgili konular tamamladktan sonra projeyi vatandalarn hizmetine sunacaklarn sözlerine ekledi.

Pamuk üreticisi smali Aykan ise hasat döneminde pamuu muhafazayla ilgili ciddi sorunlarla karlatklarn aktararak, Biz o anda pamuumuzu satmak istemiyoruz ama kendi depolarmza braktmzda ise küflenme ve bunun gibi skntlar oluyordu. Bazen orada yangn çkyor ve emeimiz çöpe gidiyordu. Lisansl depola birlikte bu sorunlarn ortadan kalkacana inanyoruz. Emei geçenlerden Allah raz olsun. diye konutu.

Ana Sayfaya Git