Maaş haczine dikkat!

Kredi ve kart borcunu veya senetlerini zamanında ödeyemeyen çalışan, çalışmayan, emekli birçok kişi var. Ödenemeyen borçlar nedeniyle alacaklılar haciz işlemi başlatıyor.

Haberler 25.04.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Farkl nedenlerden dolay ald krediyi veya kredi kart taksitlerini ödeyemeyen birçok kii var. Bunlardan bazlar çalan bazlar ise emekli veya esnaf. 90 gün içinde ödenmeyen borçlar için bankalar, yasal takip balatyor. Bu sürede ödenen borçlardan sadece gecikme faizi alnyor. 90 günü geçen alacaklar için banka, son kez çar yapyor ve 7 gün ek süre tanyor.

SGK KAYDINA BAKILIYOR!

Bu dönemde de kapanmayan borç için avukat devreye giriyor. Dosya avukata gidince isim kara listeye yazlyor. Ardndan icra takibine varan ilemler yaplyor. Burada ilk etapta vatandan maann haczi gündeme geliyor. Kesinleen icra takibinden sonra maa haczinin yaplabilmesi için alacakl veya alacakl vekili tarafndan ilgili icra müdürlüünden borçlu kiinin SGK kayd sorgulatlyor.

YERNE BELGE GÖNDERLR

SGK kayd sonucu borçlunun çalp çalmad ve çalyorsa nerede çalt ve iyeri adresi örenilir. Daha sonra çalan kiinin iyerine yine icra müdürlüü tarafndan maa haczi müzekkeresi gönderiliyor ve borçlu kiinin maandan kesinti yaplp iverence icra dairesine ödemesi isteniyor. verenin bu müzekkereye uymas zorunluluk. Aksi durumda suç unsuru oluuyor.

YASAL SINIR BULUNUYOR

Maa haczedilebiliyor. Ancak bunun bir snr var. Kanununa göre; nafaka borcu hariç çalanlarn aylk ücretinin yüzde 25inden (dörtte biri) fazlas haczedilemiyor. Burada da kiinin net maandan aile yardm, Asgari Geçim ndirimi ve çocuk paras düüldükten sonra kalan ksma kesinti yaplr. Örnein; söz konusu miktarlar düülünce 2000 lira kalyorsa bu tutarn 500 lirasna haciz konulabilir. Bu oran ancak borçlunun muvafakati ile yani onayyla artrlabilir. Borçlar Kanununda da bu konuda rza olmadkça içinin borcunun, ücret alacandan düülemeyecei yer alyor.

EMEKLLER çN DE GEçERL

Kanuna göre; memur emeklileri dndaki SSK ve Bakur emeklilerinin maana, üçüncü kiilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rzasnn (muvafakatinin) olmas gerekiyor. Alacan takibini yapan icra daireleri, emeklinin maana haciz konulmas için yazl rzas yoksa haciz taleplerini reddediy or. Yasa, yalnzca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacaklar için hacze izin veriyor.

Ana Sayfaya Git