Maaşa ürüne zam orantılı

Hükümet tarafından 2020 için yapılması öngörülen emekli maaş zammının yetersiz olduğunu belirten emekliler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının, gider kalemlerine getirilen zamlarla orantılı olması gerektiğini belirttiler.

Haberler 19.12.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede yaklak 15 milyon emeklinin gözü kula, ocak aynda açklanmas beklenen memur maa zammna çevrildi.

2019 ylnn 2. döneminde 5 aylk enflasyon oran açkland. Memur ve emekli maa zammnn net olmas için 3 Ocak 2020 günü açklanacak Aralk 2019 TÜFE rakamlar bekleniyor. Emekliler için beklenen zam orannn yüzde 6 ile 7 arasnda olaca tahmin ediliyor.

Emekliler ise; kira, gda, elektrik, doalgaz, su, ulam ücretlerine yaplan zam oranndan sonra emekli maalarna yaplacak zam orannn da bu giderlere yaplan zamlarla orantl olmasn istiyor.

anlurfada emekliler 2020 için öngörülen zam oranyla ilgili beklentilerini dile getirdiler.

Yaplmas öngörülen zam orannn çok düük olduunu belirten emekliler, hayat artlarndan dolay kan aladklarn savundular.

Maa zamm da ürünlere getirilen zamlar da orantl olmal

Verilen zam oran ile hiçbir borcunu kapatamadn belirten Ömer Tuncay, Keke bu zam orann bize vermeselerdi de elektrie, suya, oraya, buraya zamlar yaplmasayd. Biz istiyoruz ki her ey orantl olsun. Emekliler kan alyor. u anda bin 993 lira maa çekmiim. Ben imdi hangi borcumu kapatacam. Cebimiz para görmüyor. Bankadan bankaya koturuyoruz. Kendi kendimizi kandryoruz. Asgari ücretli de ayn ekildedir. Benim 2 çocuum asgari ücretle çalyor. Kaçnc snf insan olduumuzu bilmiyoruz. Türkiyede baz insanlar para tüketmek için yer ararken biz de dilenmeyen dilenci olmuuz, utanyoruz emekliliimizden. ifadelerini kulland.

Emekliye yaplmas öngörülen zam oran ile birlikte maann 120 lira artacan belirten Tuncay, Geçenlerde haberlerde seyrettim. Bir tablo çkt, emekliye 120 lira zam verilecekmi. Bu zam oran bir kilo et parasdr. Bu zam oranyla hangi ihtiyacmz karlayacaz. Gda m, ya paras m yoksa marketi mi karlayacaz. Asgari ücrete de 200 lira gibi bir zam verecekler. Geçen sene, seçim öncesi olduu için biraz kyak zam yaptlar. Bu sene o da olamayacaktr. eklinde konutu.

Yaantmza uygun bir zam bekliyoruz

Emeklilere geçinebilecei bir ekilde bir zam yaplmas gerektiini belirten, Emekli Öretmen brahim Albay, Ben bir emekli öretmenim. Geçim zor. Bizim temennimiz; memura, emekliye ve içiye daha fazla zam yaplmasdr. Baka yerlere zam yaplacaksa öncelik bunlara olmaldr. Hükümetin verecei art belli. Maalarmzda cüzi bir art yapacaklar. Bizim amacm emeklilerin gerçekten geçinebilecekleri bir duruma gelmesidir. Fazla bir ey de istemiyoruz. Yaantmza uygun bir zam istiyoruz. diye konutu.

Doru dürüst evde kazan kaynamyor

Emeklilerin geçinemeyecek bir hale geldiini savunan PTTden emekli Muhittin Vural, Bir emekli olarak geçinemiyorum. Evinde külfeti olan ise ölmütür. Verilen zam oran yüzde 4, ald ise yüzde 14. Ne yapacamz bilemiyoruz. Evimizde ne a var ne de bir ey var. Doru dürüst evde kazan kaynamyor. Verilen zam oran ihtiyaçlarmz karlasa olabilir ama karlamyor. Karlamad zaman ne yapacaksn? Aç kalacaksn. Bir insan niçin çalr? Ekmek için çalr. Olmad m nasl olacak? Sfr elde sfr. Olan emekliye oluyor. ifadelerini kulland.

Verdikleri zam oran ancak bir kiiye yeter

Emekliye verilecek zam orannn kendisini memnun etmediini belirten Ömer Kaya, Benim zam oran ile ilgili hiçbir beklentim yok. Verilecek olan zam oran belli. Türkiye artlarnda verilebilecek oran belli. Emekliye ne verirlerse versinler geçersizdir. Verdikleri zam oran ancak bir kiiye yeter. Bu hayat artlarnda geçim çok zor. dedi.

Tek bama yaadm için geçinebiliyorum

Tek bana yaadndan dolay emekli maa ile geçinebildiini ifade eden Muhammed Öz, Ben tek yaadmdan dolay geçinebiliyorum. Kimse kalmam yanmda. Bundan dolay maam bana yetiyor. Elektrik param 80 ile 130 lira arasnda geliyor. Önümüz k olduu için belki daha fazla gelir. Bazen çocuklar ve torunlar geliyor yanma. Onlar geldii zaman masrafm artyor, aldm maa yetmiyor. Yoksa fevkalade bir ekilde geçiniyorum. eklinde konutu.

Diyar çelik ise emekli maandan memnun olduunu belirterek, Ben Belediyeden emekli oldum. 25 sene çaltm. çok ükür halime. Ben halimden memnunum. Zam yapld m Allaha avcumu açar vermedii zaman da ne yapalm. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git