Maden kaynağını odalar işletsin!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, bölgedeki maden kaynaklarının yerel odalar ve yatırımcıların işletmesi için çağrıda bulundu.

Haberler 19.02.2022 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DTSO Bakan Mehmet Kaya, Diyarbakrn Ergani ilçesi ve komu il Elazn Maden ilçesi krom, bakr, demir ve mermer yataklar yönünden oldukça zengin olduunu belirtti.

ELAZIG MADEN ODALAR LETSN

Özellikle Ergani ilçesinde dünyann en eski bakr madeni iletmesi olduu gibi, tenor bakmndan da en zengin cevherine sahip olduunu vurgulayan Kaya, Bakr ve krom madeni yataklar Ergani ve Maden ilçelerinin yaknlarndan geçen Dicle nehri vadisindedir. Birçok maden rezervine sahip ilimiz ve çevre illerde bata mermer olmak üzere, madencilik sektöründeki yatrmlar da her geçen gün artmaktadr. Bölge ihracatndaki önemli pay kadar istihdam oran ile de öne çkan madencilik sektörü ülkemiz ekonomisine önemli katk salamaktadr. Bu derecede önemli bir sektörü Odamz ile birlikte bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odalar, meslek örgütleri ve i insanlarnn ortak giriimleri ile daha ileri seviyeye tamak, katma deerini bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine kazandrmak için çalmalarmz devam etmektedir dedi.

BÖLGENN EKONOM çN

Kaya, odalar, sektör temsilcisi, sivil toplum örgütleri ve üyelerinde oluan bir konsorsiyum marifetiyle bölgedeki maden rezervlerini yeniden iletmek ve ekonomiye kazandrma yönündeki çabalarnn younlat bir dönemde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl Maden ve Petrol letmeleri Genel Müdürlüü (MAPEG) tarafndan söz konusu maden sahalarnn raporlama ve sondaj çalmalarn tamamlanmadan ihaleye çkarldn ifade etti. Kaya, sözlerini öyle sürdürdü:

GÜçBRL OLUTURULSUN

Ergani ilçesine 10 kilometre mesafede olan i ER:3419460 Sayl IV. Grup Maden Sahasnn bu kadar ksa sürede ve bu koullarda ihaleye çkmas rekabete engel tekil etmekte, yerel firmalarn ihaleye girmeleri zorlatrmaktadr. Ayrca ihale artnamesindeki baz maddelerin ihaleye girmek isteyen firmalar engelleyecek niteliktedir. Özellikle sürenin ksal ve çED belgesi alnmamas durumunda teminatn irat kaydedilecei art yerel firmalar ihaleye girme konusunda tereddüde sokmaktadr. Belirtilen sahada üretim yönteminin herhangi bir rezerv kaybna yol açmadan projelendirilip gerekli AR-GE çalmalar tamamlandktan sonra ihale edilmesi ülke çkarlar açsndan uygun daha olacaktr. Bölge yatrmclar dnda bir yatrmcnn ihaleyi almas durumunda iletme yöntemi, bölge koullarn bilmemesi, uzun süreli bir yatrm projesi oluturmada aksaklklara neden olabilecektir. Ayrca Türkiyedeki vergi sisteminden kaynakl ülkemize yatrm ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmemek gibi sorunlar ile de karlalabilecektir.

ÖZELLETRLEN TESSLER

Geçmite benzer yöntemlerle özelletirilen birçok tesisin zamanla atl duruma dütüünü ileri süren Kaya, Yerel kalknmaya katk sunmadklar hafzalarmzda hala canlyken, bölgenin meslek örgütlerinin görü ve önerilerinin alnmad, raporlamalarn henüz tamamlanmad bir ihale süreci ile maden alanlarnn ihale edilmesi bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine yarar salamayaca endiesini tamaktayz. Bölgesel kalknmay tevik etmek, üretim ve istihdam potansiyelini arttrmak ancak ve ancak yerel dinamiklerle mümkün olabilir. Bizler yereldeki meslek örgütleri, sivil toplum kurulular ve özel sektör ibirlii ile maden kaynaklarn iletmek, yerelden kalknmay desteklemek arzusundayz. Bu nedenle bata Diyarbakr ve Elaz olmak üzere, bölgemizdeki demir, bakr, krom ve dier maden sahalarn iletmeye talip olduumuzu belirtmek isteriz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl Maden ve Petrol leri Genel Müdürlüünce demir, krom ve bakr gibi maden sahalar iletilmek üzere ihale edilirken yereldeki konsorsiyum ve çok ortakl giriimlere öncelik verilmesini arz ve talep etmekteyiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git