Mahkemesiz tazminat!

1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren, işçipatron anlaşmazlığını mahkemesiz çözen ‘zorunlu arabuluculuk’ düzenlemesiyle bugüne kadar 123 bin 749 uyuşmazlık masa başında mahkemeye gitmeden çözüldü.

Haberler 25.08.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SSKl çalan 15 milyon kii ile 2 milyon ivereni yakndan ilgilendiren arabuluculuk düzenlemesi 1 Ocak itibaryla yürürlüe girmiti. Buna göre; kdem tazminat, ihbar tazminat, kötü niyet tazminat, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yllk izin ücreti ile ie iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya bavurmak gerekiyor.

BAVURU NEREYE YAPILIR?

Bavurular adliyelerde kurulan 108 arabuluculuk bürosu ve bürolarn bulunmad yerlerde de sulh hukuk mahkemelerinin yazileri müdürlüklerine ücretsiz yaplabiliyor. çalanla iveren arasndaki uyumazlklar hzla çözmeyi amaçlayan sistemin olumlu sonuçlar net olarak ortaya çkt. Bugüne kadar 204 bin 273 i uyumazl arabulucuya tand.

EN FAZLA 4 GÜN SÜRDÜ

204 bin 273 anlamazln 123 bin 749u arabulucu eliinde masa banda çözüldü. Anlamazln 62 bin 56snda ise içi ve iveren anlaamad. 18 bin 468 i uyumazlnda ise arabuluculuk görüme ve ilemleri sürüyor. çi ve iverenler tarafndan arabulucuya tanan uyumazlklarda taraflar en fazla 4 günde anlat. 1 saatte çözülen anlamazlklar da oldu.

DAVALARDA DA DÜÜ OLDU

Arabuluculukla, i mahkemelerindeki dava saylarnda büyük düü yaand. Geçen yln ilk 7 aynda mahkemelere içiiveren uyumazl nedeniyle 150 bin dava açlmt. Bu rakam, arabuluculuun zorunlu hale getirilmesiyle 30 Temmuz 2018 itibaryla 45 bin 147ye indi. Böylece, dava says geçen yln ayn dönemine göre yüzde 70 orannda dümü oldu.

LK 2 SAATLK ÜCRET DEVLET ÖDÜYOR

? Arabulucuya bavurmazsak ne olur?

Arabulucuya bavurulmadan dava açldnn anlalmas halinde herhangi bir ilem yaplmakszn davann, dava art yokluu sebebiyle usulden reddine karar verilir.

? Toplantya katlmak zorunlu mu?

Taraflar geçerli bir mazeret göstermeden ilk arabuluculuk toplantsna katlmazsa, tutanakta belirtilir. Toplantya katlmayan taraf davada hakl çksa dahi yarglama giderinin tamamndan sorumlu tutulur.

? Ücreti ne kadar, kim öder?

Taraflar arabuluculuk görümelerinde anlaamazlarsa 2 saatlik ücret Adalet Bakanl bütçesinden karlanr. Anlama durumunda ücret, aksi kararlatrlmadkça taraflarca eit ekilde ödenir.

ÖDEME YAPILMAZSA CRA TAKB BALAR

? Arabulucunun anlatrd durumlarda iveren ödeme yapmazsa ne olacak?

çi anlama tutana ile birlikte görevli mahkemeye giderek icra edilebilirlik erhi koydurup alacaklarn icra yoluyla tahsil edebilecek.

? Avukat katlabilir mi?

Arabuluculuk görümelerine taraflar bizzat ya da varsa avukatlar araclyla katlabilirler. Tarafn vekili aracl ile görümelere katlmak istemesi durumunda vekaletnamede arabuluculukla ilgili özel bir yetki gerekir.

? Anlama salanamazsa ne olur?

Arabuluculuk sürecinde taraflar anlama salayamazsa mahkemeye bavurarak dava açabilirler.

ZAMANAIMINA DKKAT ETN

? Arabulucuda alnan karar temyiz edilebilir mi?

Anlama salanmas halinde taraflarn imzasnn yer ald bir tutanak düzenlenecek. Mahkeme karar niteliinde olan bu karar temyiz edilemeyecek. Yani karar kesin olacak.

? Kdem ve ihbar tazminat için zamanam süresi kaç yl?

Yasayla kdem, ihbar, kötü niyet tazminat, i sözlemesinin eit davranma ilkesine aykr davranlmasndan kaynaklanan tazminatta dava için zaman am süresi 10 yldan 5 yla çekildi.

Ana Sayfaya Git