Maliye Bakanı Ağbal’dan asgari ücret ve KDV açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretle çalışan vatandaşların ücretlerinin bin 404 liranın altına düşmemesini sağlamak için düzenleme yapıldığını söyledi.

Haberler 04.11.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KDV reformu üzerinde çaltklarn aktaran Abal, gelinen noktada KDV sisteminin batan aa deitirilmesi gerektiini, bu konuda youn çabalarnn bulunduunu belirtti.

Maliye Bakan Naci Abal, TBMM Genel Kurulunda kamuoyunda torba tasar olarak bilinen, Baz Vergi Kanunlar ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasarsnn tümü üzerindeki görümelerde milletvekillerinin sorularn yantlad.

Genç isizliinin önlenmesine ilikin soru üzerine Abal, Türkiyenin global krize ramen ekonomik büyüme kaydeden ve yüksek istihdam salayan nadir ülkelerden olduunu söyledi.

Abal, son bir ylda 1,1 milyon insana i verildiini belirterek, isizliin yüzde 10 seviyelerinde olduunu, hükümet olarak bu oranlar düürmeyi hedeflediklerini anlatt.

Ekonomik büyümenin sürmesi gerektiini vurgulayan Abal, bu nedenle hükümetin yatrm, üretimi, ihracat her zaman desteklediini ifade etti.

Abal, 2017nin ilk yarsnda yüzde 5in üzerinde büyüme salandn anmsatarak, kinci yarda daha yüksek oranda bir ivmeyle beraber inallah yl sonunu çok daha yüksek oranda bitireceiz. Ekonomide güven geldikçe, üretimin çarklar döndükçe bu, istihdama daha fazla yansyacak. Hükümet olarak gerek vergi, gerek sosyal güvenlik politikas, gerekse yatrm ve üretime destek olan bütün ekonomik ve mali tedbirler çerçevesinde istihdam destekleyeceiz ve isizlik orann aa çekeceiz eklinde konutu.

KDV REFORMU KONUSUNDA YOUN çABAMIZ VAR

Taeron firmalardaki içilerin ödemelerine ilikin sorun olmamas gerektiini dile getiren Abal, 2014te içi alacaklarnn süresinde ödenmesi konusunda daha önce düzenleme yaptklarn hatrlatt.

KDV reformu üzerinde çaltklarn aktaran Abal, gelinen noktada KDV sisteminin batan aa deitirilmesi gerektiini, bu konuda youn çabalarnn bulunduunu belirtti.

Abal, Varlk Bar Kanununun uluslararas normlara uygun olduunu kaydederek, Hiçbir zaman için Türkiye ekonomisinin ve Türkiyenin kara paraya zerre kadar ihtiyac yok dedi.

2002de bütçenin yüzde 43ünün faize gittiini, 2018de bu orann yüzde 10dan düük olduuna dikkati çeken Abal, Tasarrufu da yatrm da hizmet bütçesini de yapan refah da salayan biziz diye konutu.

ASGAR ÜCRET AçIKLAMASI

Abal, asgari ücretle ilgili olarak, Asgari ücretle çalan vatandalarmzn ücretlerini hiç bir ekilde bin 404 lirann altna dümemesini salayacak ekilde düzenleme yapyoruz. Vergiden vazgeçmek suretiyle, bir milyar liralk bir vergiden vazgeçiyoruz. Böylece çalanlarmzn bu noktadaki beklentilerini karlyoruz. 2014 ylndan sonra köy olup da mahalleye dönüen Büyükehir Belediye içerisinde esnaflk yapan vatandalarn esnaf muafln da 2020 ylna kadar uzatyoruz. Bu da özellikle ilk defa Büyükehir Belediyesi snrlar içerisine giren köyden mahalleye dönüen birçok esnafmzn vergiyle ilgili meselesini çözmü olacak. 2018 ylnda ödenecek emlak vergisi deerlerine ilikin önemli bir düzenleme yapyoruz. Belediyeler, komisyonlar 2018 ylnda ödenecek emlak vergisi için hesaplanacak arsa ve arazi metrekare deerlerini belirlediler. Burada yaplan deerlemelerin ar derecede yükseltildii eklinde ikayetler alnca, hükümet olarak bu kanun tasarsnda bir madde düzenlemesi ön gördük. Buna göre 2018 ylnda emlak vergisi esas alnacak arsa ve arazi metrekare deerleri 2017 ylndaki, deerin yüzde 50sinden daha fazla olamayacak dedi.

Ana Sayfaya Git