Manda sayısında büyük düşüş

Türkiye'de sulak alanların azalmasıyla birlikte 15 yıl öncesine kadar 1 milyonu bulan manda sayısı, 100 bine kadar düştü

Haberler 04.12.2016 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede son 15 yl içinde çeitli nedenlerle sulak alanlarn daralmas özellikle manda besiciliine büyük darbe vurdu. Türkiye Damzlk Manda Yititiricileri Merkez Birlii Genel Sekreteri Hadi Kayhan, Türkiyede manda saysnn son 15 ylda 1 milyondan 100 bine kadar dütüünü söyledi. Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn 3 yl önce balatt Halk elinde Anadolu mandas slah projesi ile birlikte manda saysnn u anda yavrularla birlikte 130 bine ulatn belirten Kayhan, Bakanln projesi ile hibe damzlk için manda bana 800 lira destek veriyor. Bu da mandacln yeniden canlanmasna neden oldu. 1 milyondan 100 bine düen manda says imdi yavrularla beraber 130 bine yükseldi. Ancak bu da yeterli deil. u anda manda sütünün litresi 8-10 lira arasnda, yourdu ise 15 lira civarnda bulunuyor. Ama param var alrm deseniz de, alamazsnz. çünkü manda sütü tüketicilere srayla veriliyor dedi.

HASTALIK çIKINCA THALAT DURDU

Daha önce 2 yl talyadan manda ithal edildiini söyleyen Hadi Kayhan, ancak bu hayvanlarda hastalk tespit edilmesi nedeniyle ithalatn durdurulduunu belirtti. Kayhan, talyanlar bizden manda slah etti, sonra bize satmaya balad. Hastalk tespit edilmesinin ardndan biz talyadan ithalat durdurduk ve öze döndük. Türkiyede u anda 24 ilde birliimiz bulunuyor. En fazla manda stanbul, Diyarbakr, Samsun ve Trakya illerinde bulunuyor dedi.

Ana Sayfaya Git