Mangal kömürüne Diyarbakırlı teri!

Diyarbakır ve Mardin gibi faklı kentlerden Malatya'nın Arguvan ilçesine gelen ve mangal kömürü yapımında çalışan mevsimlik işçi ailelerinin zorlu mesaisi başladı.

Haberler 20.05.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kimi ailesi kimi de sevdiklerini memleketlerinde brakarak ekmek paras için çalmaya gelen içiler, ilçenin Eymir Mahallesine yaklak 5 kilometre uzakta bulunan bir dan srtna kurduklar çadrda ekmek mücadelesi veriyor.

Günün ilk klaryla mesaiye balayan, traktörlerle yolun bitimine kadar giden yevmiyelik içiler, aracn durduu yerden itibaren ise yürüyerek meelerin bulunduu alanlara dalyor. Zorlu bir yürüyüün ardndan çalma alanna gelen erkek ve kadnlarn kimi motorlu testereyle kimi ise tahra yardmyla mangallk kömür yapmak için mee kesiyor.

çocuklarn da anne ve babalarna yardm ettii bu zorlu yaamda çadrlarda kalan erkek ve kadnlar da günlük ileriyle, yemek ve tandrda ekmek yaparak günlerini geçiriyor.

- Yevmiye 45-80 lira

Kasm ayna kadar devam edecek olan zorlu mesaide içiler ise 45-80 lira arasnda yevmiye alarak geçimlerini salyor.

Diyarbakrdan çalmak için Malatyaya gelen Ferhat Tekin (26), AA muhabirine yapt açklamada, karlarn erimesinin ardndan bulunduklar yere geldiklerini ve yaklak 70 kiiyle çalmalarn sürdürdüklerini kaydetti.

Hayat artlarnn oldukça zor olduunu ancak memleketlerinde düzenli bir iin olmamasndan dolay 10 yldan beri mangallk kömür için aln teri döktüünü aktaran Tekin, Kasm ayna kadar çalmalarnn her gün ayn zorlukla geçtiini ifade etti.

- Normal bir gelirimiz olsa burada çalr myz?

çalma koullarn Burada çalmann en güzel yan temiz havas diye özetleyen Tekin, unlar söyledi:

Biz bu ie almz, baka bir i yapamyoruz. Memleketimizde düzenli bir hayatmz yok. Olmad için de buna katlanmak zorunda kalyoruz. Bizim normal bir gelirimiz olsa... Kimse gelip bu dada çalmaz. Ben bu ii 10 yldr yapyorum. Birçok kez kaza geçirdim, ükür bir ey olmad.

Kürtçe konuan Sebiha Yaar (29) da 5 çocuu olduunu ve eiyle mee kestiini kaydetti.

Sabah kalktktan sonra ulam zor olan dalara geldiklerini söyleyen Yaar, ekmek paras için mecburen çaltklarn ifade etti.

çocuklarn ikisini memlekette braktklarn anlatan Yaar, Sabah 8den akam saatine kadar burada çalyoruz. Ondan sonra eve gidip çay, yemek, ekmek yapyoruz. diye konutu.

Mecbur kaldklar için çocuklarn okullar kapanmadan buraya getirdiklerini aktaran Yaar, tamal eitimle bile olsa evlatlarnn Malatyada okula gitmesini istiyor.

Mardinin Derik ilçesinden gelen Sevdat Gezmez de eitimlerine ara verdikleri çocuklarnn okula gitmelerini istediini dile getirdi.

Anne ve babasna dada yardm eden 13 yandaki smail Gezmez, 3 yldr ailesiyle memleketinin dna çktn ve onlara yardmc olduunu kaydetti.

lerin tamamlanmasna kadar ailesiyle çalmaya devam edeceini anlatan Gezmez, büyüyünce avukat olmak istediini ifade etti.

- Büyüyünce asker olmak istiyor

10 yandaki Yasin Yaar ise Mardinden geldiini ve odun toplayarak annesine babasna yardm ettiini söyledi.

Evlerine gitmeyi beklediklerini anlatan Yaar, büyüyünce asker olmak istediini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git