Mardin'de 200'ü aşkın doğal sabun çeşidi üretiliyor

Turizmde önemli bir ivme yakalayan şehirde bıttım başta olmak üzere yöredeki bitkilerden 200'ün üzerinde sabun çeşidinin üretimi gerçekleştiriliyor.

Haberler 07.09.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Turizmde önemli bir ivme yakalayan ve ylda bir milyondan fazla ziyaretçinin arland Mardinde yöredeki bitkilerden bata bttm olmak üzere 200den fazla çeit doal sabun üretiliyor.

Kente gelen ziyaretçilerin youn ilgi gösterdii doal sabunlar, renkleri ve özellikleriyle dikkati çekiyor.

Sabun üreticisi Necmettin Yüksel, dede meslei sabunculuu 35 yldr yaptn söyledi.

e bttmdan yaplan sabunla baladklarn, ilginin çoalmasyla çeitleri çoalttklarn belirten Yüksel, Bir iki çeitle baladk. u an 255 çeit sabunumuz var. Hepsinin ayr ayr özellikleri var. Örnein bttm kepee, çörek otlu ar saç dökülmesine, eek sütü sabunu sivilceye, katran ise mantar ve egzamaya iyi geliyor. En çok tercih edileni bttmdan üretilenidir. dedi.

Yüksel, yöre sabununda kimyasal maddenin yer almadn iaret ederek, yurt dndan talep edenlere de ürünleri kargoyla gönderdiklerini aktard.

- Eek sütü son yllarn bir mucizesi

Sabun üreticisi Funda Aksan da i yerinde 50den fazla çeit el yapm ve bitkisel sabun bulunduunu anlatt.

Aksan, kente gelen ziyaretçilerin sabun satn aldn vurgulayarak, öyle dedi:

Son yllarda eek sütünden yaplan sabunlara müteriler büyük ilgi gösteriyor. Herkesin saç ve cilt yaps farkl. En mehur yöresel sabunumuz bttm sabunudur. Saç dökülmesi, kepek sorunlar ve cilt bakm için birebirdir. Eek sütü ise son yllarn bir mucizesi. Güzellik sabunu diyebiliriz, saç ve cilt bakm, hücre yenilenmesi, krkl giderme gibi bir çok özellii var. Bu sabun eek sütü ve zeytin ya kullanlarak yaplr.

Vatandalardan Hayrullah Atay da saçlarna iyi geldii için bttm sabunu kullandn söyledi.

Bunun yannda en çok eek ve keçi sütünden sabunlar satn aldn belirten Atay, Bu sabunlar kullanyoruz, Türkiyenin her yerindeki dostlarmza da gönderiyoruz. Hepsi de memnun kalyor. dedi.

eyhmus Argi ise ampuan yerine sabun kullanmay tercih ettiklerini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git