Marketler savunmada

Zincir marketler 'fahiş fiyat' soruşturmasında savunma yaptı

Haberler 28.10.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rekabet Kurumu, koronavirüs salgn sürecinde fiyat davranlarnn incelenmesine yönelik haklarnda soruturma balatlan zincir marketler ile tedarikçi firmalarn temsilcilerinden sözlü savunma ald. Rekabet Kurumu soruturma heyeti, inceleme ve tespitler sonucunda, 5 zincir market, 2 tedarikçi firma hakknda idari para cezas uygulanmasn talep etti.

Perakende gda ve temizlik ürünleri ticareti ile uraan zincir marketler ile bunlarn tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptanc seviyesindeki teebbüsler hakknda yürütülen soruturmann sözlü savunma toplants, Rekabet Kurumunda yapld. Rekabet Kurumu Bakan Birol Küle, hakknda soruturma yürütülen taraflarn yazl savunma sürecinin tamamlandn ve bugün sözlü savunma toplantsnn yaplmasna karar verildiini hatrlatt.

PYASANIN ORGANZE EDLD TESPT EDLD

Ardndan, iddialar ve dosyann içeriini özetlemek üzere soruturma heyetine söz verildi. Soruturma heyetince yaplan inceleme ve tespitler sonucunda elde edilen bulgularn, ilgili mevzuat ve içtihat çerçevesinde deerlendirildii belirtilerek, öyle denildi:

Ulusal zincir marketler arasnda, dorudan veya ortak tedarikçiler araclyla dolayl temaslar yoluyla, sat fiyatlarnn ve fiyat artlarnn koordinasyonunun saland, elde edilen belgelerde piyasann organize edildii, artrlan fiyatlarn rakiplerle e zamanl raflara yanstlaca yönünde ve benzer nitelikte pek çok ifade bulunurken, zincir marketlerin fiyat hareketlerinin de bu bulgular büyük ölçüde teyit ettii, yine dorudan veya ortak tedarikçiler araclyla gelecee dönük fiyatlar, fiyat art tarihleri, dönemsel kampanyalar ve indirimler gibi rekabete hassas bilgilerin paylald fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatlarn artt dönemde henüz fiyat art yapmayan zincir marketlerin fiyatlarna tedarikçiler araclyla müdahale edilmek suretiyle söz konusu zincir marketlerin fiyatlarnn tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin saland nitekim bu durumun genellikle bozuk fiyatlarn düzelttirilmesi eklinde belgelere yansd kanaatine ulalmtr.

DAR PARA CEZASI TALEB

Ayrca rakip zincir marketlerin fiyatlarnn yükselmemesi halinde ürün veya bölge özelinde süratle hayata geçirilen fiyat indirimleri veya tedarikçiye iade faturas kesmek gibi cezalandrma yöntemleriyle teebbüsler arasndaki koordinasyona uyumun sürekli olarak gözetildii ifade edildi. Bu çerçevede 5 zincir market ve 2 tedarikçi firma hakknda 4054 sayl Kanunun 16nc maddesi uyarnca idari para cezas uygulanmas gerektii kanaatine ulald kaydedildi.

Toplantda daha sonra söz konusu zincir marketler ve firmalarn temsilcileri sözlü savunma yapt. irket temsilcileri genel olarak maliyet artlarna dikkat çekti. Kurul kararnn önümüzdeki günlerde açklanmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git