Marketlerde fahiş fiyat denetimi

Bakanlık tarafından oluşturulan özel ekip, son günlerde kamuoyuna yansıyan haksız fiyat artışı iddialarını incelemek için market denetimlerini yoğunlaştırdı.

Haberler 10.09.2021 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Ticaret Bakanl, son günlerde kamuoyuna yansyan haksz fiyat art iddialarna kar harekete geçti. Bakanlk tarafndan oluturulan özel ekip, marketlerde fahi fiyat ve etiket denetimlerinde bulundu.

Ticaret Bakan Mehmet Muun talimatyla, son günlerde kamuoyuna yansyan fiyat art iddialarnn incelenmesi için Bakanln merkez ve tara tekilat yönetici ve personelinden oluan özel inceleme ekipleri oluturuldu.

Ticaret Bakanl ç Ticaret Genel Müdür Yardmcs Adnan Benli bakanlndaki ekip, marketlere yönelik fahi fiyat art ve etiket denetimini yapt. Ekipler, marketlerde, sebze ve meyve, temel gda ürünleri ile temizlik ürünleri bata olmak üzere temel ihtiyaç maddelerine yönelik fiyatlar inceledi.

Denetimlerde, ürünün etiket fiyat ile kasa fiyat arasnda fark olup olmadna, etiket ve künye bilgileri ile indirimli ürünün indirimden önceki fiyatna bakld. Ekipler, rastgele seçtikleri ürünleri kasaya götürerek fiyat karlatrmas yapt.

ncelemeler sonucu Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakknda Kanun ve Tüketicinin Korunmas Hakknda Kanuna aykr i ve ilemeleri tespit edilenler hakknda idari ilem uygulanacak.

- Denetimlerimiz devam edecek

Adnan Benli, denetimlere ilikin basn mensuplarna yapt deerlendirmede, Ticaret Bakanl olarak piyasa gözetim-denetimi görev ve yetkisi kapsamnda iletmelerde fahi fiyat art olup olmadna ya da fiyat etiketine aykr bir ilem yaplp yaplmadna baktklarn söyledi. Ürünlerin kasa-etiket fiyat arasnda uyumazlk olup olmadn da kontrol ettiklerini belirten Benli, Tespit ettiimiz ürünlerin alm-satm faturalarn aldk, bilahare bunlar kontrol edip herhangi bir usulsüzlük varsa ona göre ilem yapacaz. Bakanlmzca denetimlerimiz devam edecek. Münferit vatanda ikayetleri ya da resen Bakanlmzca bu tür denetimler yaplmaktadr. dedi.

Denetim sonuçlarna yönelik uygulanacak cezaya ilikin de bilgi veren Benli, fahi fiyat tespitinde ürün bana 10 bin 911 lira ila 109 bin 911 lira, etiket mevzuatna aykr ilem tesisinde de 452 lira cezai ilem uygulandn bildirdi.

Benli, vatandalarn karlat etiket uygunsuzluklarnda, Ticaret Bakanl il müdürlüklerine, Bakanln Alo 175 hattna bavurabileceini ifade etti.

- Fiyat spekülasyonlarna müsaade edilmeyecek

Bakanlktan konuya ilikin yaplan açklamada da ticari hayatn aksamadan devam için iç ve d ticaret, gümrükler ile tüketicilerin korunmasna yönelik tedbir alnd belirtildi. Açklamada, unlar kaydedildi:

Önceliimiz insan sal bata olmak üzere serbest piyasann salkl ve düzenli ilemesinin salanmasdr. Üretici, tedarikçi ve perakende iletmeler, girdi maliyetlerindeki art gibi hakl bir sebebe dayanmadan fahi fiyat art yapamaz, ayrca serbest ticareti ve piyasa dengesini bozan veya tüketicilerin mallara ulamasn engelleyen faaliyetlerde bulunamazlar. Vatandalarmz fahi fiyat artlarna kar korumak ve piyasa bozucu faaliyetlere engel olmak amacyla gerek denetim personelimizce gerekse de Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulu araclyla etkin bir mücadele yürütüyoruz. Bakanlk olarak, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarnda spekülasyonlara ve kötü niyetli uygulamalarn yaplmasna müsaade edilmeyecektir.

Ana Sayfaya Git