Markette artış üründe düşüş!

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayında markette 26, üreticide 17 üründe fiyat artışı yaşandığını, markette 9 üreticide 9 üründe ise fiyat düşüşü olduğunu bildirdi.

Haberler 03.08.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TZOB Genel Bakan emsi Bayraktar, temmuz aynda üretici ve market arasndaki fiyat farknn en fazla yüzde 259 ile patlcanda yaandn söyledi. Fiyat farknn salatalkta yüzde 216, kabakta yüzde 206, nohutta ve maydanozda yüzde 200 olduunu belirten Bayraktar, Bu rakamlara baktmzda patlcan 3,6 kat, salatalk 3,2 kat, kabak 3,1 kat, nohut ve maydanoz 3 kat fazlaya tüketiciye satld görüldü. Üreticide 1 lira 22 kuru olan patlcan markette 4 lira 38 kurua, 1 lira 40 kuru olan salatalk 4 lira 43 kurua, 1 lira 41 kuru olan kabak 4 lira 31 kurua, 4 lira 35 kuru olan nohut 13 lira 7 kurua ve 60 kuru olan maydanoz 1 lira 80 kurua satld. Temmuz aynda markette 26, üreticide 17 üründe fiyat art markette 9, üreticide 9 üründe fiyat düüü yaand. Markette ve üreticide ise, 7 üründe fiyat deimedi. Fiyat en fazla artan ürün markette karpuz, üreticide kuru soan, fiyat en fazla düen ürün markette çilek ve üreticide patates oldu diye konutu.

FYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜN SOAN

Temmuz aynda markette en fazla fiyat artnn yüzde 57 ile karpuzda görüldüünü kaydeden Bayraktar, unlar söyledi:

Karpuzdaki fiyat artn yüzde 47 ile kuru soan, yüzde 27 ile salatalk, yüzde 21 ile taze fasulye, yüzde 20 ile eftali, yüzde 16 ile domates, nohut, krmz mercimek ve yüzde 15 ile patates takip etti. Marketteki en fazla fiyat düüü yüzde 17 ile çilekte yaand. çilekteki fiyat düüünü yüzde 16 ile kiraz, yüzde 8 ile marul, yüzde 4 ile patlcan, yüzde 3 ile yeil soan, yüzde 2 ile pirinç ve zeytinya izledi. Temmuz aynda markette kuru kays, kuru incir, kuru üzüm, fndk içi, Antep fst, yumurta ve toz eker fiyatnda ise bir deiim meydana gelmedi. Temmuz aynda üreticide en fazla fiyat düüü yüzde 33 ile patateste yaand. Patatesteki fiyat düüünü yüzde 12 ile maydanoz, yüzde 7 ile eftali ve kuru kays, yüzde 4 ile havuç ve yumurta, yüzde 2 ile patlcan izledi. Patates, maydanoz, eftalide fiyat düüünün nedeni hasadn younlamasndan kaynaklanyor. Temmuz aynda fiyat en fazla artan ürün kuru soan oldu, bu fiyat yeni sezona aittir. Fiyat art sezon sonu olmasndan, kuraklktan dolay yeterli ürün olmamasndan ve talepteki arttan kaynaklanmaktadr. Karpuzda ise Adana ve baz bölgelerde hasadn bitmesi nedeniyle arzdaki yavalama ve yaz aylarndaki talep art etkili olmutur. Limonda ihracattaki art ve depolardaki ürünün azalmas fiyat artna yol açt. Sivri biber, taze soan, salatalk, çilek ve domateste fiyat art ihracat ve yurtiçi talep artndan meydana geldi. Krmz mercimek ve yeil mercimekte kuraklktan dolay ürün arznn dümesi fiyat artnda rol oynad.

KURAKLIK RSKNE KARI KALICI ÖNLEMLER ALINMALI

Bayraktar ayrca, dünyada ve Türkiyede kuraklk riskine kar bilimsel, ciddi ve kalc önlemlerin alnmamas halinde ksa zamanda gda güvencesinden bahsedilemez duruma gelinebileceini söyledi. Üretici ülkelerden ucuz buday, et, süt ve dier ürünleri temin etme imknnn bir süre sonra kalmayacan ya da yüksek maliyetlere almak zorunda kalnacan belirten Bayraktar, unlar kaydetti:

Bu ülkelerden alm yaptmzda sadece ürün ithalat yapm olmayacaz, gda enflasyonu da ithal etmi olacaz. Gerçekleme ihtimali çok fazla olan bu durum ülkemizdeki birçok insanmzn gdaya ulaamamas demektir. Sulanmayan alanlarn sulamaya açlmas bata olmak üzere yapsal sorunlara odaklanmal, eskiyen sulama kanallar yenilenmeli, basnçl sulama sistemleri yaygnlatrlmal, kurakla dayankl tür ve çeitler desteklenerek bölgelere göre ürün desenleri oluturulmaldr. Ayrca üreticilerimizin bu dönemde zaten yüksek olan elektrik ve su maliyetleri daha da artaca için ivedi olarak elektrik ve sulama ücretlerinde indirime gidilmeli, üreticilerimize de verilen destekler artrlmaldr. Bu tedbirler sayesinde ülkemizi bakalarna muhtaç etmeyen üreticilerimizin topra terk etmelerinin önüne geçmeliyiz. Kurakla bal yaanan su ktl sonucunda ihtiyaçlarmz karlamayan üretimle kar karya kalrz. Bu yüzden suyu tarmda en tasarruflu ekilde kullanmann yollarndan biri olan modern sulama sistemlerine üreticilerimiz daha fazla tevik edilmelidir.

Ana Sayfaya Git