Marmara'nın "ayçiçeği" Karadeniz'in "soyası" Güneydoğu'yu sevdi

Genellikle yağı ve tohumu kullanılan, Türkiye'de daha çok Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen ayçiçeği ile Karadeniz'de üretimi yaygın olan soyanın Siirt Üniversitesince kentte yapılan deneme üretiminden olumlu sonuçlar alındı

Haberler 19.08.2018 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman:

Hastalklara dayankll, erkenci olmas ve bölgemizde dekara 350400 kilogram ürün vermesi önemli. Bu bakmdan ayçiçeini yörede yaygnlatrmak, çiftçilere ve üreticilere benimsetmek en önemli hedeflerimizden

Dr. Ör. Üyesi Hüseyin Arslan:

Güneydou Anadolu Bölgesinde bu tarmn yaplmas, Türkiye tarmnn ve ya sanayicilerinin lehine olacaktr

Türkiyede daha çok Marmara Bölgesinde yetitirilen ayçiçei ile Karadenizde üretimi yaygn olan soyann Siirt Üniversitesince kentteki deneme üretiminden olumlu sonuçlar alnd.

Bölge çiftçisine yüksek gelir getirecek alternatif ürün temin etmek için Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi öretim üyelerince yürütülen çalmalar meyvelerini verdi.

Öretim üyelerince Dou Akdeniz Tarmsal Aratrma Enstitüsünden temin edilen, Günebakan, Gündöndü ve Günçiçei diye de bilinen ayçiçei çeitleri adaptasyon çalmalarnn ardndan gübre sra aral gibi aamalardan geçti.

Deneme koullarnda 4 yldr süren çalmalar sonucu dekara yaklak 400 kilogram verim alnd.

Yal tohum olan soya üzerinde de 6 yldr çalma yapan öretim üyeleri, bu bitkinin bölgenin iklim ve toprak koullarna oldukça uyumlu olduunu belirledi.

Bu kapsamda bir dönüm sulu tarmn yapld tarlada yaklak 500 kilogram verim saland.

Ayçiçeini yörede yaygnlatrmak en önemli hedeflerimizden

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, AA muhabirine yapt açklamada, yal tohumlu bitkiler ayçiçei ve soyann yöre için çok önemli alternatif bitkiler olduunu söyledi.

Sulama imkannn olduu tarlalarda çiftçinin daha karl ve Türkiye için elzem olan ya bitkilerine yönelmesinin önemine iaret eden Erkan, bu bakmdan ay çiçeinin ya bitkileri içerisinde istisnai bir yeri olduunu belirtti.

Erman, Hastalklara dayankll, erkenci olmas ve bölgemizde dekara 350400 kilogram gibi bir verim vermesi önemli. Dolaysyla çiftçilerimiz için alternatif bir ürün oluturma özellii var. Bu bakmdan ayçiçeini yörede yaygnlatrmak, çiftçilere ve üreticilere benimsetmek en önemli hedeflerimizden. dedi.

Sadece ayçiçeinin deil, bölgede yer fst, susam ve soya gibi çiftçinin yetitirmeye alkn olmad ürünlerden de çok iyi sonuçlar aldklarn ifade eden Erman, adaptasyon, ekim zaman ve gübre çalmalar gibi yetitiricilikle alakal temel birtakm çalma süreçlerinin akademisyenler tarafndan tamamlandn aktard.

Erman, ayçiçeinin Türkiyede önemli bir ya bitkisi olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Türkiyede bitkisel ya aç 400 bin ton civarnda. Toplam ihtiyacmz 900 bin ton. Ancak biz bunun 500 bin tonunu karlayabiliyoruz. Geri kalan 400 bin tonu ithal ediliyor. Bu da ülkemize ekonomik açdan önemli problemleri beraberinde getiriyor. sizliin de ülkemizde azaltlmasna katk salayabilecek ayçiçei tarmnn yaygnlatrlmas hem bu bitkisel ya açn azaltmada hem de Türkiye ortalamas olan 200250 kilogramn en az 100 kilogramn yani yüzde 50den daha fazlasn alma imkann bize salayan yöre iklimi ve toprak koullarnn avantajlarn deerlendirmede önemli olacak.

Yeni i olanaklar oluturacaktr

Ayn verimin çiftçi, üretici koullarnda da alnabileceini düündüklerini dile getiren Erman, çalmalarn bundan sonraki süreçte devam edeceini ifade etti.

Erman, Bir yandan döviz açmz kapatlrken, dier taraftan ayçiçei ya sanayisi için ve tarla koullarnda emek isteyen bir bitki olmas nedeniyle yeni i olanaklar oluturacaktr. Yeni i olanaklar çerçevesinde de isizlik sorununa çözüm getirebilecek bir bitki özellii tamaktadr. diye konutu.

Bölgede bu tarmn yaplmas sanayicilerin lehine olacaktr

Dr. Ör. Üyesi Hüseyin Arslan, soya bitkisinin üretimini bölgede 6 yldr denediklerini dile getirerek, soya bitkisinden bölgede özellikle Siirtte uygun artlarda oldukça uygun verim alndn aktard.

Siirtteki bu potansiyeli harekete geçirmek için çalmalar sürdürdüklerini anlatan Arslan, çalmalarla soyann bu bölgeye rahatlkla ekilebileceini gördüklerini belirtti.

Arslan, bu dorultuda üreticilere ulamaya çaltklarn vurgulayarak, öyle konutu:

çiftçilerin bu konuda bize ulap, bilgi almalar lehlerine olacak. Soya, Türkiyenin ya açnn kapatlmasnda önemli bir yere sahip. Ayn zamanda proteinli bir bitki. Bu bitkiyi ilimizde sulu tarm alanlarnda yaygnlatrrsak yal tohumlu bitkilerin ithalatn azaltm oluruz. Da baml durumdayz ve ciddi miktarda döviz ödüyoruz. Bunu minimum seviyeye indirmemiz için de Güneydou Anadolu Bölgesinde bu tarmn yaplmas, Türkiye tarmnn ve ya sanayicilerinin lehine olacaktr.

Ülkemizin ya aç kapanm olur

Dr. Öretim Üyesi Ali Beyhan Uçak da, ayçiçei ve soyann deneme üretiminde su ihtiyacn su sayaçlaryla belirlediklerini, buna ilikin çiftçilere de eitim vereceklerini belirtti.

Tarm ve Orman Bakanlnca ya bitkilerine 1,5 lira tevik verildiini ifade eden Uçak, Ülkemizde ya fabrikalar hammadde bulamyor. limizde ve bölgemizde nem olmad için ya bitkilerinde hastalk da olmuyor. Fakülte olarak böyle aratrmalar yaparak, üreticilere faydal olmaya çalyoruz. Bu ya bitkilerini üreticilerimizin yetitirmesini salarsak ülkemizin ya aç kapanm olur, çiftçiler de bu iten kar salar. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git