Mayıs yağmuru fıstık üreticisine "ilaç" oldu

Antep fıstığında mayıs yağışları sayesinde bu yıl rekoltenin yüksek olması bekleniyor.

Haberler 28.05.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek getirisi dolaysyla son dönemlerde üreticinin rabet gösterdii fstk, bata Gaziantep ve anlurfa olmak üzere Türkiyedeki birçok ilde yetitiriliyor.

Baklavadan yemeklere, tatllardan çerezlere kadar hemen her alanda Türk mutfann deimez lezzetleri arasnda yer alan ve son dönemde fiyat artlaryla gündemde olan Antep fstnda mays yalar sayesinde bu sezon yüksek rekolte bekleniyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, AA muhabirine yapt açklamada, geçen yl genetie bal olarak fstn yok yln yaadn, bu nedenle de verimin çok düük olduunu hatrlatt.

Rekolteye bal olarak fiyatlarn da yükseldiini ifade eden çullu, bu yl ise bunun tersinin yaanmasn beklediklerini dile getirdi.

Mehmet Ali çullu, özellikle mays aynda etkili olan yan fstk üreticisine umut olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Mays aynda düen yalar tahl ürünlerine etki etmezken, birçok ürüne ise olumlu yansd. Bu anlamda özellikle meyve aaçlar için yamurlar bereketli olmutur. Fstk anlurfa, Gaziantep ve Siirt gibi kentlerde ana ürün, yani birçok çiftçimizin gelir kaps. Mevsimin kurak geçmesi nedeniyle fstk çiftçisi büyük bir stres yaad ama mays aynda düen yalar üreticiye nefes aldrd. Bu uzun süreli toprak doygunluuna neden oldu, bu anlamda fstk çiftçisinin yüzü güldü.

Bu yl hem verim yl olmas hem de yan zamannda dümesi sayesinde fstkta üretim olarak yüksek bir yl bekliyoruz. Geçen yl kavrulmu fstk 70 liraya kadar çkt, baklava üreticileri bunu 200 liradan ald ama 2018 üretim sezonunda bu fiyatlarn dümesini bekliyoruz. Bu hem üretici için hem de tüketici için önemli, dolaysyla her anlamda fstkta bereketli bir yl bekliyoruz. Fstk üretimi ile ilgilenen çiftçilerin budaydan kaybettii moralini bu sayede toparlam oldu. Fstk rekoltesi anlamnda bölgede verimin önceki yllara göre daha iyi olacan ve bu sayede ortalama 50-60 lira arasnda olan kavrulmu fstk fiyatnn düeceini tahmin ediyoruz.

Son yllarda fstk üretiminin neredeyse 2-3 katna çktn hatrlatan çullu, ürünün deerini bulmasndan dolay aaç saysnda çok büyük bir art yaandn ifade etti.

- Yüksek verim beklentisi

HRÜ Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rza Öztürkmen de özellikle Güneydou Anadolu Bölgesinde tahl üreticilerinin bu yl kötü bir sezon geçirdiini belirterek, buna ramen mays yamurlarnn meyve aaçlarna olumlu yansdn kaydetti.

Özellikle fstk aaçlarnn bu dönemde suya ihtiyac olduunu vurgulayan Öztürkmen, bu sayede yüksek olan fiyatlarn düeceine inandklarn dile getirdi.

anlurfann Bozova ilçesinde fstk üreticilii yapan emsi Kaya, fstn genetik olarak bir yl bol, bir yl az ürün verdiini anmsatt.

Geçen yl rekoltenin düük olduunu bu nedenle de fiyatlarn doal olarak yükseldiini ifade eden Kaya, bu yl kuraklk nedeniyle bata sknt yaadklarn ancak mays yamurlaryla aaçlarn suya doyduuna iaret ederek, Yamur tam zamannda yad ve fsta iyi geldi. Hasat sezonuna kadar bir sknt olmazsa yüksek verim bekliyoruz. nallah bereketli bir sezon geçiririz. dedi.

Ana Sayfaya Git