Mazot desteği çiftçiyi sevindirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, çiftçilerin mazot maliyetinin yarısını devletin ödeyeceği müjdesini vermesinin ardından çiftçiler büyük umut içerisine girdi.

Haberler 25.02.2018 - 12:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Külliyedeki çiftçilerle bulumasnda müjdeyi veren Erdoan, çiftçilerin büyük umudu oldu. Geçimini tarm ile salayan çiftçiler, Cumhurbakan Edoann mazot maliyetinin yarsn devletin ödeyecei açklamasyla büyük sevince bouldu. Mazottaki yüksek maliyet nedeniyle çiftçiliin bitme aamasna geldiini ifade eden çiftçiler, artk daha fazla alan deerlendirilebileceklerini söylediler. Cumhurbakan Erdoann müjdesinin ardndan açklamalarda bulunan Mulu çiftçi Haluk Dizdarolu, dededen, babadan kalma çiftçilik ii ile uratklarn söyledi. Mazot ve gübre fiyatlarnn fazla olmas nedeniyle tarlalarn bir ksmn ekemediklerini ifade eden Dizdarolu, Gübre ve mazot çok pahal. Mazotun litre fiyat 5 TL 300 kuru civarnda bir maliyeti var. Cumhurbakanmzn açkladna göre yüzde 50si bize destek olarak verilirse biz bu konuda daha iyi ve daha verim salarz, daha belli bir seviyeye geliriz. imdi gübre, mazot pahal olduu için biz ekim ve dikimi normal yapamyoruz dedi.

PAHALI MAZOT NEDENYLE 3 BN DÖNÜM ARAZMN YARISINI EKEBLYORUM

3 bin dönüm civarnda arazisi olduunu ifade eden Dizdarolu, Mazot ve gübrenin pahal oluu nedeniyle 4-5 yl oldu bu arazinin ancak yarsn ekebiliyorum, onun dndaki alan kullanamyorum. Sebebine gelince mazot ve gübre pahal olduu için çiftçilikten yava yava soumaya baladk. Tam kapasiteyle çalamyoruz, çünkü maddi gücümüz yok. Mazotu veresiye alamyoruz, mazotu pein para ile almamz lazm oda gücümüzü ayor. Bu müjde de çok güzel bir olay. Vatandan elindeki çiftçi kayt sistemine göre uygulama yaplacak. Burada hile olay da olmaz. Yani benim elimde 3 bin dönüm yer varsa ona göre mazot, gübre desteini verdii zaman bir minibüsçü, taksici gelip de bu mazotu alamaz. çiftçi kayt sistemine göre bu mazot verildii zaman çiftçi bunu kullanr. Bu uygulama gelirse Türkiyede çiftçilik belli bir seviyeye gelir. u anda elimde 3 tane traktörüm, ekipmanm, her eyim var ifadelerini kulland.

MAZOT, GÜBRE UCUZLARSA HAYVANCILIKTA ÜST SEVYEYE GELR

Mazot ve gübrenin ucuzlamas durumunda hayvanclnda üst seviyeye çkacan anmsatan Dizdarolu, Biz yoncay mazot ile kaldryoruz. Traktör yoncay biçiyor, patosunu, silajn yapyor. Ne oluyor? O zaman mazot gidiyor. Bu nedenle hayvanclkta da bir gerileme oldu. Mazot, gübre pahal olduu için bugün hayvanclk sektörü belli bir gerileme içinde. 250 kapasiteli ahrlarm var içerisinde 20 tane hayvan var. Eskiden bu ahrlarmzn tamam doluydu diye konutu.

Ana Sayfaya Git