MB: Ekmek, makarna ve ete zam yağacak

Merkez Bankası, buğday ve yeme gelen zamlar yüzünden ekmek, makarna, un, bulgur, et, süt ve yumurta fiyatlarına da çok fazla zam geleceğini rapor etti.

Haberler 05.05.2022 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas (MB), yem fiyatlarna gelen zamlar nedeniyle krmz ve beyaz et ile yumurta, süt ve süt ürünlerinde yeni zam riski olutuunu rapor etti. MB, buday ve yem fiyatlarnn gda enflasyonuna etkisini ortaya koyan kritik bir analiz çalmas yaymlad. MB, buday fiyatnn artmas nedeniyle önümüzdeki 4 ay boyunca ekmek, makarna, un, bulgur ve tahl ürünlerindeki zammn devam edeceini bildirdi.

ENFLASYONDA 17 PUAN ARTI

MB, zaml budayn bata ekmek olmak üzere tahl fiyatlarn artracan, bunun da tüketici enflasyonunda 17 puanlk arta yol açacan hesaplad. Raporda,2020 ylnda yaanan kuraklk ve döviz kurundaki artla beraber ekmeklik buday fiyatlar art eilimine girmitir. Devam eden jeopolitik görünüm, uluslararas buday fiyatlar ve tedarik skntlar kanalyla ekmek, makarna, un, bulgur ve frn ürünleri üzerindeki riskleri canl tutmaktadr. Rusya- Ukrayna çatmasnn etkisiyle 23 ubat-18 Nisan arasnda yurtiçi ekmeklik buday fiyatlar yaklak yüzde 28.3 orannda artmtr. Teknik tahminler yurtiçi buday fiyatlarndaki yüzde 10 oranndaki bir artn tüketici ekmek-tahl enflasyonuna yansmasnn 4 aylk bir süre zarfnda 6 puan civarnda olduuna iaret etmektedir. 23 ubat-18 Nisan arasnda buday fiyatlarnn yüzde 28.3 artt dikkate alndnda, dier faktörlerin (kur, mazot, tedarik zinciri) etkisi sabitken bu gelimenin ekmek tahl grubuna olas ek etkisinin 17 puan civarnda olaca hesaplanmaktadr denildi.

BEYAZ ET VE YUMURTAYA ETKS

MB raporunda, tahl ve yal bitkilerdeki fiyat artlarnn yurtiçi yem fiyatlarn, bunun da krmz ve beyaz et, yumurta ile süt ve süt ürünleri üzerinde zam basks yaratt belirtildi. Raporda, Bu durum dikkate alndnda, jeopolitik gelimeler d fiyat basklar kanalyla tüketici gda fiyatlar üzerinde kayda deer etkiler oluturmaktadr ifadeleri yer ald.

Ana Sayfaya Git