MB: Gıda yıllık enflasyonu yükselişi sürdürdü

Çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlama temel mal grubu kaynaklı olarak devam ederken, hizmet enflasyonu görece yatay seyrini sürdürdüğüne işaret eden Merkez Bankası, "Gıda yıllık enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürmüştür " uyarısı yaptı.

Haberler 07.05.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas Nisan aynda yüzde 1.69 artan ve yllk bazda 0.21 puan azalarak yüzde 19.5e gerileyen enflasyon verileri sonrasnda yaymlad aylk fiyat gelimeleri raporunda, çekirdek enflasyon göstergelerinin yllk enflasyonundaki yavalama temel mal grubu kaynakl olarak devam etti, hizmet enflasyonu görece yatay seyrini sürdürdü. çekirdek göstergelerin ana eilimi ise düük seviyelerini korudu. Bu dönemde, enerji grubunda fiyatlar aylk bazda artsa da yllk enflasyon baz etkileriyle geriledi. Gda yllk enflasyonu ilenmemi gda fiyatlar öncülüünde yükseliini sürdürdü denildi ve u konularn alt çizildi:

Taze meyve-sebze grubunda yllk enflasyonun yüzde 73.66ya ulamas dikkat çekti. Bu dönemde, patates yüzde 23.17 ve beyaz et fiyatlar yüzde 10.84 artarken, krmz et fiyatlarnda Mart aynda görülen art eilimi yüzde 6.39 oldu. lenmi gda grubunda fiyatlar Nisan aynda yüzde 0.97 artarken; grup yllk enflasyonu 0.47 puan yükselile yüzde 19.16 oldu. Bu grupta ekmek-tahllar bata olmak üzere alt gruplar genelinde fiyat artlar izlendi. Bu gelimelerle, taze meyve-sebze d gda yllk enflasyonu yüzde 23.26 seviyesine yükseldi.

GIDADA YILLIK ENFLASYON

çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylk ortalamalar yataya yakn seyretti. Bu dönemde ana eilim hizmet grubunda bir miktar düerken, temel mal grubunda önemli bir deiim göstermedi.

ubat aynda tüketici fiyatlar üzerindeki üretici fiyatlar kaynakl maliyet basklar güçlendi.

Nisan aynda hizmet fiyatlar yüzde 0.81 yükselerek, yllk enflasyonu ise yüzde 15.15 ile yataya yakn seyretti. Bu dönemde alt gruplarda yllk enflasyon bir önceki aya göre kayda deer bir deiim göstermedi. Ulatrma hizmetleri fiyatlarndaki yükselite ehirleraras karayolu yolcu tama hizmetleri belirleyici olmutur. Dier hizmetler grubunda, emek youn kalemlerde fiyat artlarnn yüksek seyrettii gözlendi.

Dayankl tüketim mallar fiyatlar mobilya grubu; dayanksz tüketim mallar fiyatlar ise et ürünleri öncülüünde yükseldi.

Dier temel mallar grubunda ise fiyat art lml görünümünü korurken, giyim fiyatlarndaki art mevsim ortalamalarnn altnda kald.

Temel mal grubu yllk enflasyonu Nisan aynda 2.47 puan düüle yüzde 17.45 oldu. Yllk enflasyon tüm alt gruplarda gerilemeye devam ederken, aylk bazda yüzde 1.97 yükselen dayankl mal grubunda yüzde 6.15 ile mobilya, yüzde 1.0 ile otomobil ve yüzde 2.19 ile beyaz eya fiyatlar öne çkt.

çEKRDEK ENFLASYON YÜKSELD

Özetle, temel mal grubu enflasyonu liradaki deer kaybna karn iç talepteki zayf seyrin de etkisiyle yavalad.

Mevsimsellikten arndrlm verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylk ortalamalar yataya yakn seyretti.

Yurt içi üretici fiyatlar Nisan aynda yüzde 2.98 artla, yllk enflasyon 0.48 puan yükselerek yüzde 30.12 oldu. Bu artta, döviz kuru gelimeleri ile petrol fiyatlarndaki artn etkisi hissedildi.

Enerji grubundaki artta petrol ürünleri ile elektrik fiyatlar etkili olmutur. Dayankl tüketim mallar fiyatlar mobilya grubu; dayanksz tüketim mallar fiyatlar ise et ürünleri öncülüünde yükseldi. Ara mal grubundaki fiyat artnda demir-çelik, tekstil iplik ve elyaflar ile temel kimyasallar; sermaye mallarnda metal yap ürünleri, motorlu kara tatlarnn parça ve aksesuarlar ile makineler belirleyici oldu.

Ana Sayfaya Git