Mehmet Şimşek "Sıkıntılı dönemin sonundayız"

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Biz sıkıntılı dönemin sonundayız; başında değiliz. Türkiye hızla normalleşiyor, ekonomisi güçlenecek. Batıdan kopmuyoruz, Almanya ile şu anda çok iyi giden bir sürecimiz var. Amerika ile vize krizi önemli ölçüde geri de kaldı. Kalan sorunları da çözeceğimize inanıyoruz" dedi.

Haberler 16.11.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yardmcs Mehmet imek stanbulda yaplan Türkiye Sermaye Piyasalar Kongresinde CNN Türk Genel Müdürü Erdoan Aktan sorularn yantlad. Türkiyenin bütün skntlara ramen güçlü bir ekilde büyüdüünü söyleyen imek, Türkiye bütün skntlara ramen güçlü bir ekilde büyüyor ve istihdam yaratyor. yi bir yol haritas ve güçlü çabalar var. Türkiye geçen sene yaad felaketlere ve yakn corafyamzda olup bitenlere ramen güçlü büyümesini devam ettirebiliyor. Doru tepkiler verip, tekrar ekonomiyi rayna koyabiliyor diye konutu.

TÜRKYENN OKLARA KARI DRENCN ARTIRMAK çN REFORM YAPIYORUZ

Son birkaç yldr Türkiyenin bana gelmedik felaketin kalmadn belirtem imek unlar söyledi:

Ona ramen ayaktayz, skntlarmz olmakla birlikte güçlüyüz. Fakat bu skntlar Türkiyenin dardaki algsn bozdu. Türkiyenin gerçei algsndan çok daha iyi. Bir taraftan Türkiyenin oklara kar direncini salamlatrmak için reform yapyoruz bir taraftan da darda Türkiye aleyhine bana gelen felaketlerden dolay kampanya olduunu bilmemiz lazm.

Biz Almanya ile ilikileri rayna koyacamz süreçte ki u anda koyuyoruz. çok youn temaslar var, ilikiler güçlü bir ekilde ilerliyor ve normalleiyor. Böyle bir ortamda haber çkyor Almanya bankalarna Türk bankalarna finansman salamayn diye talimat geldi. Bakn tam tersi gelimelerin olduu ortamda bu türden haberler çkyor. Maalesef bu ortamda Türkiye aleyhine birçok haber üretildi ve kuru vurdu.

Biz skntl dönemin sonunday banda deiliz. Türkiye hzla normalleiyor, ekonomisi güçlenecek. Batdan kopmuyoruz, Almanya ile u anda çok iyi giden bir sürecimiz var. Amerika ile vize krizi önemli ölçüde geri de kald. Kalan sorunlar çözeceimize inanyoruz.

TÜRKYE ABNN K, Üç KATI HIZLA BÜYÜYOR

unu bir yere yazn reel yaknsama içerisinde olan ülkelerin, bunu ben söylemiyorum bu basit bir ekonomi teorisi eninde sonunda para birimleri reel olarak deerlenecek diyen imek öyle konutu:

Ksa vadede konumuyorum, uzun vadede konuuyorum. u anda Türkiye ABnin iki, üç kat hzla büyüyor. Yani Türkiye Avrupa ile arasn kapatyor. Reel olarak yaknsama içerisinde. Bu u demek; bu ülkenin irketleri kar ediyor, sat yapyor, gelecei parlak demek. Siz buraya yatrm yapmayacaksnz da nereye yatrm yapacaksnz. Türkiyeye güvenin, sktlarmz var ama bugün DAE terör örgütü yok edilecek noktaya geldi bu Türkiye için olumlu bir gelime. Bölücü terör örgütüne yönelik çok etkin ve aktif bir kampanya var. Turizm toparlanyor. Türkiye çoklara kar büyüyk direnç göstermi, büyüyor. Evet alg olumsuz bu algy tabi ki besleyen bir sürü er cephesi var FETÖ ve PKK gibi. Ama ben una inanyorum Türkiye reformlarla oklara kar direncini daha da artracak hem büyüyme potansiyelini yukar çekecek hem de bu oklara tepki verme kapasitesi var.

Vergide amaçlarnn daha adil ve basit bir sistem oluturmak olduunu aktaran imek Vergiyi daha çok tabana yayalm, daha adil ve basit bir vergi sistemimiz olsun. Böylece Türkiyenin kamu harcamalarn salkl vergi gelirleriyle finanse edelim gelecek nesilleri borçlandrmayalm. u anda devletin toplam borcunun milli gelire oran bürüt yüzde 28 buçuk. Gelimekte olan ülkelerde bu oran ortalama yüzde 47 dedi.

SIRTIMIZI SADECE BANKACILIK SEKTÖRÜNE DAYAYARAK BÜYÜYEMEYZ

Finans sektörünün yüzde 88ini bankalarn oluturduunu dile getiren imek, Fakat bankalarda mevduat baz snrl, kredi mevduat oran yüzde 126. Bankaclk sektörü salam ama biz srtmz sadece bankaclk sektörüne dayayarak büyümeyi, kalknmay gerçekletiremeyiz. Sermaye piyasalarnn gelimesi lazm. Sermaye piyasalarnn gelimesi için devlet olarak olaanüstü çaba içerisindeyiz. Düünün 100 lira tasarruf yapn diye devlet 25 lira cebinize koyuyor. BES çok önemli bunun gibi birçok insiyatif var ifadelerini kulland.

TÜRK SERMAYE PYASALARININ GELMESNDE BU BREYSEL EMEKLLN MUAZZAM KATKISI OLMUTUR

Gönüllü BESte büyük baar olduunu aktaran imek, 2013ün banda toplam BESteki para 20 milyar lira, bugün 65 milyar liray at, üç kattan fazla art var. Devletin katksn da dikkate alrsanz 80 milyara dayanm durumda, fena deil bu uzun vadeli bir fon. Türk sermaye piyasalarnn gelimesinde bu bireysel emekliliin muazzam katks olmutur, müthi bir baar hikayesidir. Otomatik katlm balayal daha 1 yl olmad, 3,4 milyon katlmc var, 1 buçuk milyara yakn da kaynak. çklar yüksek doru ama çklarn neredeyse yarsnn gönüllü BESi var. ki BES istemiyor hakl dedi.

Ana Sayfaya Git