Mehmet Şimşek: Türkiye yeni sıçramaya hazır

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, ihracatta dünyada ilk 10'a girmeyi hedeflediklerini belirterek, orta vadede en az yüzde 1'in yakalanması gerektiğini söyledi. Şimşek, "Ülkemiz taze 5 yıllık bir perspektifle yeni bir döneme giriyor. Cumhurbaşkanı'mızın da liderliğinde ülkemiz, rasyonel politika setiyle çok güçlü mikro, makro düzeydeki reformla dönüşümle yeni bir sıçramaya hazırdır" dedi.

Haberler 28.06.2018 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yardmcs imek, Gaziantepte, bu yl 27ncisi düzenlenen GAPSHOES Uluslararas Ayakkab, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi K Fuarnn açlna katld. Gaziantep Sanayi Odas, Gaziantep Kunduraclar Odas, Türkiye Umum Ayakkabclar Federasyonu ve Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB) desteiyle Ortadou Fuar Merkezinde gerçekletirilen fuarn açlna Vali Ali Yerlikaya, milletvekilleri, Sanayi Odas Bakan Adnan Ünverdi, Ticaret Odas Bakan Mehmet Tuncay Yldrm ve firma temsilcileri katld.

Açl öncesi konuan Babakan Yardmcs imek, Türkiyenin ihracat rakamlarna deinerek, dünyada ilk 10u hedeflediklerini söyledi. Türkiyenin orta vadede dünya ihracatnn en azndan yüzde 1ini yakalamas gerektiini belirten imek, unlar söyledi:

Irak pazar toplam ihracatmzn yüzde 12sini oluturuyor. Sonra Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan ve Almanya ile Bulgaristan önemli bir pazar. imdi bizim o zaman ilk 5e giren ülkelere daha youn bir ekilde konsantre olmamz gerektii ortadadr. Bunun için ne tür bir yapsal, sektörel dönüüm gerekiyorsa burada hükümet olarak yannzda olacaz. Biz size üretimden nihai aamada Turquality yoluyla pazara eriiminizde biz size yardmc olacaz. Biz zaten bunun için varz. Dolaysyla kat edeceimiz mesafe çok. Dünya ihracatndan aldmz pay, bizim Türkiye olarak genel ihracattan aldmz payn yars. 24üncü sraday ama biz iddialyz, ilk 10u hedefliyoruz. En azndan orta vadede bizim yüzde 1i yakalamamz lazm. Bu da muazzam bir frsat, potansiyel demek; ama bir o kadar da tabi ki deiim ve deiimi yönetmemiz gerekecek. Bunu biz önemsiyoruz ve gerçekten de hükümet olarak sektörle her zaman yakn çaltk, bir sürü tedbir aldk. Bundan sonra da yakn çalmay zaten esas olarak öngörüyoruz. Ama sektörde özellikle makineleme, tasarm, bir miktar o anlamda Ar-Ge denilecek teknolojiyi bu konularda daha yakn çalmamz lazm. Sonuçta bu bir sektör. Yeni bir seçimden çktk. Ülkemiz taze 5 yllk bir perspektifle yeni bir döneme giriyor. Cumhurbakanmzn da liderliinde ülkemiz rasyonel politika setiyle çok güçlü mikro, makro düzeydeki reformla dönüümle yeni bir sçramaya hazrdr. Buradaki dönüümden ite her anlamda 4üncü Sanayi Devriminin gereklerini, küresel rekabetin gereklerini gerçekten hem farknda, bu beyannameye, niyete, programa yansm durumda. nallah çok güçlü bir uygulamayla da önümüzdeki dönemde, biz bunun meyvelerini ülkemiz açsndan toplarz.

TERÖRLE MÜCADELEDE BAARI VAR

Ülkelerin, komularyla yükselip, büyüyeceini kaydeden Babakan Yardmcs imek, Türkiyenin terörle mücadelede baarl olduunu vurgulad. imek, Zor tabi ki corafya, zor bir dönem yani hakikaten; ama inallah o anlamda da en kötü geride kalyor. çünkü terörle mücadelede bir baar var, kim ne derse desin. Bu çok önemli. Suriyede belki sorunlar çözülmü deil ama hiç olmazsa eskisi kadar scak bir sorun deil en azndan. Terör bir taraftan onunla mücadele çok güçlü, baar bir taraftan. Suriyede göreceli bir istikrar. Irak zaten önemli bir pazar. Orada nispeten geçmie göre, 1- 2 yl öncesine kadar çok daha istikrarl bir ortam söz konusu. Bu pazarlar tabi önemli, yakn pazarlar çok önemli. Ülkeler komularyla yükselirler, büyürler. Biz bu corafyada istikrar, bar ve refah istiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git