Memur konfederasyonları müzakere için ek süre istedi

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın "Yeni ve daha büyük bir adım atılarak uzlaşmayı sağlayacak karşılıklı pazarlık sürecinin başlamasına imkan veren yeni bir maaş zammı teklifini en geç bugün sunmalarını istiyoruz." dedi.

Haberler 20.08.2019 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, 5. Dönem Toplu Sözlemesi görümelerinde bulunduklar noktann uzlama ve sözleme imzalama seviyesinin uzanda olduunu belirterek, Yeni ve daha büyük bir adm atlarak uzlamay salayacak karlkl pazarlk sürecinin balamasna imkan veren yeni bir maa zamm teklifini en geç bugün sunmalarn istiyoruz. dedi.

Yalçn, 5. Dönem Toplu Sözlemesi görümeleri kapsamnda hükümetin dün gece sunduu yeni zam teklifini deerlendirmek için Memur-Sen Genel Merkezinde basn toplants düzenledi.

Hükümetin kendilerine 2020de yüzde 4+4, 2021de yüzde 3+3 zamdan oluan yeni teklifte bulunduunu anmsatan Yalçn, unlar kaydetti:

Toplu sözleme süreci acsndan önemli bir eikteyiz. Önümüzde artrlma beklentisi içerisinde olduumuz iki husus var; ilki müzakere süresini uzatmak, dieri ise zam oranlarn yükseltmektir. Takvimin skt bir süreçte müzakere süresini ve zam oranlarn artrmak, taraflar arasnda etkili ve sürekli iletiime ihtiyaç duyar. Bu anlamda yeni zam teklifini önemsiyoruz.

Bakanlar Kurulunda hükümetin yeni teklifini masaya yatrdklarn belirten Yalçn, Bu kapsamda, hizmet kollarnda oluan tabloyu, kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren tekliflerin müzakeresi, müzakere için kullanlabilecek sürenin snrll ve süre artrmaya dönük yaplabilecekler gibi balklar üzerinden deerlendirmelerimizi gerçekletirdik. Bakanlar Kurulumuz sunulan teklifi, yeni bir teklifin sunulmas yönüyle takdir etti fakat yeterli zam oranlarn içermemesi nedeniyle de uzlamaya ve müzakereye uygun görmedi. diye konutu.

Ya yetki kullanlmal ya da yetki devri yaplmal

Kamu veren Heyeti Bakan ve Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Sayn Zehra Zümrüt Selçuka çözüm araylar ve müzakereyi sonuç odakl yürütme gayretinden ötürü teekkür eden Yalçn, unlar söyledi:

Bu olumlu yaklam ve tavrlara ramen hala uzlama noktasnn uzanda, sözleme imzalama eiinin dndayz. Masada yer alan öznelerin durumunu u ekilde ifade ve formüle edebiliriz; niyet ve gayret var ancak karar verici kudret ile herkesin iradesini yanstan adalet henüz yok gözüküyor. Bu noktada toplu sözleme masasnda uzlama için ya yetki kullanlmal ya da yetki devri yaplmal diyoruz. çünkü müzakere iradesi ile uzlama iradesi ayn öznede bulumu gibi gözükmemektedir. Kamu görevlilerinin önümüzdeki 2 yllk süreçte maa ve ücretlerinin ne kadar artacan belirleyecek oranlarn ne olmas gerektii hükümet ve kamu iveren heyeti tarafndan da bilinmektedir. u anda bulunduumuz nokta uzlama ve sözleme imzalama seviyesinin uzandadr.

Yeni teklif sunma çarmza olumlu yaklalmal

Yalçn, kamu görevlilerinin hakkn savunmak, hukukunu gözetmek, ücretlerini artrmak, maalarn yükseltmek gibi hedef ve sorumluluklara sahip olduklarn hiçbir zaman unutmadklarn dile getirerek, öyle devam etti:

Biz bugün toplu sözleme müzakerelerinin en az iki gün daha sürmesini salayacak bir hamle yapyor ve Kamu veren Heyetine, uzlamazlk halinde Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna bavurma süremizi bir gün olarak kullanma, kalan iki günü müzakere aamasna dahil etme bavurusu yapacaz. Dier taraftan da bu bavurumuzun kabul edilmemesi halinde hükümet tarafndan dün gece sunulan teklif için atlan adm yetersiz gördüümüzü hatrlatarak yeni ve daha büyük bir adm atlarak uzlamay salayacak karlkl pazarlk sürecinin balamasna imkan veren yeni bir maa zamm teklifini en geç bugün sunmalarn istiyoruz. Bu çerçevede Kamu veren Heyeti ve hükümete müzakere sürecini uzatma ve uzlamay salayacak zam orann yeni bir teklifle sunma çarmza olumlu yaklamalar beklentimizi deklare ediyoruz.

Bu ekliyle masadan çözüm çkmaz

Yalçn, açklamalarnn ardndan basn mensuplarnn sorularn yantlad.

Müzakere takviminin uzatlmas konusunun dün geceki görümede gündeme gelip gelmediini sorulmas üzerine Yalçn, içiler için iki aylk sürenin memurlar için bir ay olmasn doru bulmadklarn belirterek, müzakerenin balangcndan beri süre uzatmn gündeme getirdiklerini söyledi.

Yasal olarak belirlenen 30 günlük sürenin toplu sözlemenin ruhuna uygun olmadna iaret eden Yalçn, kamu görevlilerinin sorunlarna çözüm üretilmesi gerektiine dikkati çekti.

Yalçn, takvimi güncellemeye Kamu veren Heyeti Bakan ile birlikte karar verebileceklerini belirterek, Vakit kaybetmeden yazl müracaatmz bugün hemen ulatracaz. Adm atlmasn, masaya zaman tannmasn, müzakere için sonuna kadar masann zorlanmasn düünüyoruz. Bizi sahaya zorlayacak yaklamlar da son derece yanl bulacamz ama baka seçenek kalmazsa buna tereddüt etmeyeceimizi ifade ediyorum. dedi.

Oranlarla ilgili krmz çizgileri bulunup bulunmadna ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile bir temaslar olup olmadna ilikin soru üzerine de Yalçn, masada muhataplarnn Kamu veren Heyeti Bakan olduunu belirtti.

Müzakerelerde sorunlar yaandna iaret eden Yalçn, Kamu veren Heyeti elinden gelen gayreti gösteriyor ama bu ekliyle masadan çözüm çkmaz. Masann, cesaret veya dirayetini artrmak için masada yetkilendirilmi kiilere ya yetki devri yaplmal ya da yetkili kimse o masaya getirilmeli. Kamu veren Heyeti Bakannn da eli rahatlatlmal. Bu ekilde bo yere tartmalar ve zaman kayb yaanyor. diye konutu.

Memur-Senin son derece gerçekçi bir teklif sunduunu vurgulayan Yalçn, hükümetin bu teklife makul yaklaaca kanaatinde olduklarn bildirdi. Yalçn, insanlar beklentiye sokmayan ve gerginlik amac tamayan bir teklif sunduklarn bunun görülmesini istediklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git